Blogi 4.7.2025

AI-agenttifarmit muuttavat testauksen pelisääntöjä – tähän suuntaan testaus ja laadunvarmistus on menossa

Digitaalinen yhteiskunta

Älykäs teollisuus

Tekoäly ei ole vain tuki testauksessa – se on nopeasti nousemassa sen keskiöön. Goforen Service Owner, QA in AI Jani Haapala avaa, miten AI-agenttifarmit tuovat laadunvarmistukseen aivan uuden ajattelutavan, nopeuttavat testausta, parantavat tulosten laatua ja muuttavat koko testausroolin ytimen.

Mikä ihmeen AI-agenttifarmi? Ja tässä ei nyt puhuta lampaista.

AI-agenttien käyttö vaatii uudenlaista ajattelua laadunvarmistajilta. Tarvitaan täysin uudenlaisia taitoja. Pitää ymmärtää ongelmat, pystyä rakentamaan niistä oikeanlaisia promptteja ja ohjaamaan agenttien työskentelyä. Se vaatii käytännön testaustyön ja tekoälyn yhdistämistä.

Farmi tarkoittaa tässä kontekstissa joukkoa agentteja, jotka keskustelevat keskenään ja työskentelevät yhteisen tehtävän parissa. Agentit eivät ole pitäkään elinkaarta varten suunniteltuja, vaan kertakäyttöisiä, juuri tiettyyn testitehtävään rakennettuja. Ne ovat enemmän karjaa kuin lemmikkejä.

Missä mennään nyt – ja miksi kaikki eivät vielä tee tätä?

Monet organisaatiot ovat vielä kokeiluvaiheessa. Tekoälyratkaisut tuovat selvästi etuja, mutta AI-agenttifarmien rakentaminen on edelleen työlästä ja edellyttää selkeää näkemystä siitä, mitä ongelmaa ollaan ratkomassa.

Tärkeintä on suunnitelmallisuus. Pitää tietää, onko kyseinen ongelma sellainen, johon AI ylipäätään sopii ratkaisuksi.

Käytännön hyödyt: nopeutta, laatua ja laajempaa näkemystä

AI-agenttien suurin etu ei ole pelkkä nopeus, vaan se, että niitä voidaan käyttää ratkaisemaan testauksen osa-ongelmia mikrotehtävä kerrallaan.

Kun agentit ratkaisevat pieniä osa-ongelmia kohdennetulla ja huolellisesti valitulla datalla, saadaan aikaan laadukkaampia lopputuloksia. Laatu syntyy monen erillisen, tarkasti rajatun mikrotehtävän summana.

Lisäksi tekoälyratkaisut voivat keksiä testikonteksteja, joita ihminen ei edes olisi tullut ajatelleeksi – tuoden luovuutta ja laajennettua näkemystä testaukseen.

6 asiaa, jotka AI-agenttifarmit tulevat muuttamaan testauksessa

  1. Nopeus: Agentit suorittavat testejä rinnakkain ja pieninä mikrotehtävinä – kokonaisprosessi nopeutuu.
  2. Testauksen kattavuus: AI voi ehdottaa testikohteita, joita ei muuten olisi huomattu – myös edge case -tilanteet saadaan mukaan.
  3. Laatu: Agentit pääsevät käsiksi oikeaan dataan oikeaan aikaan – tämä vähentää hallusinaatioita ja varmistaa, että testauksen lopputulos perustuu juuri siihen tietoon, joka on kulloinkin olennaista.
  4. Roolit: Testaajien tehtävä siirtyy kohti AI-agenttien ohjaamista, promptaamista ja kokonaisuuden hallintaa.
  5. Datan hyödyntäminen: AI pystyy käyttämään valtavia datamassoja tehokkaasti – mutta samalla se nostaa datan laadun ratkaisevaksi tekijäksi.
  6. Ennakoitavuus: Raportointi muuttuu reaktiivisesta proaktiiviseksi – AI auttaa näkemään, mitä kannattaa testata seuraavaksi.

Datan laatu ratkaisee ja AI voi auttaa myös sen siivouksessa

Yksi suurimmista haasteista on datan laatu. Moni ajattelee, että organisaation oma data on hyvää, mutta usein se onkin ‘vähän sitä sun tätä’. AI toimii parhaiten, kun se saa puhdasta, koneluettavaa dataa.

