KEHA-keskus

Tehokkaampi tapa työllistyä – tekoäly yhdistää työt ja tekijät

Historiallisen laaja digitaalinen uudistus modernisoi Suomen työvoimapalvelut. Uudistetut toimintatavat ja tekoälyllä tehostettu järjestelmä yhdistävät työnhakijat ja työnantajat tavalla, joka tukee työllisyysasteen kasvua.

TAVOITE

Digitalisaatiosta vauhtia työllistymiseen

KEHA-keskuksessa kehitetään tietojärjestelmiä ja toimintatapoja, joilla on suuri vaikutus koko Suomen työvoimapalveluihin. Massiivisen TE-Digi-hankkeenkin päätavoitteeksi asetettiin kunnianhimoisesti Suomen työllisyysasteen parantaminen.

”Tavoitteena oli tehostaa julkisia työvoimapalveluja usealta eri kantilta. Halusimme edistää työnhakijoiden ja työnantajien kohtaantoa, mutta myös parantaa digitalisaation ja tekoälyn hyödyntämistä julkisissa työvoimapalveluissa”, hanketta KEHA-keskuksessa johtanut yksikön päällikkö Matias Vainio sanoo.

TE-Digi-hanke laitettiin alulle Juha Sipilän hallituksen (2015–2019) aikana. Taustalla olivat mm. työvoiman saatavuuteen ja työttömyysjaksojen kestoon liittyvät ongelmat. Lisäksi työvoimapalvelujen järjestelmät olivat jo käyttöikänsä lopussa, ja niiden käytettävyydessä ja saavutettavuudessa oli reilusti kehittämisen varaa. Vuodesta 2021 hanke jatkui nimellä Digitaalisten TE-palveluiden hanke.

RATKAISU

Uusi tapa yhdistää työt ja tekijät

Gofore on ollut yksi keskeisimmistä kumppaneista KEHA-keskuksen historian suurimpiin kuuluvassa hankkeessa. Siinä on hyödynnetty monenlaista osaamista palvelumuotoilusta järjestelmäkehitykseen, kun henkilö- ja yritysasiakkaiden käyttöön on rakennettu uutta digitaalista palvelua. Samaan aikaan työvoimaviranomaisia varten on luotu uusi asiakastietojärjestelmä.

Konkreettisin ulospäin näkyvä tuotos on ollut Työmarkkinatori, joka kokoaa julkiset ja yksityiset työnhakuun liittyvät palvelut yhteen. Vanhojen järjestelmien käyttämät konesaliratkaisut on sen taustalla vaihdettu ketterästi skaalautuvaan pilvipalveluun. Palvelun ytimessä toimiva tekoäly auttaa työnhakijoita ja työnantajia löytämään toisensa jouhevasti.

“Tekoälyn hyödyt nähtiin hankkeessa jo alkuvaiheessa, paljon ennen generatiivisen tekoälyn buumia. Sen avulla esimerkiksi työnhakija pystyy sanoittamaan osaamisensa paremmin, jotta sopivat työnantajat osaavat löytää hänet. Viranomaisten apuna tekoäly tulee auttamaan työnhakijoille soveltuvien työpaikkojen löytämistä parhaassa tapauksessa napin painalluksella”, Vainio kertoo.

Asiakaskokemus on ollut kehitystyön keskiössä, mistä kertovat lukuisat kyselyt, tutkimukset, haastattelut, työpajat sekä käyttäjätestaukset. Käyttöliittymän yksittäisetkin elementit on suunniteltu käytettävyys sekä saavutettavuus huomioiden ja koottu kehittäjien avuksi Design Systeemiin. Koska saavutettavuus on huomioitu alusta asti, palvelua voivat käyttää myös henkilöt, joilla on käytön rajoitteita tai haasteita.

Tekoälyn hyödyt nähtiin hankkeessa jo alkuvaiheessa, paljon ennen generatiivisen tekoälyn buumia. Sen avulla esimerkiksi työnhakija pystyy sanoittamaan osaamisensa paremmin, jotta sopivat työnantajat osaavat löytää hänet.

