”Mistä goforelaiset tietävät, mihin suuntaan heidän tulee kehittyä?” Tämän osuvan kysymyksen esitti muutama kuukausi sitten entinen asiakkaani.
Kysymys kummitteli mielessäni vielä pitkän aikaa juttutuokiomme jälkeen. Kokemuksesta tiedän, että urapolun rakentaminen ei koskaan ole helppoa. Mutta kyllä asiantuntijatyötä tekevä henkilö itse tietää, mikä suunta hänen tulee kehittymiselleen ottaa. Ja minkälaista osaamista omasta pakista puuttuu. Vai tietääkö sittenkään?
Innostuminen puolet onnistumisesta
Gofore Crew’ltä kysyttiin kesälomakauden päätteeksi mikä heitä innostaa. Porukkamme on aina ollut tutkitusti poikkeuksellisen kehittymishaluista, joten vastaukset eivät yllättäneet. Oma kehittyminen kasvuyrityksessä, aidosti vaikuttavia asiakasprojekteja tehden nousi yhdeksi keskeisimmistä innostuksen lähteistä.
Innostuminen ei kuitenkaan yksin riitä rakennusaineeksi systemaattiselle kehittymiselle ja jatkuvalle oppimiselle. Omaa osaamista ja kehittymiskohteita tulee ajatella, tietoisesti. Samalla tavalla kuin omaa urapolkua tulee rakentaa, tietoisesti.
Tietotyöläisenkin arjen haasteena on työn muuttuminen rutiininomaiseksi suorittamiseksi. Osaamisen ja ajattelun kapeutumisen vaara on ilmeinen. Kapeakatseisuus ja luovuuden puute puolestaan tekevät osaamisen laaja-alaisen hyödyntämisen mahdottomaksi. Omaa potentiaalia on hankala hahmottaa. Voi käydä innostumisellekin huonosti.
Vaihtoehtoisesti saatamme jopa luulla osaavamme enemmän kuin todellisuudessa osaamme. Ei hyvä juttu sekään.
Goforemaista otetta
Me Goforella haluamme tehdä asioita toisin. Ei toisin tekemisen ilosta, vaan koska tiedämme, että ajattelua ja toimintatapoja on syytä ravistella säännöllisin väliajoin. Paitsi että muovaamme HR-toimintomme uusiksi, aiomme myös löytää täysin uusia näkökulmia osaamisen kehittämiselle ja työssä tapahtuvalle kehittymiselle. Satsaamme Gofore Crew’n osaamiseen – nyt ja tulevaisuudessa.
Systematiikkaa ja avoimuutta
Muun muassa näiden havaintojen kautta lähdimme rakentamaan omaa kehittymismalliamme, Gofore Polkua (kuva 1). Keskeiset tavoitteet mallillemme ovat:
- Asiantuntija ohjaksiin. Kannustamme ottamaan vastuuta omasta kehittymisestä ja asettamaan selkeitä tavoitteita. Uudistumaan ja uudistamaan. Jokaisella goforelaisella on halutessaan mahdollisuus kasvaa huippuasiantuntijaksi omalla alallaan.
- Suunta kehittymiselle. Varmistamme, että jokaisen goforelaisen henkilökohtainen Kompassi on kunnossa ja tulevaisuuden suunta on selkeä. Annamme tukea yksilöllisten tarpeiden mukaan.
- Ennakoitavuus. Autamme pysymään hereillä oppimisen ja kehittymisen suhteen. Pyrimme varmistamaan riittävän laajan osaamisen rintaman meille tärkeillä osa-alueilla. Osaamisemme tulee olla myytävissä myös tulevaisuudessa.
- Avoimuus. Osaamisen kehittämisen päätavoitteiden avoin ja läpinäkyvä kuvaaminen tuo hyötyä myös muiden kehittymiselle. Tiedämme aidosti minne olemme menossa.
- Oikeanlaisia satsauksia. Satsaamme tietoisesti myös sellaiseen osaamiseen, joka mahdollistaa nopean oppimisen ja oman potentiaalin hahmottamisen.
Hihat ylös ja hommiin!
Yhteinen innostuminen on se voimavara, josta ammennamme jatkossakin paljon. Opimme ja kehitymme Goforella jo nyt aivan valtavasti, toisiamme tukien ja heittäytymällä rohkeasti kohti uutta. Tiedostamme samalla, että jokainen meistä investoi jatkuvalla osaamisen kehittämisellä myös omaan tulevaisuuteensa.
Kehittymisen mallintamisen ensimmäinen vaihe on maalissa ja askelmerkit ovat paikallaan. Todellinen työ alkaa nyt.
Seuraavaksi jokaiselle goforelaiselle luodaan oma Polku. Myös toimitusjohtajalle.
Hehku Visual ja Less Miserables työstävät parhaillaan e-kirjaa, jossa käsitellään menestyvän ja oppivan työyhteisön tärkeimpiä työkaluja. Odotamme teosta valmistuvaksi, innostuneesti.