Blogi 7.4.2015

Poikkeuksellista demokratiaa: Goforen työntekijät valitsivat hallituksen jäsenen

Gofore

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 9 vuotta sitten.

Gofore Oy laajensi yhtiön hallitusta uudella jäsenellä. Erikoista hallituksen laajentamisessa on jäsenen valitseminen työntekijöiden joukosta avoimella verkkovaalilla.
Avoimessa verkkovaalissa halukkaat työntekijät saivat ilmoittautua ehdokkaaksi. Sen jälkeen työntekijät valitsivat uuden hallituksen jäsenen verkkoäänestyksessä. Myöhemmin yhtiön omistajat antoivat valinnalle vielä siunauksensa hyväksymällä työntekijöiden valitseman henkilön yhtiökokouksessa. Valittu henkilö on kauppatieteiden maisteri Niko Sipilä (42).
“Niko on hallituksen täysverinen jäsen, eikä edusta yhtiön työntekijöitä, vaikka onkin työntekijöiden valitsema”, tähdentää Goforen toimitusjohtaja Timur Kärki.
Goforen omistajat halusivat laajentaa hallitusta yhdellä henkilöllä ja miettivät sopivan henkilön valintaa. Päätös valita oma työntekijä avoimella vaalilla oli lopulta yhtiön avoimille sisäisille käytännöille uskollinen tapa edetä.
“Mietimme, että meillähän on firma täynnä lahjakkaita ja taitavia henkilöitä. Miksi hallituksen jäsenen pitäisi tulla ulkopuolelta”, perustelee Kärki.
Yhtiön tavoitteena on, että työntekijän valitseminen hallitukseen olisi jokavuotinen käytäntö.

Verkkovaalista tuli tasainen

Äänestys oli tiukka, sillä useampi työntekijä sai lähes saman äänimäärän. Työntekijöiden valinta kohdistui Niko Sipilään, joka on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja työskentelee yrityksessä palveluarkkitehtina. Hänellä on 20 vuoden kokemus hallitustyöskentelystä eri osakeyhtiöissä. Sipilä on erityisen perehtynyt kannustinjärjestelyihin ja yritysrahoitukseen.
Sipilän mukaan Gofore on nyt jännittävässä kasvuvaiheessa, ja hän odottaa mielenkiinnolla hallitustyössä avautuvia näkymiä. Yhtiö on kasvanut viime vuosina eksponentiaalisesti. Samanlainen kasvu on odotettavissa myös tälle vuodelle.
“Taustalla on vahva kasvu ja 100 työntekijän rajapyykki on saavutettu. Mahdollisuuksia, mutta toisaalta myös uhkia on paljon tarjolla”, kertoo Sipilä.
Mahdollisuutena Sipilä näkee Goforen paremman tunnettavuuden, joka helpottaa markkinointia, myyntiä ja rekrytointia. Uhkana on kasvun tyrehtyminen, erityisesti jos yleinen taloustilanne ei käänny parempaan päin.
“Tärkeimpiä hallituksen päätöksiä ovat ne, joita ei voi nähdä etukäteen. Nämä voivat olla positiivisia tai negatiivisia. Hallituksen tärkein tehtävä on pitää kasvumoottori käynnissä”, tiivistää Sipilä.
Vaalissa oli ehdokkaana yhteensä seitsemän goforelaista. Niko sai yhteensä 25 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli 72. Gofore Oy:n hallituksessa jatkavat edelleen Sami Somero, Ali Saadetdin, Petteri Venola ja Timur Kärki.

Goforelaiset äänestivät keskuudestaan Niko Sipilän uudeksi hallituksen jäseneksi.
Goforelaiset äänestivät keskuudestaan Niko Sipilän uudeksi hallituksen jäseneksi.

Takaisin ylös