Goforen sponsoroima Etelä-Tapiolan lukion Sijoituskouluryhmä aloitti sijoittamisen keväällä 2022, ja ylsi hyväntekeväisyyssalkkunsa tuotossa 8 %:iin. Koko salkun tuotto lahjoitetaan Syöpäsäätiön Roosa Nauha -keräykseen.
Talous ja nuoret TAT:n järjestämä Sijoituskoulu järjestettiin vuonna 2022-2024 kaikkiaan 12 oppilaitoksessa ympäri Suomen. Yksi ryhmistä oli Etelä-Tapiolan lukion, ”Etiksen”, ekaluokkalaisista koostuva ryhmä, jonka hoitamaa hyväntekeväisyyssalkkua Gofore sponsoroi.
Nuoret sijoittivat lehtorinsa johdolla 10 000 euroa oikeaa pääomaa vuoden 2023 loppuun saakka. Hyväntekeväisyyssalkun tuotto, 824 euroa, lahjoitetaan nyt Roosa Nauha -keräykseen.
Etis 6 – Indeksi 0
Etiksen ryhmä hankki salkkuun yhteensä kahdeksan osaketta ja kahta eri rahastoa. Osakkeet olivat pääsääntöisesti kotimaisia yrityksiä Helsingin pörssistä. Rahastot puolestaan tekivät sijoituksia Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinoille. USA-rahastossa oli lisäksi vastuullisuuspainotus.
– Osakepoiminnoissa ryhmä sovelsi toimialakohtaista hajautusta ja hankinnat tehtiin erissä niin, että riskiä vähensi myös ajallinen hajauttaminen. Rahastojen valinnassa sovellettiin maantieteellistä hajauttamista, jolla hallittiin etenkin kotimaisten yritysten osakeostojen riskejä, kertoo ”Etiksen” yhteiskuntaopin lehtori, Sijoituskoulu-ryhmiä vetävä Timo Holmström.
Sijoitusten kokonaistuotto oli 824 euroa eli +8,24 %:n tuotto pääomalle.
– Samaan aikaan Helsingin pörssin OMX Helsinki 25 GI -indeksi, joka huomioi maksetut osingot, tuotti -12,31 % tappiota. Voitimme täten indeksin selvin numeroin, Holmström kehaisee.
Opettavaiset sijoitusvuodet
Opiskelijat oppivat harjoituksesta paitsi sen, kuinka vaikeaa on poimia pörssistä voittavia osakkeita, myös maantieteellisen ja toimialakohtaisen hajautuksen merkityksen. Hyvä tuotto oli ennen muuta rahastojen ansiota. Koska sekä 2022 että varsinkin 2023 olivat keskimääräistä erikoisempia sijoitusvuosia, nuorilla on ollut opettavainen matka makroekonomisten ilmiöiden vaikutuksia ymmärtäen. Riskeistä keskusteltiin paljon, ja epävarmuus lisäsi Sijoituskoulun salkun määrällistä- ja aikahajautusta.
– Olemme keskustelleet riskeistä kuten Kiina, sota, inflaatio, korot ja asuntomarkkinat. Nämä olivat hyvin opettavaisia vuosia ja siksi erinomaisia Sijoituskoulun kannalta, Holmström toteaa.
Sijoittajakoulussa oli myös kilpailullinen elementti, ja kaikki Suomen 12 hyväntekeväisyyssalkkua kilpailevat suurimmasta lahjoitettavasta tuotosta. Salkulleen parhaan tuoton saanut ryhmä palkitaan kurssin lopuksi keväällä 2024 joten kuulemme tästä vielä myöhemmin lisää.
Emmi Berlin
IR Lead