AirD

Maailmanluokan IoT-sovellus Miamin messujen vetonaulaksi

Startup-yritys AirD toi markkinoille uuden ilmanvaihdon järjestelmän, joka on samanaikaisesti design-sisustuselementti ja huimia säästöjä kehräävää huipputekniikkaa. Tekniikka on täysin piilotettu ja suomalaisten suunnittelema ulkokuori on muotoiltavissa esimerkiksi tähtitaivaaksi, mustekalaksi tai huoneen sisustukseen sulautuvaksi valaisimeksi.

Suomalaista designia ja huipputekniikkaa

Startup-yritys AirD toi markkinoille uuden ilmanvaihdon järjestelmän, joka on samanaikaisesti design-sisustuselementti ja huimia säästöjä kehräävää huipputekniikkaa. Tekniikka on täysin piilotettu ja suomalaisten suunnittelema ulkokuori on muotoiltavissa esimerkiksi tähtitaivaaksi, mustekalaksi tai huoneen sisustukseen sulautuvaksi valaisimeksi.

Käyttäjän tietämättä venttiilien elektroniikka valvoo ilmanlaatua ja ohjaa ilman virtausta. Tekniikan ansiosta ilmanlaatu paranee ja turha energiankulutus vähenee. Energiansäästö on huomattava etenkin ilmaa lämmitettäessä tai jäähdytettäessä.

Gofore suunnitteli ja toteutti ensimmäisen version teknisiltä vaatimuksiltaan vaativasta järjestelmästä. AirD halusi ohjata maailman suurimman risteilyaluksen ilmanvaihtoa eli noin 8500 venttiilin kokonaisuutta. Pelkkä syntyvän datan määrä oli valtava – 35 000 mittausta kymmenen sekunnin välein.

Lisäksi järjestelmän tavoitteeksi asetettiin helppo asennettavuus, vikasietoisuus, tietoturvallisuus ja mahdollisimman automaattinen konfiguroitavuus, jotta ylläpito olisi vaivatonta. Kaikkien käyttöliittymien tuli näyttää upealta, koska design oli asiakkaan keskeisiä myyntivaltteja.

Neljässä kuukaudessa ajatuksesta myyntiin

AirD vei asiakkaiden huomion maailman suurimpien laivamessujen Suomi-osastolla keväällä 2016. Neljä kuukautta aiemmin järjestelmä oli pelkkä kaaviokuva asiakkaan mielessä. Gofore polkaisi tuotekehityksen käyntiin kick-offilla yhdessä AirD:n ja elektroniikan tomittaja Mariachin kanssa. Päivän aikana käytiin läpi ketterän kehityksen toimintatavat, päätettiin työvälineistä ja kiteytettiin yhteinen tavoite.

Goforen käytettävyyssuunnittelija sparrasi AirD:n tuoteomistajaa tehtävien priorisoinnissa ja käyttäjätarinoiden kirjoittamisessa koko projektin ajan. Projektin sisällöksi muodostui tärkeimmät tehtävät ja tulevaisuuden toiminnallisuudet jäivät talteen jatkokehitystä varten.

Hyvä käyttäjäkokemus ja kaunis ulkoasu olivat kehityksen punaisena lankana alusta loppuun. Monimutkaisesta kokonaisuudesta hiottiin helposti käytettävä ja tyylikäs kokonaisuus. Laivamessuilla kehitystyön tulos loisti tietokoneen ruudulla upeana käyttöliittymänä.

Sotahuoneessa jalostuivat tärkeimmät ominaisuudet

Kehitystä varten Gofore järjesti tiloihinsa “sotahuoneen” kehitystiimiään ja AirD:n tuoteomistajaa varten. Kehityksen tilannekuva oli koko tiimin nähtävänä ja yhteinen tavoite selvänä kaiken aikaa.

Sulautetun elektroniikan toimittaja Mariachi osallistui päivittäiseen yhteydenpitoon etäyhteydellä. Yhteen hiileen puhaltamalla järjestelmä saatiin pystyyn nopeassa ajassa ja kokonaisuutta päästiin testaamaan oikeiden antureiden kanssa. Suuri oli ilonpäivä, kun ensimmäinen ilmanlaadun mittaus kulki koko järjestelmän läpi hallintakäyttöliittymään asti.

Yhteydenpito AirD:n ja Goforen välillä oli päivittäistä. AirD:n aktiivisen priorisoinnin, hyvän yhteistyön ja Goforen taitavien kehittäjien ansiosta projektin tavoitteet saavutettiin etuajassa ja alkuperäistä tavoitetta laajennettiin kehittämällä simulaattori säätöalgoritmien kehittämistä varten.

Jatkuva kommunikaatio ja käytössä olleet tehokkaat menetelmät varmistivat, että keskityimme koko ajan oikeisiin asioihin ja että ratkaisuja voitiin tehdä paitsi nopeasti myös aidosti meidän tarpeisiimme.

Simo Mönkkönen, AirD

Projektin kohokohdat

Neljässä kuukaudessa prototyypistä käytäntöön

Projektin tavoitteet saavutettiin etuajassa ja alkuperäistä tavoitetta laajennettiin.

Tehtävien priorisointia käytettävyys sparrauksen kautta

Projektin sisällöksi muodostui tärkeimmät tehtävät ja tulevaisuuden toiminnallisuudet jäivät talteen jatkokehitystä varten.

"Sotahuone" toimi ajatusriihenä

Kehityksen tilannekuva oli koko tiimin nähtävänä ja yhteinen tavoite selvänä kaiken aikaa.

Kyvykkyydet

Näillä taidoilla ja osaamisella työ toteutettiin

  • Agile Transformation & Lean
  • Käyttökokemussuunnittelu

Ota yhteyttä!

Ville Suvanto

Digitaalinen yhteiskunta

ville.suvanto@gofore.com

040 765 6158

Takaisin ylös