Elisa

Elisan 5G-verkon varmistus testiautomaatiolla

Teleoperaattori Elisa luottaa Goforen testiautomaatioon sekä 5G-puhelinten että -mobiilireititinten testaamisessa. Pitkä yhteistyö luo vahvan pohjan luottamukselliselle kumppanuudelle.

Teleoperaattori Elisa luottaa Goforen testiautomaatioon sekä 5G-puhelinten että -mobiilireititinten testaamisessa. Pitkä yhteistyö luo vahvan pohjan luottamukselliselle kumppanuudelle.

Tuore yhteistyöhanke liittyy Elisan strategisesti tärkeän 5G-verkon testaamiseen. Testaushanke kattaa kaksi testausprojektia: toinen keskittyy mobiilireitittimien ja toinen puhelimien testaamiseen. Kaikki testit ajetaan Elisan mobiilitestaukseen erikoistuneessa testilaboratoriossa Helsingin Pitäjänmäellä.

Aina parasta asiakkaille

Laajaa ja perinpohjaista päätelaitetestausta tarvitaan, koska Elisan asiakkailla on hyvin heterogeeninen valikoima päätelaitteita. Elisa haluaa tarjota kaikille asiakkailleen optimaalisen käyttäjäkokemuksen ja palvelutason. Ilman laajaa päätelaitekannan testaamista se ei ole mahdollista.

5G-verkon ja sen päätelaitteiden kokonaisuus muuttuu alati, kun sekä laitteet että niiden ohjelmistot päivittyvät. Tässä monimutkaisessa verkostossa Elisa varmistaa palveluntarjoajana sen, etteivät muutokset heikennä palvelutasoa.

Palvelutaso varmistetaan sillä, että sekä uudet laitteet että ohjelmistopäivitykset ajetaan laboratoriossa välittömästi, kun ne ovat Elisan saatavilla. Tämä tapahtuu ennen kuin loppukäyttäjillä on mahdollisuus hankkia uusia päätelaitteita.

”Gofore on toimittanut testilaboratorioomme automaatioympäristön, jossa päätelaitteet testataan automaattisesti niin, että mahdolliset ongelmatilanteet voidaan korjata jo ennakolta”, Elisan Head of Testing Marko Myöhänen sanoo.

Gofore on toimittanut testilaboratorioomme automaatioympäristön, jossa päätelaitteet testataan automaattisesti niin, että mahdolliset ongelmatilanteet voidaan korjata jo ennakolta

Marko Myöhänen, Head of Testing, Elisa

Sama testiautomaatio kaikille laitteille

Elisa käyttää samaa Goforen testiautomaatioympäristöä 5G-verkon mobiilireitittimien testaukseen.

”Kun verkkoon tulee uudenlainen tukiasema tai tukiasemaohjelmisto, testaamme sen automaattisesti kaikkien päätelaitteiden kanssa niin, ettei mitään mene rikki. On hienoa, että voimme käyttää samaa automaatiojärjestelmää verkon kaikkien laitteiden ja ohjelmistojen testaamiseen.”

Testiautomaatiolla ajetaan myös verkon parametroinnin vaikutuksia verkon toimintaan. Automaatio takaa Elisalle sen, ettei regressio-ongelmia pääse syntymään.

Testiautomaatiota on suunniteltu Elisalla jo usean vuoden ajan yhteistyössä Goforen kanssa. Nyt käytössä olevan 5G-testiympäristön suunnittelu aloitettiin loppukeväästä 2020. Valmista tuli vuodessa niin, että testiautomaatiota alettiin pyörittää täydellä teholla testilaboratoriossa toukokuun lopussa 2021.

Hyvästit manuaalitestaukselle

Automaatio on tuonut melkoisen muutoksen aiempaan toimintatapaan, jolloin testejä ajettiin käsin. Se söi melkoisen määrän resursseja, joilla olisi ollut parempaakin tekemistä. Testien luotettavuus ei ollut tuolloin likikään samalla tasolla kuin nyt.

Alati muuttuva 5G-verkkoympäristö on tuonut omat kierteensä testaukseen.

