Blogi • 29.05.2015

Digitalisaatio hallitusohjelmassa – kuinka meidän käy?

Digitalisaatio hallitusohjelmassa – kuinka meidän käy?

Uutta hallitusohjelmaa on nyt pyöritelty mediassa muutaman päivän. Ensi lukemalta olin melko pettynyt. Digitalisaatiota käsiteltiin sen potentiaaliseen vaikuttavuuteen nähden hyvin suppeasti.
Kun sitten tavailin tekstiä tarkemmin, ymmärsin, että nyt on asiat vain kirjoitettu kovin tiiviisti, mutta viesti on selvä. Ja se viesti on rohkaiseva.
Seuraavan kymmenen vuoden aikana on tarkoitus ottaa merkittävä tuottavuusloikka digitalisaation keinoin. Tarkoitus on uudistua ketterästi, vuorovaikuttaa avoimesti ja edetä kokeilemalla asioita. Erinomaista, vaikkakin hieman abstraktia.
Seuraavalle hallituskaudelle on nimettynä kaksi tähän liittyvää kärkihanketta:
  • Digitalisoidaan julkiset palvelut.
  • Rakennetaan digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö. 
Kun näihin asioihin pureutuu tarkemmin, tahtotila käy ilmeiseksi. Todennäköisesti ensimmäistä kertaa ikinä hallitusohjelmassa puhutaan käyttäjälähtöisyydestä palveluiden kehittämisen yhteydessä. Ja aivan varmasti ikinä aiemmin ei ole luvattu palveluiden olevan ensisijaisesti digitaalisia. Digitalisaation luvataan lisäksi olevan hallituksen strategiaa läpileikkaava teema.
Aivan erityistä huomiota kiinnitin lupaukseen yhden luukun palveluun sekä siihen, että julkinen hallinto sitoutuu kysymään samaa tietoa kansalaiselta ja yritykseltä vain kerran. Koskapa julkinen hallinto Suomessa on perustuslain turvaamana siiloutunut sekä hallinnonaloittain että kunnittain, pidän näitä tavoitteita kovin rohkeina.
Nämä kaikki liittyvät tuohon ensimmäiseen kärkihankkeeseen eli julkisten palveluiden digitalisoimiseen. En voi kuvitella että mitään tuon kunnianhimoisempaa olisi voitu linjata. Tavoitteet ovat mielestäni oikeaan osuvia siinä mielessä, että ne osoittavat selkeästi sen suunnan mitä kohden halutaan mennä. Hienoa!
Ihan yhtä varauksetta en kehu toista kärkihanketta, ”Rakennetaan digitaaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö”. Jos edellisellä kärkihankkeella tavoitellaan palveluiden laadun paranemista alhaisemmilla kustannuksilla ja työvoimalla, tällä taas tavoitellaan uusien innovaatioiden ja menestystarinoiden synnyttämistä markkinoille suomalaisessa kasvuympäristössä. Tavoite on jalo, mutta keinot jäivät hallitusohjelmassa melko köyhiksi. Toki tärkeitä avainsanoja löytyy jälleen kuten avoin data ja merkittävimmät kohdealueet on tunnistettu oikein. Toisaalta taas hieman ihmetyttää päätös perustaa Esineiden internet -ohjelma. Hieman haiskahtaa siltä, että jotain täytyi tehdä. Ja tällainen sitten keksittiin.
Mutta summa summarum, minä olen tyytyväinen. Jatkamme Goforessa innolla hallitusohjelman toteuttamista kansallisen palveluarkkitehtuurin rakentamistalkoissa. Tiimimme aloittelee juurikin kansallisen palveluväylän kehittämistöitä Virosta saadun X-Road -koodin pohjalta. Vastaavasti kehitämme sitä hallitusohjelman lupaamaa yhden luukun palvelua yhdessä Cybercomin kanssa kovalla tohinalla – molempia Väestörekisterikeskuksen ohjauksessa. Näistä kinkereistä voit lukea lisää:
 
Avatar

Timur Kärki

Timur on Gofore Oy:n toimitusjohtaja ja yksi perustajaosakkaista. Hänellä on yli viidentoista vuoden kokemus haasteellisista tietojärjestelmien kehittämishankkeista. Erityisen kiinnostunut Timur on Suomen pelastamisesta onnistuneilla ja innovatiivisilla sähköisillä palveluilla yhdessä Goforen asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa. Timur itse konsultoi asiakkaita liittyen kokonaisarkkitehtuurityöhön, vaatimusmäärittelyihin sekä kilpailutusprosesseihin.

Linkedin profile

Piditkö lukemastasi? Jaa se myös muille.