Blogi 23.1.2020

Coachaus on paras työsuhde-etuni

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Goforella on monia hyviä työsuhde-etuja. Osalla niistä on suora taloudellinen vaikutus kuten lounasetu, liikunta- ja kulttuurisetelit, työkykyvakuutus, silmälasietuus, työmatka- tai pysäköintituki sekä rekrytointi- ja vaikuttamisbonukset. Osa taas edustaa enemmän Goforen kulttuuria kuten vapaus valita työkone ja puhelin parhaaksi katsomallaan kokoonpanolla. Yksi työsuhde-etu, jonka hienouden ymmärsin vasta hiljattain on coachaus. Olen käynyt nyt kahdessa tapaamisessa ja saanut niistä irti paljon hyvää.

Coachauksesta itsevarmuutta ja selkeyttä tiimissä toimimiseen

Aloittaessani työt Goforella minulla oli ajatusvääristymä, jossa rinnastin coachauksen terapiaan. Mielikuvissani astuin psykologin vastaanotolle ja istuin nojatuolille. Psykologi loi minuun mietteliään katseen ja kysyi että mistäs aloitetaan. Tunsin oloni mielikuvissani hivenen vaivaantuneeksi ja mietin että miksi tähän oikein ryhdyin.

Ennakkoluuloni osoittautui vääräksi ensimmäisen coachaus-istunnon aikana. Ensimmäisellä istunnolla kävin vanhemman teknisen arkkitehdin kanssa läpi ennakkotehtävänä tekemäni kysymyspatteriston pohjalta tavoitteita oman kehittymisen suhteen. Keskustelimme myös huijarisyndroomasta (impostor syndrome). Olin aloittanut Goforella työt tiimissä, jossa oli kokeneita ja osaavia kehittäjiä. Oma roolini tiimissä oli tämänkin takia jonkin verran erilainen kuin edellisessä työpaikassani ja etsin omaa paikkaani ja tapaani toimia uudessa ympäristössä. Ensimmäinen istunto auttoi minua sen suhteen, että pääsin purkamaan pienimuotoista ahdistustani ja sain kannustusta tarttua rohkeasti haasteisiin. Tästä istunnosta sain itsevarmuutta ja selkeyttä omaan kuvaani sen suhteen miten toimin tiimissä.

Hyvä coach osaa kysyä oikeita kysymyksiä

Toiseen istuntoon sain kannustusta oman people personin kautta. Goforella ei matalan hierarkian organisaationa ole perinteisiä esimiesrooleja. Jokaiselle on nimetty oma People Person, joka auttaa erilaisissa haasteissa ja jonka kanssa voi käydä esimerkiksi kehitys- ja palkkakeskusteluja. Kävin istunnon kokeneen palveluarkkitehdin kanssa urakehitykseeni liittyen. Keskustelussa kävimme läpi omia toiveitani ja vahvuuksiani. Tämän istunnon jälkeen minulle avautui kirkkaana coachauksen merkitys. Hyvän coachin tarkoituksena ei ole kertoa vastauksia vaan osata kysyä oikeita kysymyksiä. It is so simple! Tässä istunnossa valmentaja kertoi mahdollisista uravaihtoehdoista Goforella ja peilasin omia toiveitani niihin. Tämän istunnon jälkeen aloin pian toimimaan rekrytoinnin apuna työhaastatteluissa, mikä on ollut hyvää vaihtelua ohjelmistokehittäjän työpäivien sisältöön. Tämä istunto kirkasti myös tietoisuuttani sen suhteen mihin sijoitun ihmiset vs. teknologia -janalla osaamisen ja mielenkiintoni suhteen.

Miksi coachausta tehdään?

Jokaisella meistä on vahvuuksia, joista olemme tietoisia. Mutta myös vahvuuksia, joita emme välttämättä tiedosta kovin hyvin. Coachauksen tarkoituksena on löytää vahvuuksia ja työkaluja kehittymiseen ja jaksamiseen liittyen. Jokainen valmennuskerta Goforella on yksilöllinen ja luottamuksellinen, joten rinnastan tässä kirjoituksessa coachauksen osalta omiin kokemuksiini.

Goforella coachausta on mahdollista saada työuran kehittämiseen liittyen kuten omassa tapauksessani. Myös henkilökohtaiseen kasvuun tai projektiin liittyviin kysymyksiin on mahdollista saada valmennusta. Goforen arvona on olla jokaiselle hyvä työpaikka ja koen, että valmennus on yksi tärkeä työkalu itseohjautuvassa organisaatiossa sille, että löytää itselleen parhaan mahdollisen tavan tehdä töitä ja oikean paikan organisaatiossa.

Pekka Suomala
Software Developer

Gofore Crew

Pekka Suomala

Takaisin ylös