Blogi 27.11.2014

Avoindata.fi-ilta toi opiskelijat avoimen datan äärelle

Gofore

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 10 vuotta sitten.

Avoimuus megatrendinä vaikuttaa jo laajalti ohjelmistokehityksessä. Avoindata aiheena kiinnostaakin uteliaita opiskelijoita, joista lahjakkaimmat saapuivat kuulemaan avoimesta datasta ja kehittämään omia dataa hyödyntäviä sovelluksiaan Goforen avoindata.fi-iltaan.
Tiensä Goforen Tampereen toimistolle keskiviikkoiltana löysi melkein kaksikymmentä opiskelijaa. Edustettuina olivat Tampereen molemmat yliopistot sekä ammattikorkeakoulu. Ohjelmassa Goforen ensimmäinen työntekijä Kristiina Härkönen esiteli Goforen historiaa, liiketoimintaa ja tulevaisuuden näkymiä. Osa opiskelijoista oli yllättyneitä, kuinka vahvaa Goforen menestys on ollut – ilmeisesti onnistuneilla tietojärjestelmäprojekteilla ei saa hirveästi julkisuutta.
Seuraavana puhui Salum Abdul-Rahman avoimuuden roolista ohjelmistokehityksessä. Esityksessä avattiin avoimen datan, avoimen lähdekoodin ja avointen rajapintojen roolia tulevaisuuden ohjelmistokehityksessä. Avoimuuden tuomiin haasteisiin taas haettiin ratkaisuja paremmalla viestinnällä, systeemiajattelulla ja kontrollikulttuurin muuttamisesta mahdollistamisen ja motivaation kulttuuriksi.
Tiukkaa teknistä asiaa tarjosi Jari-Pekka Voutilaisen avoindata.fi-palvelun tekninen esittely. Kiinnostusta herätti CKANin plugin-arkkitehtuuri sekä avoimen lähdekoodin komponenttien hyödyntäminen eri datakatalogien välillä. Myös eri katalogien rooleja paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen tason välillä ja niiden vaikutuksia esim. tiedonsyöttöön ja tietoarkkitehtuurin käsiteltiin.
Jarin esityksen jälkeen jakaannuttiin ryhmiin. Meksikolaishenkisen illallisen sekä Goforen oman Arvojohtaja-oluen jälkeen opiskelijat alkoivat kehittämään omia avoimen datan palvelukonsepteja. Goforen asiantuntijoiden lisäksi myös avoimeen dataan erikoistunet Tampereen kaupungin tietohallintoasiantuntija Joonas Dukpa ja Tredean kehityspäällikkö Matti Saastamoinen osallistuivat opiskelijoiden ohjaamiseen sovellusten ja palveluiden kehittämisessä. Alun kipuilun ja luomisen tuskasta selvittyä, alkoivat ryhmät työstää varsin rautaisia sovellusideoita. Ryhmien saatua esityksensä valmiiksi Joonas esitteli avoimen datan sovelluskilpailuja ja niissä menestyneitä sovelluksia.
Ensimmäinen opiskelijaryhmä esitteli Jobless-sovelluksen, joka yhdisti avointa yritystietoa ja paikkatietoa. Niiden avulla työnhakija voi etsiä lähialueeltaan oman alansa kasvavia yrityksiä, joissa saattaa olla rekrytointitarpeita, joita julkisuudessa ei näy.
Avoindata.fi, Jobless
Toinen opiskelijaryhmä oli ideoinut TREpark sovelluksen, jonka avulla voi löytää sopivimman (halvimman) vapaan parkkipaikan matkakohteensa tai nykyisen sijaintinsa läheltä.
Avoindata.fi, perusidea
Syvällisin sovellusidea, Kuolintutka, yhdistää käyttäjänsä iän, sijainnin sekä kuolintilastoja. Sovellus ilmoittaa käyttäjälleen, milloin hänen sijaintinsa muuttuminen on vaikuttanut merkittävästi hänen todennäköisyyteensä kuolla seuraavan vuoden aikana.
Avoindata.fi, Kuolintutka
Viimeinen ryhmä kuvaili sovellustaan Hauseria asunnon etsijän Tinderiksi, joka muutaman syötteen perusteella etsii optimaalisimman asuinalueen pariskunnalle. Hauser ottaa huomioon molempien työpaikkojen sijainnit ja tarjoaa vaihtoehtoja vapaana olevista asunnoista.
Avoindata.fi, tietolähteet
Asiantuntijoiden ja yleisön suosikiksi nousi Hauser, joka voitti Kuolintutka-sovelluksen vain yhdellä äänellä. Onnittelut voittajaryhmän jäsenille: Ilona Salonen (TAMK), Anni Moilanen (TAY), Juuso Tapaninen (TTY), Samuli Hirvonen (TTY) ja Raimo Muurinen (TAY).
Gofore kiittää #apps4pirkanmaa-kilpailun edustajia, kaikkia aktiivisesti keskusteluun osallistuneita sekä kaikkia muita mukana olleita.
 

Takaisin ylös