Matias Vainio / KEHA-keskus

LOPPUTULEMA

Positiivisia vaikutuksia työllisyyteen ja talouteen

Työvoimapalvelujen digitalisoinnissa on edetty järjestelmäkäyttöönottojen kautta kohti jatkuvan kehityksen vaihetta. Työllisyysvaikutuksista on kuitenkin saatu konkreettisia näyttöjä jo matkan varrella: työ- ja elinkeinoministeriön tekemän analyysin mukaan Työmarkkinatorin työllisyysvaikutus oli vuonna 2022 noin 2 500 henkeä.

”Suurimmat hyödyt ovat vasta edessä, kun pääsemme jatkuvassa kehityksessä ulosmittaamaan kaikki pilvipalveluteknologian, tekoälyn ja uusien toimintatapojen hyödyt. Työn ja työntekijöiden kohtaanto tulee paranemaan, millä on positiivisia vaikutuksia Suomen työllisyyteen ja sitä kautta talouteen”, Vainio toteaa.

Uusi digitaalinen palvelu tuottaa myös aiempaa laadukkaampaa dataa, mikä tukee päätöksentekoa ja tiedolla johtamista niin operatiivisella kuin poliittisella tasolla. Lisäksi asiointikokemus paranee työnhakijoilla, työnantajilla ja työvoimapalveluita tuottavilla viranomaisilla.

Hankkeen parissa on työskennellyt useita tahoja lähes vuosikymmenen ajan. Vainio nostaakin yhdeksi isoksi onnistumiseksi sen, miten hankeorganisaatiosta muodostui yhteen hiileen puhaltava työyhteisö.

Suurimmat hyödyt ovat vasta edessä, kun pääsemme jatkuvassa kehityksessä ulosmittaamaan kaikki pilvipalveluteknologian, tekoälyn ja uusien toimintatapojen hyödyt. Työn ja työntekijöiden kohtaanto tulee paranemaan, millä on positiivisia vaikutuksia Suomen työllisyyteen ja sitä kautta talouteen.

Matias Vainio / KEHA-keskus

Projektin kohokohdat

Tavoite

Suomen työvoimapalvelut tarvitsivat kattavan digiuudistuksen, joka vastaisi työmarkkinoiden muuttuviin tarpeisiin. KEHA-keskuksen vetämän hankkeen tavoitteena oli parantaa Suomen työllisyysastetta edistämällä työnhakijoiden ja työnantajien parempaa kohtaantoa, parantamalla työvoimapalvelujen saavutettavuutta sekä hyödyntämällä digitalisaatiota ja tekoälyä.

Ratkaisu

Gofore toimi keskeisenä kumppanina KEHA-keskuksen historian laajimmassa digihankkeessa, jossa hyödynnettiin osaamista laajasti palvelumuotoilusta järjestelmäkehitykseen. Henkilö- ja yritysasiakkaille rakennettiin asiakaslähtöisesti uusi asiointipalvelu, ja samalla luotiin työvoimaviranomaisia varten uusi asiakastietojärjestelmä. Alusta asti huomioitu saavutettavuus varmisti, että palvelut ovat kaikkien käytettävissä.

Lopputulos

Uudistusten positiivisista työllisyysvaikutuksista on saatu konkreettisia tuloksia jo matkan varrella, mutta pilvipalveluteknologiasta, tekoälystä ja uusista toimintatavoista saadaan irti vielä enemmän, kun käyttöönottovaiheesta siirrytään jatkuvaan kehitykseen. Työn ja tekijöiden kohtaanto, eri käyttäjien käyttökokemus ja tiedolla johtaminen paranevat, millä on huomattavia vaikutuksia Suomen työllisyyteen ja talouteen.

Tärkeät luvut

  • 500k aktiivista työnhakijaa
  • 3000+ päivittäistä viranomaiskäyttäjää
  • 430 osallistettua viranomaisasiantuntijaa
  • 220 osallistettua henkilö- tai yritysasiakasta

Ota yhteyttä!

Iris Alanen

Head of Business, Strategic Offering, Digital Government

iris.alanen@gofore.com

040 163 6485

Takaisin ylös