Blogi 14.2.2017

Sisäisen viestinnän vallankumous

Gofore Crew

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 7 vuotta sitten.

Toimistollamme istutaan avokonttorissa. Eräänä päivänä vieruskaverini Petteri totesi, että tuntuu hassulta, että kaikkialla koko ajan keskustellaan, mutta sitä keskustelua ei vaan kuule. Toden totta, kaikki istuvat näennäisesti hiljaa, vaikka käyttämässämme slackissa voi puheensorina käydä vilkkaana.
Organisaatioiden sisäinen viestintä on kokenut totaalisen muutoksen ylhäältäpäin valutetuista viesteistä nopeasti etenevään keskustelukulttuuriin. Sosiaalisen median kanavat yhdistettynä yrityksen sisäiseen viestintään mahdollistavat tehokkaan ja nopean ajatusten vaihtamisen sekä tiedonvälityksen.
Sisäinen viestintä on kaikkea vuorovaikutusta ihmisten välillä ja viestijöinä toimivat kaikki. Nopea ja matalan kynnyksen mahdollisuus viestintään luo voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kun viestintä toimii yrityksessä ihmisten kesken hyvin, myös mahdollisista konfliktitilanteista on helpompi päästä yli.
Viestintä yrityksen omalla keskustelufoorumilla toimii kauniisti, kun yrityksen kulttuuri ja ihmisten asennoituminen on oikea. Ei haluta kritisoida vaan ymmärtää toisen viestiä. Ja ihmisillä löytyy halua auttaa muita ja oma-aloitteisesti edistää asioita. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii mm Tampereen toimistollemme kokeiluun tilattujen ergonomiavälineiden hankinta, joka lähti viraalisti liikkeelle slackissa. Keskustelufoorumi mahdollisti nopean ja helpon keinon laittaa tilaus alulle ja myöhemmin myös viestiä tavaroiden vaihtamisesta.
Toinen hyvä esimerkki asioiden etenemisestä keskusteluissa löytyy Juhon blogista, jossa suunniteltiin Helsingin toimiston Tyky-tapahtumaa.

Johtaminen on viestintää ja viestintä on johtamista

Sisäinen viestintä ei varmaan koskaan ole täysin ongelmatonta enkä usko, että on olemassa yritystä, jonka työntekijät ovat kaikki täysin tyytyväisiä viestintään. Olen työskennellyt Goforella nyt vajaan vuoden ja olen ihastuksella seurannut, miten sisäisessä viestinnässä tunnutaan onnistuvan suhteellisen kivuttomasti. Tämä johtuu varmaankin siitä, että yrityksen johto on sitoutunut viestimään, vastaamaan ja kommentoimaan asioihin yrityksen sisäisellä keskustelufoorumilla. Hierarkioita ei ole ja kaikki pelaavat samaan maaliin. Tieto on avointa. Kulttuuriin kuuluu keskustelu ja avoin viestintä. Kaikki asiat ovat enemmän dialogia kuin monologia. Ajatuksia vaihdetaan ahkerasti ja siinä ohessa asiat kehittyvät.
Jokainen osallistuu keskusteluun omalla persoonallaan ja nimellään. Jotkut viestivät enemmän kuin toiset. Toisille riittää, että joskus vilkaisee läpi uudet viestit tietyllä kanavalla. Jotkut taas eivät käytä slackia ollenkaan. Sen vuoksi kaikille tarkoitetuista asioista viestitään vielä perinteisesti myös sähköpostilla.

 Asiassa pysymisen ihana vaikeus

Kuten keskustelupalstoilla yleensäkin, myös yrityksen sisäisessä keskustelufoorumissa jutut välillä tuntuvat lähtevän sivuraiteille. Sisäinen keskustelufoorumi on kuin kahvipöytäkeskustelu riippumatta siitä, missä keskustelija fyysisesti ovat. Aina asiassa ei ihan pysytä, mutta ei se ole niin vakavaa. Viestintää leimaa rentous. Vaikka keskustelu välillä onkin kuin kahvipöydässä, on foorumilla kuitenkin helppoa pitää informaatio oikeellisena, sillä ns käytäväpuheita ja huhuja ei oikein pääse syntymään, kun ne on helppoa heti oikaista.
Tunteet tarttuvat helposti, joten innostuminen ja hyvä fiilis on helppoa tartuttaa myös työkavereihin. Meillä on slackissa myös oma kanava työkaverin kehumista varten ja kehuja ei pihistellä, sillä jokainen tykkää saada kehuja ja jokainen on kehut ansainnut.
Haastavaa, kuten viestinnässä yleensäkin, on mahdollisuus siihen, että viesti ymmärretään väärin. Jonkun vaikkapa analyyttiseksi tarkoitettu kommentti saattaakin jostain toisesta tuntua kritiikiltä. Ja myös yrityksen sisäisessä keskustelussa saattaa ilmetä muilta keskustelupalstoilta tuttua trollausta. Ja on hyvä muistaa, että kahvipöytäkeskustelut ovat aitoja sosiaalisia kohtaamisia, joita tarvitaan edelleen aidon tunteen synnyttämiseen.

Vive la révolution!

Sosiaalinen media on viimeisen vuosikymmenen aikana mullistanut ihmisten välisen viestimisen ja on vakiintumassa osaksi myös yritysten sisäistä viestintää. Sisäisen viestinnän toimivuudella on suora vaikutus yrityksen menestykseen. Maailma digitalisoituu uskomattomalla nopeudella. Miten teillä töissä viestitään asioista?

 

slack

sosiaalinen media

viestintä

yrityskulttuuri

Takaisin ylös