Suomen hallitus rahoittaa konsultointia Sambian hallitukselle heidän kunnianhimoisen digitalisaatiostrategiansa toteuttamiseksi osana EU-maiden tukea Afrikan unionille. Strategia merkitsee merkittävää edistysaskelta Sambian digitalisaatiokehityksessä.
Gofore lähettää tekoälystrategiakonsultti Oula Järvisen kolmen kuukauden komennukselle Sambian teknologia- ja tiedeministeriöön vuoden 2024 syksyllä. Komennus on osa ulkoministeriön rahoittamaa ja valtionyhtiö HAUSin toimeenpanemaa hanketta, joka tähtää suomalais-afrikkalaisten digikumppanuuksien lisäämiseen.
Sambian matka digitaaliseksi yhteiskunnaksi
Sambian digitalisaatiokehitykseen liittyy sekä haasteita että mahdollisuuksia. Noin puolet väestöstä on lapsia, ja alle puolella kodeista ja kouluista on sähköä. Vain noin 7 prosenttia väestöstä on käyttänyt tietokonetta, mutta yli puolet käyttää jo jollakin tavalla internetiä. Tämä viittaa siihen, että maassa on merkittävää kasvupotentiaalia digitalisaation saralla, vaikka rajoituksia onkin.
”Sambian digitalisaatiokehityksessä on tilaisuus hyödyntää uusinta teknologiaa ja ohittaa vaiheita, jotka aikaisemmin digitalisoituneet maat kuten Suomi ovat joutuneet käymään läpi. Digitalisaatio on Afrikassa tärkeää, ei vain toimivan ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan luomiseksi, vaan myös strategisten mahdollisuuksien hyödyntämiseksi”, Goforen Oula Järvinen toteaa.
Järvisen mukaan Sambian nuorilla on mahdollisuus hyödyntää globaaleja digitaalisia palvelumarkkinoita kehittämällä osaamistaan ilman, että heidän tarvitsee muuttaa muualle. Tämä tukee paikallisen digitalouden kasvua ja luo edellytyksiä paikallisen, kasvavan ja nuoren väestön työllistymiseen kotimaassaan.
Eettinen digitalisaatio avaa uusia mahdollisuuksia
Hankkeen tavoitteena on auttaa Sambiaa rakentamaan eettinen digitaalinen yhteiskunta, joka edistää koulutus- ja talousmahdollisuuksia myös heikommassa asemassa oleville. Tavoitteena on lisäksi aktivoida yksityinen sektori ja voimaannuttaa pk-yrityksiä ja startup-yrityksiä hyödyntämään globaaleja digitaalisia markkinoita, estäen samalla yhteiskunnan varojen valumista ulkomaille.
”Odotan innolla, että pääsen syventymään täysin erilaiseen kulttuuriin ja ymmärtämään, miten sambialaiset ajattelevat, tuntevat ja kohtaavat haasteita. Tämä kokemus auttaa minua räätälöimään tukemme juuri heidän tarpeisiinsa. Vaikka meillä on Euroopassa vahvaa digiosaamista, Sambian tilanne vaatii aivan uudenlaista ajattelua. Siellä ei voi pitää mitään itsestäänselvyytenä – ei matkapuhelinverkkoja, sähköä, varallisuuden jakautumista eikä ilmaista ja tasapuolista koulutusta. Pyrimme yhdessä löytämään vaikuttavimmat mahdollisuudet tässä ainutlaatuisessa ympäristössä”, Järvinen sanoo.
Järvinen uskoo, että komennus voi olla alku laajemmille kehitysmahdollisuuksille, sillä Afrikkaan tehdään nyt suuria digitalisaatioinvestointeja eri puolilta maailmaa. Hänen mukaansa ymmärtämällä paikalliset olosuhteet ja rakentamalla suhteita avainhenkilöihin Afrikkaan voidaan luoda merkittäviä positiivisia kehityskulkuja digitalisaation avulla.