Blogi 24.2.2016

Goforen Hackathonissa ideoista syntyi päivässä prototyyppejä

Gofore

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 8 vuotta sitten.

Mitä saadaan aikaan, kun noin kolmellekymmenelle innokkaalle Goforelaiselle annetaan vapaat kädet ja päivä aikaa toteuttaa haluamansa idea? Tammi-helmikuun vaihteessa väki suuntasi Helsingistä ja Tampereelta kohti Hämeenlinnaa, jossa oli varattuna tilat Goforen ensimmäistä Hackathonia varten. Luvassa olisi viihtyisä päivä uusien ideoiden ja asioiden kehittämisen parissa teemoina muun muassa laitteiden Internet (Internet of Things, IoT), käyttäjäkokemus (UX), retrohenkinen purkki ja pöytäjalkapallo.

Hackathon: uusien ratkaisujen äärellä

Hackathonit ovat viime aikoina olleet nosteessa teollisuusyritysten järjestämien Industry Hackien ja Slushin Ultrahackin myötä ja ne ovatkin hyvä tapa tehdä jotain uutta ja mielenkiintoista, jota ei muuten tulisi tehtyä. Päivän tai parin kestävässä tapahtumassa joukko ihmisiä kokoontuu työstämään ratkaisuja annettuihin haasteisiin. Tapahtuma tarjoaa löyhät rajat siitä mitä tehdä, antaa tilaa pohtia, innovoida, keksiä ja saavuttaa uusia ratkaisumalleja esitettyihin haasteisiin. Arkirutiineja rikkova tapahtuma helpottaa oman laatikon ulkopuolelle näkemistä ja ongelman tarkastelua eri näkökulmista, joka lopulta johtaa mielenkiintoisimpiin ratkaisuihin. Useat yritykset käyttävätkin Hackathonia myös yleisenä työskentelytapana esimerkiksi kolmen kuukauden välein, jolloin tiimit pääsevät innovoimaan ja kokeilemaan uusia ratkaisuja yhdessä. Yksi itselleni tunnetuin tekniikan hyödyntäjä on Atlassian ja heidän ShipIt-päivänsä.
Yleensä Hackathonin aihe liittyy jotenkin loppukäyttäjän- tai kehittäjän omaan ongelmaan, johon pyritään löytämään ratkaisu ja usein etenkin rajatun aihepiirin tapahtumissa alkumetreillä tekijät saattavat tunnistaa uusia ongelmia järjestäjän kertoessa haasteista ja toimintaympäristöstä. Vastaavasti aihepiiri voi olla vapaa, kuten Goforen ensimmäisessä Hackathonissa, jossa vielä junamatkan aikana viimeisteltiin listaa, johon päätyi lopulta seitsemän aihetta: IoT-ilmanlaatuanturipalvelu, mobiililuotain-sovellus, UX-työn versiointityökalu, Afterwork-appis, GoforeBBS, pöytäjalkapallomaalien kuvaaminen ja luolalentely selaimessa. Lisäksi ennen tapahtumaa osa porukasta oli tutustunut Thingsee IoT-laitteeseen ja miten sieltä kerättyä dataa voi näyttää omassa pilvipalvelussa.
Hackathonin alussa ei aikaa juuri tuhlattu, vaan fasilitoitiin tehokkaasti aiheiden esittely ja ryhmiin jakautuminen. Tekeminen aloitettiin kätevästi lounaan parissa, jonka aikana tietoliikenneverkot kävivät kuumina, kun GitHub-repositoryjä, Heroku-instansseja ja AWS-virtuaalikoneita alkoi nousta kiihtyvällä tahdilla. Mielenkiintoisen tekemisen ja innokkuuden uusien ratkaisujen työstämiseen pystyi aistimaan. Puitteet Hackatonille tarjosi Hämeenlinnan Up Ravintolan kokous- ja saunatilat ja pitopalvelun ruuat olivatkin maittavia. Ideoiden toteuttamiseksi alkoi tulemaan nopeasti myös koodia versiohallintaan syömisen, täytekakkujen ja saunomisen lomassa, joten ehkä vajaassa päivässä jotain lopulta saataisiin aikaan.
 

