Blogi 16.5.2016

HL7 FHIR -demo Terveydenhuollon Atk-päivillä 23.5.–25.5.

Gofore

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 8 vuotta sitten.

FHIR-demo esittelee terveydenhuollon tulevaisuuden yhteensopivia ja tehokkaita ratkaisuja, jotka hyödyntävät HL7 FHIR -standardiin perustuvia avoimia rajapintoja. Gofore esittelee demossa sydäntautipotilaiden ryhmävalmennuksen ratkaisua, jossa ammattilainen seuraa potilaiden itsensä tekemiä verenpaineen ja painon mittausten trendejä.
Kansalainen tekee mittauksensa lääkintälaitedirektiivin mukaisilla mittalaitteilla, joista tieto siirtyy automaattisesti Kelan tarjoamaan Omakannan omatietovarantoon FHIR-rajapinnan ylitse. Ammattilaisella on käytössään moderni sovellus, josta näkee koko ryhmän tilanteen nopeasti ja helposti. Järjestelmään on integroitu Duodecimin päätöksentukijärjestelmä, jonka kanssa kommunikoidaan CDS Hooks määrittelyn mukaisesti hyödyntäen FHIR-resursseja. Toteutus on sujunut hyvinkin suoraviivaisesti, joten täytyy todeta standardin hyvyys opittavuuden ja toteutettavuuden osalta. Järjestelmän lähdekoodit julkaistaan avoimesti GitHubissa esimerkkinä FHIR-toteutuksesta taustajärjestelmään ja web-käyttöliittymään. Demossa on mukana 20 sote ICT-järjestelmien johtavaa kehittäjäorganisaatiota sekä Kanta-palveluista vastaavat kansalliset toimijat. Gofore on vastannut demonstraatioprojektin koordinoinnista. Tapahtuman järjestäjänä toimii HL7 Finland ry.
HL7 FHIR on standardi, joka mahdollistaa tiedon liikkumisen terveydenhuollon tietojärjestelmien välillä ennennäkemättömän helposti ja ketterästi. Sen avulla voidaan integroida järjestelmiä yhteen päivissä tai viikoissa, kun aiemmin siihen tarvittiin kuukausia. Standardissa hyödynnetään moderneja web-teknologioita ja parhaimpia paloja aiemmista HL7- standardeista. Nämä yhdessä mahdollistavat nopean oppimisen ja toteutuksen. FHIR-standardin kokeiluversio on jo valmiina ja käytettävissä toteutuksiin. Normatiivisen statuksen standardi saavuttanee ensi vuonna, mutta se ei estä standardin käyttöä jo tänään – ja näin on jo tehtykin maailmalla.
Mukana demossa on laaja joukko erilaisia tietojärjestelmiä: kansalaisille suunnattuja mittalaitteita ja sovelluksia, ammattilaiselle räätälöityjä ratkaisuja, laboratoriojärjestelmiä, toiminnanohjausjärjestelmiä, potilastietojärjestelmiä, kansalaisen Omakanta-omatietovaranto (PHR) sekä monia muita. Osassa toteutuksia käytetään potilastietojärjestelmätoimittajien FHIR-palvelimia ja myös Smart-on-FHIR integraatiot ovat esillä. Demon suuri osanottajajoukko kertoo kiinnostuksesta ja panostuksesta edistää FHIR-standardin käyttöönottoa Suomessa. FHIR-standardin soveltaminen Suomessa tapahtuu HL7 Finland ry:n kautta.
Tervetuloa tutustumaan vaikuttavaan ja monipuoliseen FHIR-kokonaisuuteen messualueelle. Demon esittely jakaantuu useammalle eri ständille – tunnistat ne liekkilogosta. HL7_FHIR_logo
Ennakkotunnelmiin pääset Lahden Messukeskuksen kokoustiloissa jo maanantaina 23.5. kello 18:30 järjestettävässä infotilaisuudessa, joka on avoin kaikille Atk-päivien osallistujille. Goforen tavoitat ständiltä #34 –tule ja kysy lisää tulenkantajilta!
®Health Level Seven, HL7, FHIR and the [FLAME DESIGN]® are registered trademarks of Health Level Seven International, registered in the US Trademark Office.

Lue lisää sote-sektorin ajankohtaisista aiheista Goforen blogista:

 

Takaisin ylös