Kun ketteryyttä halutaan skaalata, kyseessä on koko organisaatioon kohdistuva suuri muutos. Pohjimmiltaan portfolionhallinnassa on kyse tietoon ja ymmärrykseen pohjautuvien valintojen tekemisestä. Ketterä portfolionhallinta tarkoittaa täysin uudenlaisen toimintakulttuurin luomista, johon kaikkien sidosryhmien sitoutuminen on välttämätöntä.
Ketterä portfolionhallinta tuo ketterät periaatteet osaksi laajempien ja monimutkaisten kehityskokonaisuuksien suunnittelua. Sitä tarvitaan erityisesti silloin, kun suunnitellaan useiden kehitystiimien merkittävää kehityspanosta vaativia kokonaisuuksia. Portfolio organisoidaan jatkuvaksi tekemiseksi, jossa pyrkimyksenä on tuottaa arvoa nopeammin ja pienemmissä erissä (Minimum Viable Product, MVP). Mikäli yrityksessä on totuttu kehittämään asioita projekteissa, voi haasteeksi nousta siiloutuneisuus. Johto asettaa strategisia tavoitteita ja suuntaviivoja, niitä kommunikoidaan eteenpäin mutta ketterien kehitystiimien operatiiviseen tekemiseen asti ne eivät kuitenkaan välity. Tiimit toimivat omien osatavoitteidensa ohjaamina, mikä ei taas välttämättä tue strategisten kokonaistavoitteiden saavuttamista. Kun toiminta laajenee jatkuvasti, voi kokonaisuuden hallinta muodostua entistä haastavammaksi.
Tätä haastetta Elisa lähti ratkaisemaan yhdessä Gofore-konserniin kuuluvan Qentinel Finlandin kanssa. Aiempi yhteistyö on pääsääntöisesti keskittynyt testiautomaatioon ja kehitystiimien arvontuoton parantamiseen. Ketterä portfolionhallinta toi ensimmäistä kertaa mukaan myös liiketoimintayksiköt ja siksi se oli luonteeltaan ainutlaatuinen.