Ideoista prototyypeiksi

Goforen ensimmäisessä Hackathonissa toteutettiin lopulta jokaisessa projektissa jotain demottavaa, joka päivän päätteeksi myös esitettiin sosiaalisen median periaatteita noudattaen Periscopen kautta maailmalle. Muutamina poimintoina aikaansaaduista ratkaisuista mainittakoon Gofore IoT -alusta, UX RC, Gofore BBS ja Kyselyt.


Gofore IoT -alusta (GIoT) -projektissa toteutettiin yleiskäyttöinen palvelin, jonne voi lähettää omista IOT-antureista dataa. Kerättyyn dataan voi tämän jälkeen tehdä koostekyselyjä, jotka visualisoidaan, esimerkkinä keskilämpötila tunnin/päivän/kuukauden välein. Tapahtumassa oli käytössä neljä Particlen Photon -laitetta, joilla kerättiin valoanturin arvoja ja lopulta muutettiin arvot musiikiksi. Kätevää eikö? Alustan koodit löytyvät GitHubista ja ilmeisesti myös iOS-sovellus oli työn alla.
Yksi mielenkiintoinen projekti oli käyttäjäkokemukseen liittyvää työtä tukeva työkalu, jossa olisi mahdollista versioida ja verrata UX-työn vaiheita ja täten helpottaa kommunikointia asiakkaan ja kehittäjätiimin kanssa. Hackathonin aikana tiimi toteutti rautalankamallin siitä, miltä sovellus voisi näyttää ja aloittivat  toiminnallista prototyyppia. Vastaavaa työkalua ei ilmeisesti ole olemassa, joka tuntuu erikoiselta, sillä tarvetta tällaiselle kyllä on. Visuaalisen työn versiointia ja vertailua ei voi tehdä samoilla välineillä ja menetelmillä kuin ohjelmakoodin kanssa.
Edellistä aihetta hieman sivuten yksi tiimeistä visioi ja toteutti Kyselyt-mobiilisovelluksen, joka tarjoaisi tavan kysyä kysymyksiä käyttäjiltä ja mahdollistaisi esimerkiksi tapahtumissa helpomman palautteen pyytämisen. Tausta-ajatuksena oli, että se voisi toimia käyttäjätutkimuksen työkaluna, jolla kerätä tietoa käyttäjien kokemuksista tietystä aiheesta tai palvelusta arjen keskellä.
Ehkä erikoisin projekti oli paluu 90-luvulle ja purkkiaikoihin, kun Gofore BBS -projektissa keskityttiin tekemään Bulleting Board Systemiä. Eli ASCII-taidetta ja erilaista sisältöä kuten juomien haku Afterista, uutisten lukeminen Hacker Newsista tai Goforen sivuilta ja tietojen välittämistä Slackiin. Pythonin x84-kirjasto näytti tarjoavan aika hyvän alustan asian tekemiseen ja GoforeBBS:n koodit löytyvät tietenkin GitHubista. Ajatuksena oli kai tehdä myös web-rajapinta, josta telnet-yhteys BBS-palvelimelle, mutta se jäi tavoitteeksi.

Mutta saatiinko Hackathonin aikana valmiiksi jotain oikeasti hyödynnettävää? Ei välttämättä, mutta se ei tapahtuman idea olekaan, vaan se toimii hyvänä välineenä kohti uusia innovointeja, arkirutiineita rikkovana työkeinona, innostaa tekijöitä ja edistää uusien ratkaisujen syntymistä. Yksi päivä, noin kolmekymmentä innokasta Goforelaista ja seitsemän erilaista projektia taatusti tarjosivat uusia kokemuksia jokaiselle.

Gofore Crew

Takaisin ylös