Gofore oli tänäkin vuonna mukana Rails Girls -tapahtumassa, joka järjestettiin nyt syyskuussa. Viime vuodesta innostuneina osallistuimme tänä vuonna tapahtumaan sponsoroinnin lisäksi myös valmentajina. Jaana Majakangas ja Nina Ranta johdattivat osallistujia it-maailman saloihin.
Rails Girls on Linda Liukkaan ja Karri Saarisen kehittämä konsepti, jossa madalletaan kynnystä tietotekniikkaan ja ohjelmointiin tutustumiseen. Tapahtuma on nimensä mukaan tarkoitettu ainoastaan naisille ja mukana olleet pääsevät kokeilemaan oman web-sivuston tekemistä Ruby on Rails sovelluskehyksen avulla. Osallistujat saavat työpajassa itse kokeilla konkreettisesti, miten web-sivujen ja niiden toimintojen rakentaminen tapahtuu.
Toista kertaa Tampereella järjestettyyn tapahtumaan oli hakijoita reilut 260 ja heistä työpajaan valittiin 37. Mukaan hakeneiden motiivit ja toiveet olivat hyvin erilaisia. Kaikista heijastui kuitenkin suunnaton innostus uuden oppimista kohtaan. Monilla oli jo etukäteen ajatuksia siitä, miten oppejaan voisi hyödyntää. Jotkut halusivat oppia ohjelmointia valmistautuakseen ensi vuonna opetussuunnitelmaan tulevan ohjelmoinnin opetukseen, yksi puolestaan halusi rakentaa muistipelejä vanhuksille omien kokemustensa pohjalta ja muutamat toivoivat ymmärtävänsä, mitä koodarit oikeastaan tekevät. Työpajaan hakeneiden ikähaitari oli 18–54 vuotta keski-iän olledsa 33 vuotta.
Tapahtuma rakentui pienistä tietoiskuista, joissa valotettiin it-alan termistöä, käyttäjäkokemusta sekä ohjelmoinnin periaatteita hyvin yleisesti ja helposti ymmärrettävästi. Varsinainen tapahtumassa rakennettu sovellus oli pieni web-sivu, johon pystyi kirjaamaan erilaisia ideoita tai tehtäviä. Sivuille lisättiin hieman toiminnallisuutta sekä muokattiin niiden ulkoasua. Aikaa kaikkeen tähän oli lauantaipäivä eli noin yhdeksän tuntia, koska tarvittavien ohjelmistojen asennukset oli tehty jo perjantaina yhteisessä asennusillassa. Tiivistä ohjelmaa tauotettiin vielä pienillä it-alalla jo toimivien naisten puheenvuoroilla omista kokemuksista ja uratarinoista.
Tapahtumasta suorastaan huokui positiivinen naisenergia ja käsin kosketeltava innostus. Osallistujat olivat innoissaan päästessään oppimaan uutta ja valmentajat joutuivat haastamaan omaa osaamistaan tekemällä normaalista poikkeavaa opetustyötä. Innostuksen määrä lisääntyi vielä entisestään, kun päästiin varsinaisen sovelluksen tekemiseen.
Jaana on toiminut alalla jo melkein 20 vuotta ja hänen mielestään suurin haaste valmentajan toimimisessa oli asioiden selittäminen sitä, että osallistujat ymmärsivät ne ja osasivat hyödyntää annetut ohjeet. Välillä on hyvä miettiä miten asioita esittää ja huomioida onko tämä myös kuulijalle selvää. Tämä tuli esiin useasti viikonlopun aikana ja sitä on hyvä hyödyntää myös normaalissa työssä asiakkaiden kanssa kommunikoidessa. Piti myös varoa ajautumasta liian syvälle teknisiin asioihin, koska se vain sekoitti osallistujien ajatuksia ja ymmärrystä. Osallistujien innostus oli tarttuvaa ja heidän onnistumisensa palauttivat elävästi mieleen Jaanan omat alkuaikojen kokemukset. Jaana piti tärkeänä myös osallistujien rohkaisua omiin kykyihin uskomisessa sekä esimerkin antamista alalla toimimisesta.
Nina on toiminut alalla noin vuoden ja hänelle suurimpia haasteita olivat osallistujien kanssa samalle aaltopituudelle pääseminen sekä käsitteiden selittäminen siinä toivossa, että myös viikonlopun jälkeen olisi olennaisia asioita jäänyt mieleen. Ennen varsinaiseen työpajaan ja itse tekemiseen makuun pääsyä oli hyvä tutustua hieman osallistujiin ja ottaa selvää heidän taustoistaan ja koneen käytön osaamisesta. Tietyt käsitteet ja käytänteet, mitkä ovat Ninalle itsestäänselvyyksiä saattoivat puolestaan olla osallistujille täysin uusia asioita. Tämä ilmeni työpajassa, jossa yksi tärkein työkalu oli terminaali, mutta osallistujien kesken tämä tunnettiin paremmin nimellä ”Musta laatikko”. Vähäisestä alalla toimisesta huolimatta Nina lähti innokkaasti ja mielenkiinnolla mukaan valmentajien joukkueeseen toivoen, että saisi omaa innostustaan siirrettyä myös osallistujiin ja tämän kautta myös syventämään omaa osaamistaan. Hänelle jäi tapahtumasta todella positiivinen tunne ja oli hienoa huomata, että kaikki tapahtumassa olevat järjestäjistä osallistujiin verkostoituivat nopeasti heti ensimmäisen päivän aikana. Nina lähti tapahtumasta siinä toivossa, että osallistujat saivat jonkinlaisen käsityksen, mitä tämä ala pitää sisällään ja parhaimmassa tapauksessa kasvatettua intoa alaa kohtaan.
Rails Girls on kaiken kaikkiaan mahtava konsepti ja sen avulla on helppo osoittaa, ettei it-ala ole vain miehiä varten. Naisille on tarjolla monenlaisia tehtäviä ja se tuli hyvin esille viikonlopun aikana pidetyissä puheenvuoroissa. Toisaalta nykyisen digitalisoinnin aikana kaikkien on hyvä ymmärtää miten ohjelmat rakentuvat ja että niissäkin voi olla virheitä. Tällaisia tilaisuuksia tarvitaan lisää, jotta mielikuvaa it-alasta saadaan muutettua vastaamaan sitä, mitä se oikeasti nykyään on. It-ala on ennen kaikkea tiimityötä!
Blogi 20.10.2015
Jee, se muuttui pinkiksi o/
Gofore
Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 9 vuotta sitten.