Blogi 15.5.2015

Gofore ja kansallinen palveluarkkitehtuuri Valtio Expossa

Gofore

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 9 vuotta sitten.

Valtio Expo -tapahtuma kokoaa valtionhallinnon päättäjiä ja asiantuntijoita saman katon alle jälleen tiistaina 19.5. Helsingissä Marina Congress Centerissä. Nyt seitsemättä kertaa järjestettävän tilaisuuden teemana on digitaalisuus, ja myös Gofore on näytteilleasettajana mukana. Olemme jo vuosien ajan kasvattaneet osaamistamme monilla julkisen sektorin toimialoilla ja toimineet useissa julkisen sektorin arkkitehtuuri- ja tietojärjestelmähankkeissa merkittävänä toimittajana.
Keväästä 2015 lähtien Gofore on ollut vahvasti mukana kehittämässä kansallista palveluarkkitehtuuria (KaPA) osallistuen sen keskeisiin kehityshankkeisiin. Olemme mukana toteuttamassa kansallisia palvelunäkymiä, tunnistuspalvelua, rooli- ja valtuuspalvelua sekä palveluväylän suomalaista kehitystyötä. Osallistumme myös kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurin tekoon sekä KaPA-ohjelman johtamisen tukeen.
Valtio Expo esittelee valtionhallinnon ajankohtaiset aiheet tarjoten useita mielenkiintoisia puheenvuoroja ja tietoiskuja. Pidän kollegani Mikko Kolehmaisen kanssa tietoiskun kansallisen palveluarkkitehtuurin ekosysteemistä ja sen avaamista mahdollisuuksista julkisen sektorin toimijalle (Pressroom klo 14.20). Esityksessä käsittelemme KaPA:a erityisesti organisaation kannalta ja pyrimme nostamaan esiin asioita, joita ekosysteemiin liittyjän kannattaa huomioida. KaPA-ekosysteemin keskeiset osat kehitetään Väestörekisterikeskuksen vetämissä hankkeissa. Kokonaisuuden kannalta suurimmat hyödyt saadaan aikaiseksi, kun mukaan liittyy riittävän suuri määrä toimijoita eri rooleissa, ja toteutetaan loppukäyttäjää palvelevat asiointipalvelut.
KaPA:aan liittyvän organisaation kannattaa nähdä liittymisprosessi osana oman organisaation toiminnan kehittämistä. Keskeisiä teemoja tässä ovat kansallisen palveluarkkitehtuurin merkitys omalle organisaatiolle sekä toiminnan että tietojärjestelmien kannalta. Toiminnan kehittämisen kannalta keskeistä on, miten yritys suhtautuu muuttuviin tarpeisiin mm. tietojen avoimuuden suhteen sekä siihen minkälaisia mahdollisuuksia tämä avaa toiminnan kehittämiseen. Tietojärjestelmien osalta tämä tarkoittaa mm. sitä, miten organisaatio positioi kansallisen palveluarkkitehtuurin osana omaa kokonaisarkkitehtuuriaan. Miten kehitetään organisaation palveluarkkitehtuuria siten, että kansallinen palveluarkkitehtuuri saadaan toimivaksi ja luontevaksi osaksi omaa integraatioarkkitehtuuria.
Tietoiskumme on ajallisesti tiivis, eikä siinä voida käsitellä kaikkia eri skenarioita, joten käy ihmeessä jututtamassa meitä Goforen ständilla numero 14. Olemme paikalla koko päivän ja kerromme lisää, miten kansallista palveluarkkitehtuuria voisi Sinun organisaatiossasi lähestyä. Tule myös kuuntelemaan Juhan ajatuksia Goforen missiosta, Suomen pelastamisesta, Goforen lavahaastattelussa klo 9.40.
Tapahtumassa Goforesta mukana ovat MikaelJuhaMikko ja Ari. Nähdään Valtio Expossa!

Takaisin ylös