Blogi 16.1.2017

Minimaalinen hallinto työntekijän silmin

Gofore

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 7 vuotta sitten.

Goforen johtamiskulttuurin perusidea on erilaisten hallinnollisten tehtävien minimointi. Ajatukseen kuuluu ymmärrys hallinnollisten tehtävien välttämättömyydestä, mutta samalla niiden määrän minimoinnista. Firman sisällä konsepti kulkee nimellä Minimum Viable Management eli MVM.
Esimerkkinä toimii vaikka Goforen työsuhdepolkupyöräetu. Sitä suunnitellessa pallottelimme erilaisia vaihtoehtoja kuten polkupyörien liisaamista, ostamista firmalle tai jonkinlaista työntekijöiltä firmaan virtaavaa polkupyörien kuittisirkusta, joka johtaisi palkan uudelleen laskentaan toteutuneen mukaan.
Polkupyöräedun toteutukseksi valitsimme työntekijöille maksettavan vakiosumman palkan päälle. Sen saa kun ei lunasta työsuhdematkalippua tai auton pysäköintietua. Hallinnolle helppoa ja työntekijä saa edun helposti yhdellä ilmoituksella.
Seuraavaksi esittelen muutamia omia kokemuksia tämän MVM-hallinnon toiminnasta.

Kehtaatko vai kilautatko kaverille?

Jokaisella työntekijällä on mandaatti tehdä hankintoja esimerkiksi yleistä työviihtyvyyttä, työtiloja tai työvälineitä kohentaen. Tämä on ollut yllättävä haaste: yritys haluaa kannustaa työntekijöitä tekemään omia päätöksiä ja hankintoja ilman johdon rasittamista, mutta uskaltaminen on yllättävän vaikeaa. Ei kehtaa!
Jos kehtaaminen lupaa kysymättä tuntuu vaikealta, niin suositus on keskustella asiasta sen vieressä istuvan työkaverin kanssa. Kehtaamalla tehtyjä hankintoja ovat esimerkiksi ilmoittautumiset Helsinki City Trailiin, Fatboy-säkkituolien hankinta Helsingin konttorille tai Tampereen konttorin urheiluvälinehankinnat.
Oma kehtaaminen on ollut pääasiassa pientä kivaa tiimille. Yhdessä projektissa kävimme lounaalla silloin tällöin koko pienen tiimin voimin asiakkaan kanssa. Toisessa projektissa ostin Alepasta porkkanoita ja Berliinin munkkeja tiimihuoneeseen. Työkavereille olen kehdannut erilaisia hifimpiä työvälineitä, kuten parempia näppäimistöjä tai hiiriä.

Äänieristettyjä puhelinkoppeja konttorille

Goforen työntekijät valitsevat joka vuosi muutaman henkilön erityisesti työviihtyvyyttä edistämään. Viihtyvyysryhmässä mandaatti edistää yhteistä hyvää on suurempi.
Vuoden alussa ryhmä päätti parantaa Kampin toimipisteen toimivuutta. Työntekijöitä on monenlaisissa projekteissa ja tarpeet ryhmätyölle, metelöinnille, hiljaisuudelle ja yksityisyydelle ovat erilaiset. Erityisesti työntekijät kokivat, että osa konsulteista huutaa puhelimeen sen verran kovaa, että ääni häiritsee avokonttorin rauhaa.
Toisaalta myöskään kaikkea puhelimessa puhuttua ei ole tarkoitettu kaikkien kuultavaksi ja ison neuvotteluhuoneen varaaminen omalle puhelinneuvottelulle on vähän liikaa.
Ratkaisuksi viihtyvyysryhmä päätti hankkia Framery-puhelinkoppeja. Ovat muuten hyviä! Kopissa voi huutaa rauhassa. Tai jos muut huutavat ympärillä, niin Frameryyn voi mennä nauttimaan hiljaisuudesta.

Äänieristettyyn puhelinkoppiin voi sulkea avokonttorin häirikön tai mennä pitämään puhelinpalaveria.

TyKy-päivä pystyyn parissa tunnissa

Helsingin toimistolla oli hieman epäselvyyttä TyKy-päivän järjestelyistä. Epäselvyyden syynä oli uuden Tampereen toimiston tuparit, jotka korvasivat Tampereen toimiston TyKyn. Korvaisiko myös Helsingissä? Päätimme, että ei korvaa.

Järjestämisen primus motorina oli Helsingin Viihtyvyysryhmän vetäjä Ian sopivalla sivusta tulevalla lähtöimpulssilla, jonka antoi Juhana Slack-keskustelussa. Iltapäivään mennessä joku heitti ehdotukseksi Hylje-musikaalin Vallilassa. Ian tarttui puhelimeen ja pian meillä oli tarjous musikaalista tykötarpeineen ja väliaikatarjoiluineen.

Puolen tunnin päästä meillä oli esitykseen ensimmäiset paikat varattuna. Paikkoja vain oli kovin vähän ja päätös lisäpaikoista piti tehdä todella nopeasti seuraavaan arkipäivään mennessä.

Ja pian oli ilmoittautumissivu auki firman intrassa. TyKy-päivä oli mitä halusimme, eikä olisi parantunut suuremmalla vatvomisella.

Pyöräpaidat jäivät tilaamatta, mutta…

Goforella työntekijöillä on mahdollisuus perustaa Gerhoja oman vapaa-ajan harrastuksen ympärille. Työkavereista saadun mukavan seuran lisäksi Gerhot saavat käyttää firman rahaa omaan harrastukseensa. Oma Gerho-suosikkini on Pyörägerho.
Gerhot päättävät rahankäytöstään itsenäisesti. Oma intressini pyörägerhon rahankäytölle oli Suomen tyylikkäimpien pyöräilypaitojen hankkiminen. Vanhasta työpaikasta saatu makkarankuori kun on edestä reikäinen ja kerännyt selkämykseen likaisenruskean pinnan.
Keskustelu pyöräpaidoista eteni hieman rönsyillen Slackin keskustelukanavalla, mutta perusongelmaksi muodostui gerholaisten kovin erilaiset tarpeet. Osa halusi tiukkaa makkarankuorta, osa löysää maastopyöräilypaitaa, puhumattakaan sitten hihojen pituuksista ja paidan paksuuksista. Gerhon hifiosaston vaatimuksilla taas paidan hinta olisi ollut aika paljon.
Siis äänestettiin!

Lopputuloksena rahat päätettiin käyttää gerhon retkieväisiin. Perinteikkääksi retkiruuaksi on muodostunut paikallisen ravitsemusliikkeen lohikeitto ja vaalea suomalainen lager-olut. Lisää pyörägerhon meiningeistä voi lukea blogista.

Takaisin ylös