”Emme lähteneet luomaan testiautomaatiota 5G-ympäristöön aiemmin, koska teknologia on ollut pitkään epäkypsää, eikä automaation luonti ole ollut siihen mielekästä. Nyt meillä oli juuri oikea aika tehdä tämä projekti Goforen kanssa, kun teknologia on riittävän kypsää.”

Laitteiden spagetti

Testiautomaatioympäristö koostuu testilaboratorion suojatussa RF-kopissa olevista suuresta joukosta eri valmistajien reitittimiä ja kymmenistä puhelinmalleista. Sekä reitittimiä että puhelimia voidaan ajaa ristiin eri ohjelmistoilla. Näin erilaisten yhdistelmien määrä nousee tuhansiin.

Kun testeihin vielä lisätään eri parametrien, kuten kuormituksen ja vaimennuksen muutokset sekä testaaminen eri taajuuksilla, helpottaa automaatio ratkaisevasti testaamista verrattuna aiempaan manuaaliseen testaamiseen.

”Pystymme nyt testaamaan paljon sellaisia asioita, joiden tekeminen olisi ollut lähes mahdotonta ilman automaatiota”, Myöhänen sanoo.

Pystymme nyt testaamaan paljon sellaisia asioita, joiden tekeminen olisi ollut lähes mahdotonta ilman automaatiota

Marko Myöhänen, Head of Testing, Elisa

Jatkuvasti tuloksia tuova sprint

Vaikka testiautomaatiojärjestelmän rakentaminen kesti noin vuoden, oli projekti Myöhäselle mieluinen koko sen ajan.

”Kumppanuus Goforen kanssa on merkinnyt sitä, että olemme saaneet tuloksia pitkin matkaa ja kaikki ne ovat olleet meille hyödyllisiä.”

Valmiin testiautomaation tarjoamista konkreettisista hyödyistä yksi nousee yli muiden.

”Tärkein hyöty on ollut se, että tukiasemien uusien softaversioiden testikattavuus on laajentunut huomattavasti. Olemme myös saaneet koko puhelinarsenaalin käyttöön verkon testaamiseen.”

Puhelinmallien testaamissa testitulosten visualisointi on ollut merkittävä parannus aiempaan numeraaliseen tietoon.

”Olemme saaneet testiautomaation avulla visuaalista statistiikkaa puhelinten suorituskyvystä erilaisissa verkkoympäristöissä. Pystymme nyt vertailemaan huomattavasti paremmin eri puhelinten toimintaa erilaisissa verkkoympäristöissä. Tämä ei ole ollut helppoa live-ympäristössä. Gofore on onnistunut viisualisoinnissa erittäin hyvin.”

Tiivis kumppanuus

Elisan ja Goforen pitkä ja tiivis kumppanuus heijastuu monin tavoin arkiseen yhteistyöhön. Goforen testiautomaation asiantuntijat ovat kiinteä osa Elisan tiimiä, kuin oman talon väkeä.

”Goforen asiantuntijat tuntevat ajoissa tarpeemme ja kehitämme yhteistyömme tiiviissä yhteistyössä. Tiedämme tarkasti mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.”

”Erityisesti arvostan Goforen sprint-toimintatapaa, joka on tuottanut meille aina sen, mitä on luvattu. Ketterä sprint-malli on toiminut aidosti, toisin kuin minkään muun toimittajan kanssa. Goforen kanssa tehty työ on aivan mahtava kumppanuus meille”, Myöhänen summaa.

Projektin kohokohdat

Testauksen automatisointi

Kattava 5G-verkon matkapuhelimien ja mobiilipäätelaiteiden automaattinen testaaminen, joka on nopeuttanut testaamista ja mahdollistanut aivan uusien testien ajamisen.

Visualisointi

Erittäin selkeät matkapuhelintestien visualisoinnit, joiden perustella voidaan parantaa asiakaskokemusta.

Sprint-mallit

Goforen sprint-toimintamalli, joka on tuottanut koko vuoden kestäneen kehitysprojektin ajan konkreettista hyötyä Elisalle.

Kyvykkyydet

Näillä taidoilla ja osaamisella työ toteutettiin

  • Ohjelmistotestaus ja Laadunvarmistus

Ota yhteyttä!

Ari Hirvonen

Älykäs teollisuus

ari.hirvonen@gofore.com

040 5662133

Takaisin ylös