Blogi 9.1.2023

Työssä oppimalla testipäälliköksi

Gofore Crew

Aloitin IT-alalla testiautomaation parissa pari vuotta sitten. Olin suorittanut neljän kuukauden testiautomaation intensiiviopinnot ja tämän jälkeen työllistyin Goforelle testiautomaatiokonsultiksi. Eikä uuden oppiminen suinkaan jäänyt siihen. 

Ennen alan vaihtoa kaikki opintoni YAMK-tutkinnosta lähtien olin suorittanut omalla ajallani, joka oli vaatinut palkattomia työpäiviä opiskelupäivien vuoksi. Tehdessäni uravaihdosta tiesin, että paljon opiskelua on vielä edessäni, mutta olen näiden parin vuoden aikana yllättänyt, kuinka paljon työnantajani tukee kehittymistäni.

Goforella tuetaan oppimista asiakasprojekteissa

Ensimmäisessä asiakasprojektissa sain oppia rauhassa testiautomaation best practices -tapoja, jotka kulkevat mukanani edelleen. Kokeneemmat kollegat auttoivat, katselmoivat työtäni ja opettivat uusia tapoja jäsentää kirjastoja ja kirjoittaa keywordeja. Sain paljon luottamusta työhöni ja haluni kehittyä kasvoi lisää.

Testiautomaatiossa on luonnollista oppia jatkuvasti uutta, koska alalla asiakkaiden tarpeet ja ohjelmistot muuttuvat jatkuvasti. Goforella erityisesti kannustetaan näiden lisäksi haastamaan itsensä ja annetaan laaja valikoima työkaluja itsensä kehittämiseen.

Työskenneltyäni hetken aikaa testiautomaation parissa alkoi minua kiinnostamaan testipäällikön (Test Manager) työ, jossa pääsisin työskentelemään lähemmin asiakkaan kanssa sekä suunnittelemaan ja vetämään testausta. Samoihin aikoihin Goforella lanseerattiin TM Path -koulutus, jossa työnohessa pääsisin oppimaan Test Managerin työstä. Ilmoittauduin ensimmäisten joukkoon ja pääsin mukaan koulutukseen. Osana koulutusta loin alustavan testisuunnitelman asiakkuuteni projektille, jossa olin töissä. Oman testisuunnitelman luominen auttoi hahmottamaan projektin kokonaiskuvaa ja vastuualueita eri asiakkuudessa työskentelevien osapuolten kanssa. Koulutuksen ansiosta pääsin näyttämään kykyni ja sain asiakkuudessani vetää yhden pienen osa-alueen testauksesta. Tämän avulla opin asiakkaan edustajien kanssa työskentelystä ja testauksen vetämisestä.

Teoria vaihtui käytännön hommiksi mentorin tuella

Viime syksynä minun oli aika vaihtaa asiakkuutta, ja sain mahdollisuuden päästä testikoordinaattoriksi uuteen projektiin, joka vastasi Test Managerin työtä. Koska työnkuva oli kuitenkin tuttu vasta enemmän teoriassa kuin käytännössä, sain projektiini mukaan kokeneen mentorin, joka osa-aikaisesti opastaisi työtäni. Hänen avullaan olen päässyt oppimaan erittäin paljon ja pystynyt keskittymään projektin testauksen kannalta tärkeisiin kohtiin. Olen päässyt luomaan oman testaussuunnitelman, oppinut testauksen prosesseista ja vetänyt kokonaan yhden projektin testauksen. On kuitenkin hyvin erilaista opiskella materiaaleista työtä kuin työssä kokeneemmalta kollegalta varsinkin, jos projekti ei kulje eteenpäin kuin oppikirjoissa opetetaan. Mentorin avulla sain itseluottamusta työhöni ja samalla sain erittäin positiivisen kokemuksen uudesta työstä.

Tämän kaiken oppimisen olen saanut tehdä työaikana, joka on erittäin suuri etu varsinkin minulle, jonka vapaa-ajan syö pikkulapsiperhe ja omalla ajalla uppoutuminen opiskelun pariin jää tällä hetkellä muun jalkoihin. Tämä on yksi niistä monista eduista, joita Goforella työskennellessäni saan nauttia.

Tulevaisuudessa haaveenani on suorittaa ISTQB:n Test Manager -sertifikaatti, jota Gofore myös tukee. Tätä varten tarvitsen lisää työkokemusta ja edessäni on monta päivää opiskelun parissa.

Työnantajana ja yhteisönä lupaamme huolehtia sinusta, sillä hyvinvoivat työntekijät ovat yrityksemme ydin. 

Gofore Crew

rekrytointi

Essi Rehn

Testiautomaatiosta Test Manageriksi siirtynyt Essi on työskennellyt Goforella parin vuoden ajan. Työssään hän innostuu asiakkaiden kanssa työskentelystä, testauksen vetämisestä ja analytiikasta. Essillä on kokemusta testiautomaatiotyöskentelystä palveluna ja perinteisistä asiakaskasprojekteista. Taustaltaa Essi on ylempi tradenomi, joka on erikoistunut digitaaliseen palvelumuotoiluun. Vapaa-ajallaan Essi mielellään sukeltaa sarjojen maailmaan ja kutoo villasukkia.

Takaisin ylös