Blogi 9.2.2017

Työllä elää, kutsumusta eletään

Gofore

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 7 vuotta sitten.

Tiedätkö sen tunteen, kun teet jotain asiaa keskittyneesti ja innolla? Et välttämättä edes huomaa ajan kulumista, sillä työ jota teet vie mukanaan. Työpäivän jälkeen olosi on tyytyväinen, kun olet saanut valmiiksi jotain, jonka parissa olet työskennellyt intensiivisesti. Olet myös saattanut auttanut työkavereitasi tai asiakkaitasi onnistumaan omassa työssään ja se tuntuu sinusta merkitykselliseltä asialta. Hieno juttu! Olet todennäköisesti löytänyt oman kutsumuksesi työelämässä.
Uuden työkulttuurin työpaikat rakentuvat pitkälti työntekijöidensä innostuksen ja eräänlaisten henkilökohtaisten missioiden varaan. Timur kuvasi edellisessä blogikirjoituksessaan tätä suurta kulttuurin, johtajuuden ja toimintatapojen muutosta, joka on ollut käynnissä jo hyvän aikaa. Tämän muutoksen myötä merkityksellisyyden tunne omassa työssä on muuttumassa lähes yhtä tärkeäksi asiaksi kuin työstä saatava rahallinen korvaus. Tekeminen itsessään ja omalla työllä saavutettu arvo on omanlaisensa palkkio. Rahalla on roolinsa, mutta ilman työn sisällön tuomaa merkityksen tunnetta työ muuttuu ennemmin tai myöhemmin puuduttavaksi puurtamiseksi. Tämä ajattelutapa ei ole mikään millenniaalien yksinoikeus, niin kuin kollegani Mari ansiokkaasti huomautti. Kyllä omaa kutsumustaan työelämässä toteuttavat jo tänä päivänä kaikenikäiset ihmiset, toimialasta riippumatta.

Selvitä mikä sinua innostaa

Omaa kutsumusta voi joskus olla hankalaa hahmottaa, mutta asian määrätietoinen pohtiminen on suositeltavaa. Yhdellä kutsumus tiettyihin asioihin on niin vahva, että hän yksinkertaisesti tietää, mitä elämässään ja elämällään haluaa tehdä. Toisella kutsumus ja innostus vaihtavat suuntaa moneen kertaan työuran aikana. Mikäli et ole täysin varma omasta innostuksestasi tai kutsumuksestasi, niin tee työtä asian selkeyttämisen eteen. Työelämän muutoksessa tarvitset tätä ymmärrystä koko ajan enemmän ja enemmän.
Innostumista pidetään meillä tietoisesti esillä lähes kaikessa tekemisessä – mikä on mielestäni aivan mahtava juttu. Innostamiseen perustuvat niin johtamiskäytäntömme kuin yksilöllisestä kehittymisestä lähtevä osaamisen kehittämisen ajattelutapamme. Uuden työkulttuurin työpaikat ovat aidosti demokraattisia, työntekijälähtöisiä ja itsenäiseen työskentelyyn sekä ajatteluun kannustavia verkostoja, joissa on samalla kuitenkin läsnä ihana human touch. Kun tämänkaltaisessa organisaatiossa työskentelee oman kutsumuksensa löytäneitä ammattilaisia, voidaan puhua täydellisestä onnistumisesta työelämässä. Kutsumustaan toteuttavat ammattilaiset vievät määrätietoisesti eteenpäin yrityksen liiketoimintaa, samalla kehittäen esimerkiksi omaa ja työkavereidensa osaamista parhaalla mahdollisella tavalla.

Pyydä palvelua yksilöllisiin tarpeisiisi

Uusi työkulttuuri edellyttää valtavaa muutosta paitsi johtamisessa, myös HR-toiminnoissa. Perinteinen lähestymistapa vaikkapa osaamisen kehittämiseen ei toimi Goforen kaltaisessa työpaikassa. Verkostomainen asiantuntijaorganisaatio hyötyy usein erilaisista ammatticoacheista ja mentoreista. He ovat kouluttautuneet oivalluttaviin keskusteluihin ja auttavat työntekijöitä nivomaan omat oivalluksen palaset selkeäksi kuvaksi. Tämä on myös meidän tapamme toimia. Perinteisiä kehityskeskusteluja meillä ei ole. Goforella näemme esimerkiksi osaamisen kehittämisen ennen kaikkea palveluna, jota tarjoamme jokaiselle työntekijällemme hänen omiin tarpeisiin soveltuvasti. Ei kaikkea kaikille, vaan yksilöllisesti. Juuri sitä mitä tarvitaan.
Omassa työssäni autan työkavereitani hahmottamaan oman uransa mahdollisuuksia ja löytämään oman innostuksen keskeiset palaset. Joskus on tarpeen myös tukea suunnitelmallisuutta ja tavoitteiden löytämistä. Uskon, että innostuminen, tavoitteellisuus ja tunne kehittymisestä ovat tärkeitä asioita myös työhyvinvoinnin näkökulmasta. Työpäiväni muovautuvat hyvin pitkälti työkavereideni tarpeiden mukaan. Saatan saman työpäivän aikana auttaa esimerkiksi yksilöllisten kehittymispolkujen suunnittelussa, olla sparraamassa tiimejä vaikkapa palautteen antamiseen liittyvissä asioissa sekä pohtia kulttuuriin sopivien valmennusten kokonaisuuttamme. Koen olevani erittäin onnellisessa tilanteessa, sillä olen oman kutsumukseni löytänyt ja saan toteuttaa kutsumustani joka päivä.

Takaisin ylös