Itseohjautuvat tiimit softafirmoissa ovat jotenkin passé. Ärsyttää kun konsulttitalot höpöttävät niistä. Tottakai asiantuntijaorganisaatiossa tiimit ohjautuvat itse. Jos asiakas ostaa tiimillisen huippuosaamista, päätösten ja suositusten luulisi ilman muuta tulevan tiimistä eikä konsulttitalon hallinnosta.
Itseohjautuva tiimi on toki itseohjautuvan organisaation perusyksikkö. Se tarvitaan myös.
Mutta voiko yksittäinen työntekijä aloittaa miljoonien eurojen bisneksen, omalla aktiivisuudellaan, ilman hierarkkista asemaa? Pitäisi voida. Siitä mielestäni on kysymys itseohjautuvassa organisaatiossa. Tätä aloin miettiä, kun olen nyt alkusyksyn katsellut huimaa menoa Goforen toimistoilla. Isoja asioita tapahtuu yllättäen. Suunnitellusti, yllättäen.
Liian usein organisaation itseohjautuvuutta käsittelevissä esityksissä viitataan kuitenkin triviaaleihin hankintoihin tai teelaatujen valitsemiseen. Jos oikein hurjia ollaan, niin jonkun työntekijän keksimä toimintatapa saatetaan ulottaa koko yhtiötä koskevaksi käytännöksi. Nämä ovat yhdentekeviä asioita ja lopulta normimeininkiä.
Hierarkkisesti johdettu organisaatio on juuri niin fiksu kuin johtajansa. Eli ei yleensä kovin fiksu. Itseohjautuvuutta tarvitaankin, jotta saadaan koko yhtiön innovaatio- ja muutoskyvykkyys käyttöön. Johdon konsulttimme saarnaavat tästä muutosprosessissa oleville asiakkaillemme.
Miten meillä itsellämme itseohjautuvuus rakentuu? Yritän syksyn aikana kertoa siitä lisää bloggaamalla tai jopa vloggaamalla. Stay tuned.
Blogi 2.9.2016
Itseohjautuvat tiimit ovat passé
Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 8 vuotta sitten.