Blogi 29.9.2015

Byrokratia loisti poissaolollaan Työterveyslaitoksen digiloikan kärkihankkeissa

Gofore

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 9 vuotta sitten.

Gofore on toteuttanut Työterveyslaitokselle kaksi uutta sähköistä palvelua, Laatuportaalin ja Nollatapaturmaa-portaalin. Palvelut saatiin käyttöön syyskuussa. Yhteisen hankkeen tuloksena Työterveyslaitoksella on nyt myös välineet uusien sähköisten palvelujen kehittämiseen.
Työterveyslaitos lähti kehittämishankkeeseen avoimin mielin rakentamaan ei vain uusia palveluja vaan myös uusia toimintatapoja lähivuosien digitalisointiurakkaan eli nykyisten palvelujen digitalisointiin ja uusien sähköisten palvelujen kehittämiseen.
Työtä on tehty Työterveyslaitoksen tiloissa, missä tuoteomistajat ja Goforen sovelluskehittäjät, järjestelmäasiantuntijat ja käyttökokemussuunnittelijat työskentelivät yhtenä tiiminä. Tavoitteena oli kehittää mahdollisimman tehokas toimintatapa käyttämällä konttiteknologian kaltaisia uusimpia tekniikoita ja karsimalla työstä kaikki, mikä ei ole lopputuloksen kannalta välttämätöntä. Tiimille kuului myös infrastruktuurin hallinta.
− Olemme rakentaneet kehittämiskäytännöt ja -menetelmät yhdessä Goforen kanssa, ja olemme tyytyväisiä kumppanimme asiantuntemukseen ja toimintaan. Käytössämme on nyt hyvin modernit toimintatavat, Työterveyslaitoksen Asiakasratkaisut-alueen digitaalisten palvelujen kehittämisestä vastaava kehittämispäällikkö Mikko Mäkipää linjaa.
Laatuportaali ja Nollatapaturmaa-portaali ovat ensiaskelia muutoksessa, jossa Työterveyslaitos digitalisoi nykyisiä ja luo uusia sähköisiä palveluja.

Vauhdikas toteutus, ohjattu kokonaisuus

− Haluamme pystyä itse ohjaamaan ohjelmistotyötä tavoitteidemme mukaan ja sen perusteella, mitä työn edetessä opimme. Sovellamme ketteriä lean startup -käytäntöjä ja niihin liittyvää asiakaspalautetta saadaksemme nopeasti selville, onko jonkin idean tai ehdotuksen toteuttaminen perusteltua. Näin yhdistämme ketteryyden liiketoimintaohjaukseen joustavasti. Ohjauksen merkitys korostuu erityisesti tällaisessa muutosvaiheessa, kun uutta luodaan ja kokeillaan jatkuvasti, Mäkipää sanoo.
Palautteen nimiin vannoo myös Laatuportaali-tiimissä työskentelevä käyttökokemussuunnittelija Jyrki Anttila Goforesta.
− Käytännössä nähdään usein, että suunnittelusta ja konseptoinnista suuri osa menee hukkaan, kun ne eivät vastaakaan todellisuutta, ja työ joudutaan tekemään kahteen kertaan.
− Kun sen sijaan aletaan heti tehdä palvelua pienissä osissa ja testataan sitä käyttäjillä, saadaan nopeammin valmista tai osataan tarvittaessa muuttaa suuntaa. Aika tulee käytetyksi tehokkaasti.

Palvelu puhuu kentän kieltä

Sekä Mäkipää että Laatuportaalin tuoteomistaja Merike Aminoff TTL:stä korostavat asiakaslähtöisyyttä sähköisten palvelujen kehittämisessä.
Silloin liikkeelle on uskallettava lähteä ilman tiukkoja vaatimusmäärittelyjä, mikä tuo omat haasteensa kumppanivalintaan.  Työterveyslaitos kilpailutti tiimejä ja arvioi niiden osaamistasoa ja hintaa sekä kykyä työskennellä TTL:n ohjauksessa, ja päätyi  Goforeen.
Laatuportaalikin syntyi ilman yksityiskohtaista vaatimusmäärittelyä.
− Kaikkia asioita ei koskaan voida määritellä kattavasti ennakolta. Tavoitteemme oli asiakaslähtöisyys, nopeus ja reagointivalmius matkan varrella tuleviin muutostarpeisiin.  Työskentelytapamme on toiminut hyvin ja keventänyt myös minun valmistelutyötäni. Kun tiimi toimii fyysisesti yhdessä tilassa, luottamus kasvaa ja yhteistyö kehittyy, Merike Aminoff kertoo.
Laatuportaalin avulla Työterveyslaitos kerää sähköisesti Työterveyshuolto Suomessa -tutkimusraportin tiedot kaikilta työterveystoimijoilta Suomessa. Selvitys tehdään STM:n toimeksiannosta, ja työterveysyksiköillä on velvollisuus osallistua siihen kuuluvaan kyselyyn.
− Asiakkaamme ovat olleet mukana kehittämisessä alusta asti.  He ovat voineet vaikuttaa toteutukseen niin, että kyselymme on ymmärrettävä ja vastaa kentän todellisuutta.  Tätä on arvostettu, olemme saaneet myönteistä palautetta ja jopa yhteydenottoja kyselyyn osallistumisesta jo ennen palvelun avautumista.
Syyskuussa julkaistu Laatuportaali on käyttäjille ilmainen. Tulossa on myös selvityksen tietoja hyödyntävä kaupallinen liittymä työterveysyksiköiden käyttöön sekä julkinen kansalaisportaali www.tyoterveydeksi.fi.
Gofore Oy, Juhana Huotarinen, puh. 040 518 2663, juhana.huotarinen@gofore.com

Takaisin ylös