IR-media 5.6.2023

Viljakaisa Aaltonen: Saavutettavuudessa on kyse ihmisarvosta

Maailmassa on yli miljardi ihmistä, joilla on näön, kuulon, liikkumisen tai kognitiivisen hahmottamisen rajoitteita. Digipalvelujen saavutettavuus on EU:n ja Suomen lain edellyttämä vaatimus ja yhä tärkeämpi tavoite, joka koskee vuoteen 2025 mennessä julkistoimijoiden lisäksi myös laajemmin yksityistä sektoria.

Viljakaisa Aaltonen


EU:n esteettömyysdirektiivin ja Suomen digipalvelulain edellyttämät vaatimukset laajentuvat yksityissektorille kesäkuuhun 2025 mennessä, jolloin myös kuluttajille suunnattujen digituotteiden ja -palveluiden on oltava saavutettavia. Saavutettavuuden laiminlyönnistä voi nyt jo saada aluehallintovirastolta julkisen huomautuksen.

Jatkossa esimerkiksi verkkokauppojen, suoratoistopalvelujen, älypuhelinten ja itsepalvelupäätteiden on oltava kaikkien, myös vammaisten henkilöiden käytettävissä. Gofore on julkisten digipalveluiden kehittäjänä tarjonnut saavutettavuuspalveluja jo viitisen vuotta. Goforea pyydettiin myös avuksi digitaalisia palveluja koskevan lain valmisteluun vuonna 2021.

Goforen asiakkaat ovat digitaalisen yhteiskunnan toimijoita ja älykkään teollisuuden yrityksiä, jotka kuuluvat saavutettavuuden kehittämisen etulinjaan.

Goforen muotoilupalveluista vastaava liiketoimintajohtaja Viljakaisa Aaltonen, miksi saavutettavuus on niin tärkeää?

– Saavutettavuuden huomioimisessa on mielestämme kyse yhdenvertaisuudesta ja ihmisarvosta.  Saavutettava ja toimiva palvelu tarkoittaa parhaimmillaan sitä, että joku käyttäjä pystyy – ehkä ensimmäistä kertaa elämässään – hoitamaan omia asioitaan vaikkapa kotikuntansa nettisivuilla tai verottajalla, tai esimerkiksi hakemaan töitä. On osa positiivista, laajempaa yhteiskunnan inkluusion kehittymistä, että oikeus kaikenlaiseen asiointiin tasa-arvoistuu.

Saavutettavuus on Goforelle upea mahdollisuus tehdä eettistä, vaikuttavaa työtä, ja ajaa yhteiskunnan asenne- ja kulttuurinmuutosta. Tässä ei mielestämme riitä lain minimivaatimusten täyttäminen tai auditoinnin läpäisy, vaan palveluiden tulee olla sellaisia, joissa käyttäjät myös viihtyvät. Saavutettavuus kannattaakin olla mukana kaikessa suunnittelussa alusta alkaen.

Näkyykö tämä trendi jo tarjouskannassamme?

– Kyllä, on näkynyt enenevästi jo pitempään erityisesti Digital Society -toimialallamme eli yhteiskunnan digitalisaatiossa. Meillä on lukuisia puhtaasti saavutettavuuden ja käytettävyyden raamisopimuksia. Lisäksi saavutettavuus tulee ottaa huomioon kaikissa julkisen puolen digihankkeissa. Meidän suunnittelijamme ja kehittäjämme osaavat saavutettavien palveluiden kehittämisen, mutta haluamme olla vahvemmin auttamassa asiakkaita asian huomioon ottamisessa laajemmin.

Onko yksityisellä sektorilla näkyvissä isompaa aktivoitumista?

– Vielä ei ole havaittavissa varsinaista ryntäystä, mutta kysyntäpiikkikin on mahdollinen, kun lain edellyttämä kesäkuun 2025 määräaika lähestyy. Aiomme itsekin aktivoitua yksityisen sektorin saavutettavuuspalvelujen myynnissä nyt, kun olemme hiljattain investoineet entistä enemmän osaamiseemme.

Millä tavalla olemme varautuneet mahdollisesti kasvavaan kysyntään?

– Olemme vahvistaneet osaamistamme ja rekrytoineet hiljattain saavutettavuuden huippuosaajia. Panostamme myös rekrytoinnissa inklusiivisuuteen, joten opimme paljon myös omilta kollegoiltamme, jotka esimerkiksi käyttävät ruudunlukijaa.

Aiomme jatkossakin rekrytoida erityisryhmiä edustavia osaajia ja kehittää samalla rekrytointiamme saavutettavammaksi. Tämän lisäksi meillä on myös erinomainen kumppani, saavutettavuuteen keskittyvä suomalainen konsultti- ja suunnittelutoimisto Avaava Digital Oy.

Millainen liiketoimintamahdollisuus tämä on meille?

– Meillä on tosi hyvä markkina-asema ja loistava tiimi tähän kasvavaan osa-alueeseen. Nyt kun saavutettavuus alkaa aktivoida laajemmin yhteiskuntaa ja sen toteutumiselle on aikaraja, liiketoimintapotentiaali on mittava.

Yhteiskunnallisten ja yksityisten palveluiden lisäksi potentiaalia on edelleen myös Intelligent Industry -toimialaamme liittyvässä, fyysisten laitteiden ja digitaalisten palveluiden yhdistämisessä ja niiden esteettömyydessä. Digipalvelu ei ole yksittäinen, irrallinen asia, vaan se tukee aina kokonaisuutta, johon liittyy fyysinen maailma.

Esimerkiksi kaupan ja liikenteen aloilla on monia palvelukanavia ja -polkuja, joissa on sekä digitaalisia että fyysisiä kosketuspisteitä (verkkokauppa, mobiili, itsepalvelukassa, kaikenlaiset itsepalveluautomaatit, lippukauppa, liikennetiedot jne.). Näissä kokonaisuutta ei toistaiseksi ole mietitty loppuasiakkaalle saavutettavaksi tai esteettömäksi. Tehtävää riittää kaiken kaikkiaan sekä julkisissa palveluissa että yksityisellä sektorilla vuosiksi eteenpäin!

Emmi Berlin
IR Lead
Gofore

Tilaa tiedotteemme!

Haluatko kuulla uutisemme ensimmäisenä? Tilaa pörssitiedotteet ja lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi!

Tilaa tiedotteet

Takaisin ylös