Gofore rakensi yhdessä seitsemän eurooppalaisen partnerin kanssa vuorovaikutteisen television MPAT-työkalun. MPAT (Multi Platform Application Toolkit) hyödyntää Hbbtv:n teknologiaa ja mahdollistaa tv-lähetysten yhteydessä sovellusten esittämisen. Kaksivuotinen Horizon 2020 -EU-tutkimushanke yhdisti yritysten, yliopistojen ja mediatalojen asiantuntijoita vuosina 2015-2017

Gofore vastasi UI design -prosessista

Työkalua varten tarvittiin käyttöliittymät niin tv:tä katsoville kuluttajille kuin sisällöntuottajillekin. Goforen UX-suunnittelijat tekivät käyttäjätutkimuksia ja vastasivat käyttöliittymien suunnittelusta. Yhteiskehittämisen avulla rakennettiin skenaariot käyttötilanteista ja käyttäjien tarpeista. Hankkeen lopputuloksena syntyi toimivia ja aitoja Hbbtv:n teknologialla käytettäviä työkaluja. Niillä rakennettiin mm. vuorovaikutteisia sisältöjä ja mainoksia esitettäväksi tv-ohjelmien kuten musiikkikilpailuun tai poliisi-tv:n lähetyksen aikana.

Kuluttajat ja luovan työn lähtökohdat mukaan muotoiluun

Tyypillisesti Goforen muotoilijat tekevät käyttöliittymäsuunnittelua määritellylle käyttäjäjoukolle, esimerkiksi teollisuuden tai julkisen sektorin ammattilaisille. MPAT:ssa suunnittelun lähtökohdat
olivat erilaiset. ”Nyt rakennettu lopputuote tehtiin televisioon, joka löytyy lähes jokaisesta taloudesta ja olohuoneesta”, kertoo Goforen UX-suunnittelija Miika Mikkola.

Myös mediatalojen sisällöntuottajien tarpeet vaihtelevat. MPAT:ssa suunnittelijat rakensivat joustavan työkalun, jonka sisällä luovan työn ammattilaiset voivat toimia melko vapaasti. ”On tärkeää tunnistaa ne paikat, joissa mediatyöläiset haluavat tehdä omanlaisiaan ratkaisuja. Tällöin toiminnallisuudet eivät saa olla liian tiukasti ennalta määrättyjä”, kertoo Goforen UXsuunnittelija Olli Hämäläinen.

Tunteet ja kasvojentunnistus mukaan käyttäjätutkimukseen

Hanke tarkasteli tv:n katsomista monesta eri näkökulmasta. Perinteisen käyttäjätutkimuksen rinnalle tuotiin mm. kasvojentunnistuksen tutkimusta, kun sisällöntuottajan käyttöliittymää testattiin mittaamalla ja tulkitsemalla käyttäjien tunnetiloja. Myös ymmärrys median kuluttamisen tavoista kasvoi: Olemme Suomessa tottuneet hakemaan kansallista konsensusta sketsihahmojen ja kykykilpailujen äänestyksissä. Yhteisöllisen, monikanavaisen ja vuorovaikutteisen katselukokemuksen kartoittaminen on kuitenkin vielä alkutaipaleellaan.

Ostaisitko suoraan tv-ohjelmasta?

MPAT vahvisti käsitystä siitä, että markkinointiviestintä on matkalla entistä integroidumpiin sisältöihin ja tarjontaan. Mediaa kulutetaan paljon myös muiden kuin perinteisten tv-kanavien kautta, kun uudet palveluntarjoajat ja sisällöntuottajat ovat tulleet markkinoille. Yhä useammat kuluttajat suhtautuvat myönteisesti tv-ohjelmaan liittyvien tuotteiden ja palveluiden ostamiseen katselun aikana. Suoratoistopalvelujen suosimat genrekohtaiset valikkorakenteet ja ohjelmaoppaat kasvattavat suosiotaan. Kanavakohtaiset EPG-oppaat ovat yleisiä Suomessa, mutta eurooppalaisilla markkinoilla niitä on toistaiseksi vielä vähän.

Partnerit

  • Fraunhofer FOKUS (Saksa), RBB (Saksa), Lancaster University (UK), IRT (Saksa), Mediaset (Italia), Fincons (Sveitsi, Italia, UK) ja Telecom ParisTech (Ranska)
Lisätietoa
petteri mäkeläinen

Petteri Mäkeläinen

Business Manager

040 820 4609

Kiinnostuitko?

Kerro miten tavoitan sinut, niin palaan asiaan.

Tutustu muihin asiakkaisiimme

Raisioagro

Business design kiritti maitotilojen ja kalankasvattamojen tuottavuuden nousuun

Liikennevirasto

Monikansallinen jäänmurtoyhteistyö sujuvammaksi

Labkotec

Edelläkävijyys tulevaisuuden kilpailuetuna