Ironista kyllä, AI voi auttaa myös datan siivouksessa. Mutta se tuo mukanaan uuden haasteen: tekoälyn generoiman datan määrä kasvaa, ja uniikin ihmisten tuottaman datan osuus laskee. Jatkossa täytyy kehittää keinoja erottaa, mitä dataa voi pitää luotettavana.

Testausroolit muuttuvat – promptaustaidot nousevat arvoon

AI-agenttien käyttö vaatii uudenlaista ajattelua laadunvarmistajilta. Tarvitaan täysin uudenlaisia taitoja. Pitää ymmärtää ongelmat, pystyä rakentamaan niistä oikeanlaisia prompteja ja ohjaamaan agenttien työskentelyä. Se vaatii käytännön testaustyön ja tekoälyn yhdistämistä.

Asiakasprojektit jo käynnissä ja katse tulevaisuudessa

Goforella on jo toteutettu asiakasprojekteja, joissa AI-agenttifarmeja on hyödynnetty. Nämä perustuvat aina siihen, että farmissa on useampi agentti, jotka rakentavat kokonaisuuden. Kun legopalikat on oikein tehty, niitä voidaan käyttää monenlaisiin tarpeisiin.

Esimerkiksi teleoperaattorin verkkokaupan testauksessa ja teollisuusyrityksen koneohjauslogiikan testauksessa AI-agentit ovat jo toimineet osana arkea. Tällaisiin tilanteisiin Gofore on kehittänyt Testing Genius -palvelun, joka mahdollistaa AI-vetoisen testauksen jatkuvana palveluna. Etsimme palveluun parhaillamme lisää asiakkaita, jotka ovat valmiita olemaan edelläkävijöitä ja saamaan kaikki hyödyt irti ns. AI-testingistä.

Tulevaisuudessa agenttien välinen viestintä tullaan standardoimaan. Kun agentit puhuvat samaa kieltä, ratkaisut saadaan skaalautumaan. Se avaa valtavia mahdollisuuksia ja tekee testauksesta entistä tehokkaampaa ja hallittavampaa.

Liiketoimintahyötyjä ja parempaa käyttökokemusta loppukäyttäjälle

AI-agenttifarmien käyttö tuo yrityksille kilpailuetua, koska se vähentää virheistä ja käyttökatkoista aiheutuvia kustannuksia. Kun testausprosessista tulee nopeampaa ja tarkempaa, tuotteet ja palvelut voidaan viedä markkinoille jopa aikaisemmin. Tämä parantaa asiakastyytyväisyyttä, kasvattaa tuloja ja vahvistaa brändin mainetta laadukkaana toimijana.

Loppukäyttäjän näkökulmasta AI-agenttien avulla testatut palvelut ovat vakaampia ja sujuvampia käyttää alusta lähtien. Älykkäät agentit varmistavat, että harvinaisemmatkin käyttötilanteet on huomioitu, jolloin käyttäjä kohtaa vähemmän bugeja, katkoksia tai yllätyksiä – ja saa luotettavamman käyttökokemuksen jo ensimmäisestä käyttökerrasta lähtien.

Testaus on mainekriittistä työtä ja AI nostaa sen ansaitsemaansa arvoon

Testaus on edelleen liian usein aliarvostettu tekemistä. Se nähdään kuluja tuottavana vaiheena, vaikka se on liiketoimintakriittistä – ja joskus jopa mainekriittistä. AI antaa meille mahdollisuuden nostaa testauksen asemaa sekä tehokkuuden että ennakoitavuuden kautta.

Haluatko tietää, miten AI-agenttifarmi voisi toimia teidän organisaatiossanne? Ota yhteyttä – rakennetaan teille toimiva, skaalautuva ja liiketoimintalähtöinen testausratkaisu AI:n avulla.

Jani Haapala
Service Owner, QA in AI

Jani Haapala

DevOps Architect

Jani on intohimoinen DevOpsin ja testiautomaation puolestapuhuja, joka aloitti uransa perinteisenä manuaalisena testaajana, mutta innostui nopeasti automaatiosta testiautomaation muodossa. Jania kiinnostaa erityisesti infrastruktuurien automatisointi ja ohjelmistokehitysprosessien modernisointi käyttämällä moderneja menetelmiä kuten Lean, Agile ja DevOps.
Takaisin ylös