Blogi 31.3.2023

Kädet saveen! Ketterää kehittämistä simulaation avulla

Osaaminen

Ketterä metodologia lupaa yhdeksää hyvää ja kymmentä kaunista, mutta silti useassa ketteryyttä yrittäneessä organisaatiossa kipuillaan ristiriitaisten vaatimusten, liiallisen kiireen, vaihtuvien prioriteettien, puutteellisen näkyvyyden ja muiden raamatullisten vitsausten parissa. 

Ketteränä valmentajana on hyvä huudella kentän sivusta, että ratkaisu löytyy keskeneräisen työn rajoittamisesta, tärkeisiin asioihin keskittymisestä, työn näkyväksi tekemisestä ja koko organisaation laajuisesta kommunikaatiosta. Mitä tämä oikeasti tarkoittaa ja miten sitä käytännössä havainnollistaa?

Phoenix Incorporated kirjana ja pelinä

Gene, Kim ja Spafford ovat onnistuneesti kuvanneet kirjassaan The Phoenix Project: A Novel about IT, DevOps, and Helping Your Business Win kaaosta tuotekehitysorganisaatiossa ja sitä, miten siitä selvitään. Kirjan perusteella Gaming Works on luonut liiketoiminnan simulaation, jossa päivän aikana simuloidaan kuilun partaalla olevan organisaation selviytymistaistelua.

Sekä kirja että peli keskittyvät organisaation digitalisaatioon sekä organisaation saamiseen tilanteeseen, jossa se pystyy nopeasti reagoimaan muuttuviin tilanteisiin markkinatilanteessa. Peli vastaa hyvin Goforen ajattelutapaa digitaalisesta tuotekehityksestä.

Pelin eteneminen

Peli käynnistyy tilanteesta, jossa yrityksen toimitusjohtaja on juuri saanut kenkää ja uusi on astunut puikkoihin. Yrityksen johtoryhmä on antanut hänelle tehtäväksi viedä maaliin strategisesti tärkeän Phoenix-projektin, mutta onnistuuko yritys muuttamaan suuntaansa ja tekemään tarvittavat toimet osakkeenomistajien luottamuksen saamiseksi? 

Pelissä 10–12 ihmistä asettuu erilaisiin rooleihin. Rooleja ovat muun muassa VP of IT operations, Head of Retail Operations ja IT-tuki. Pelaajien tulisi saada liikevaihto ja pörssikurssit nousuun. Kuten oikeassakin elämässä, kaikki ei aina mene niin kuin Strömsössä. Myös vaikeita päätöksiä joudutaan tekemään, kuten esimerkkiryhmämme osoittaa: Maksetaanko ihmisten palkat vai pidetäänkö toimari tyytyväisenä?

Simulaation hyödyt

Liiketoiminnan simulaatio auttaa pelaajiaan hyvällä käytännön esimerkillä sisäistämään sen, miksi ketterän metodologian mukaisia toimenpiteitä kannattaa fokusoida ja miten niiden tekemisessä pääsee alkuun. Peli simuloi hyvin niitä ongelmia, joita me kohtaamme päivittäisessä elämässä ja näyttää, miten tietyillä pienillä konkreettisilla asioilla voidaan saada merkittäviä parannuksia päivittäiseen työhön. 

”Tunnetta peliin! Ryhmämme heittäytyi niin kokonaisvaltaisesti peliin ja rooleihinsa, että kaikenlaiset tunteet ja reaktiot tulivat näkyväksi. Joku saattoi esim. tuskailla, että ei saa “edeltävältä kuulta” tekemättä jäänyttä ”ominaisuutta” tai sen osaa, jotta voisi edistää omia töitään. Toinen saattoi tuskailla, että mihin tekemiseen oikeasti pitäisi keskittyä, kun prioriteetit muuttuvat jatkuvasti ja näkyvyyttä ei ole.”

Vesa Kangasperko, osallistuja

Ota yhteyttä, jos tiimiäsi kiinnostaa viettää hauska ja hyödyllinen päivä liiketoimintasimulaation parissa!

Petri Ketonen

petri.ketonen@gofore.com | +358 40 868 5461


Uusien menetelmien, kuten pelillistämisen ja simuloinnin testaaminen voivat avata organisaatiossa täysin uusia näkökulmia. Lue lisää organisaation nykyaikaistamisesta:

ketterä kehitys

modernisaatio

modernisointi

pelillistäminen

simulaatio

simulointi

Ari Lahti

Service Architect

Ari on Leani agilisti, jonka intohimona on auttaa ihmisiä työskentelemään älykkäämmin ja yrittää saada ihmiset kysymään aina miksi. Ari on tietojenkäsittelytieteen maisteri, jolla on yli 20 vuotta kokemusta IT-alalta ja yli kymmenen vuotta projektipäällikkyydestä (perinteisestä ja ketterästä).

"Olen keskinkertainen koodari, mutta ihan ok leanisti."

Takaisin ylös