Tekoäly, erityisesti generatiivinen tekoäly, on kaikkien huulilla. Mitä se tarkoittaa? Miten sitä voi käyttää? Kuinka siitä saadaan arvoa liiketoiminnalle? Näiden ja monien muiden kysymysten pohjalta istuimme tiimimme kanssa alas ja aloitimme tutkimusmatkamme kohti (melko) tuntematonta.
Tiimini vastaa Goforen sisäisen resursointityökalun, Hohdon, kehityksestä. Hohto tarjoaa työkaluja muun muassa osaamisen hallintaan, resurssisuunnitteluun ja konsulttien CV:iden tuottamiseen. Hohto on keskeinen tekijä Goforen liiketoiminnassa, ja siksi tiimimme näkymä organisaation erilaisiin tarpeisiin on erittäin kattava. Tämän näkyvyyden ansiosta saamme toisinaan myös tukea kollegoitamme täysin uusilla tavoilla – kuten pian näette.
Mistä lähdimme liikkeelle?
Ylätason tavoitteemme oli saada kokemusta tekoälyn käytöstä ongelmanratkaisuun sekä tunnistaa mahdollisia tapoja, joilla tekoälyä voitaisiin hyödyntää käyttäjäkokemuksen parantamisessa ja arvon luonnissa. Lähestyimme tavoitettamme perinteisen viiden askeleen mallin avulla: työpaja tiedon ja ideoiden keräämiseen, nopeat konseptien validoinnit (POC) ja päätökset, suunnittelu, testaaminen rajatulla yleisöllä ja julkaisu.
Määrittelimme myös muutamia hygieniatekijöitä, kuten POC:ien arvioimisen eettisyyden, tietosuojan ja EU:n tekoälyasetuksen näkökulmista. Laajemman julkaisun mahdollisuutta silmällä pitäen huomioimme myös jatkuvan seurannan, säätämisen ja päivittämisen tärkeyden sekä käyttäjäpalautteen säännöllisen keräämisen käyttöönoton jälkeen.
Case: Tekoälybotti konsultin kumppanina haastatteluissa
Ideointivaiheessa tunnistimme yhden keskeisen kysymyksen: kuinka voisimme tukea asiantuntijoitamme asiakashaastatteluissa? Oman osaamisen sanoittaminen haastattelutilanteissa voi olla haastavaa, koska panokset ovat korkeat, aika on rajallista ja ympärillä on tarkkailevia silmiä. Tämä voi olla vaativa tilanne jopa kokeneimmille ammattilaisille, sillä asiakkaiden lähestymistavat haastatteluihin voivat vaihdella. Silti omien ydinosaamisten, vahvuuksien ja heikkouksien kommunikointi on olennainen osa jokaisen konsultin osaamispakkia.
Ihmisten välinen sparraus yksilöille ja tiimeille on tärkeää, ja sitä tehdään Goforella paljon. Aloimme kuitenkin pohtia, voisimmeko tarjota lisätukea täysin uudesta näkökulmasta: tekoälyn kautta. Näin syntyi ajatus tekoälypohjaisesta haastattelusparrausbotista! Helppokäyttöinen ja matalan kynnyksen tuki, joka olisi saatavilla kaikille, ajasta ja paikasta riippumatta. Testasimme, voisiko tekoälyä hyödyntää esimerkiksi hissipuheen kirjoittamisessa. Tai voisiko tekoäly sparrata asiantuntijoita muilla tavoin haastatteluja varten?
Mitä teimme?
Meillä oli jo kokemusta erilaisista suurista kielimalleista, joten oikean mallin valinta tähän käyttötapaukseen oli helppoa. Organisaatiollamme on hyvät, kirjalliset ohjeet asiakashaastatteluihin valmistautumiseen, joten hyödynsimme niitä.
Lähdimme kokeilemaan promptin luomista sisäisten asiakashaastatteluohjeidemme pohjalta, mutta tulokset eivät olleet riittäviä. Seuraavaksi kokeilimme antaa tekoälylle yleisiä, korkeatasoisia projektitietoja promptin kontekstiksi. Teimme kokeilua niin, ettei tietosuoja tai todellinen asiakastieto missään vaiheessa vaarantuneet. Tulokset paranivat merkittävästi.
Kolmannessa kokeilussamme testasimme, voisiko suuri kielimalli tuottaa esimerkkivastauksia käyttäjän esittämiin kysymyksiin. Kehotteen kontekstina olivat konsultin jo olemassa oleva myyntipuhe ja yleiset, korkeatasoiset projektitiedot. Myös tämän kokeilun tulokset olivat positiivisia, mikä rohkaisee meitä viemään tekoälyhaastattelubotti-ideaa jatkossa vielä pidemmälle.
Tässä kokeilussa tekoälybottia käytettiin kirjoittamalla, mutta tulevaisuudessa se voisi toimia myös suullisena keskustelukumppanina asiantuntijan kanssa.
Mitä tulokset sanovat?
Saatujen tulosten perusteella hypoteesimme voitiin vahvistaa. Onnistuimme rakentamaan POC:n, joka konsultin profiilin ja perustason projektitietojen pohjalta haastattelee ja sparraa konsulttia asiakashaastattelutaidoissa. Vaikka kasvokkainen sparraus on meillä ensisijainen tapa valmistautua asiakashaastatteluun, botti on hyödyllinen kenelle tahansa, joka haluaa parantaa yleisiä ammatillisia taitojaan oman osaamisensa sanoittamisessa.
On kuitenkin tärkeää muistaa, että tekoälyä käytettäessä tulee olla tietoinen sen mahdollisista puutteista, kuten hallusinaatioista. Tämä tarkoittaa virheellisiä tai harhaanjohtavia tuloksia, joita tekoälymallit voivat tuottaa. Työkalun käyttäjän on muistettava olla kriittinen ja pidettävä työkalua vain lisätukena omalle asiantuntemukselleen.
Mitä tekisimme toisin tai miten bottia voisi kehittää? Olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle ideaa voisi viedä! Lisäaika ideointiin ja eri hypoteesien testaamiseen olisi hienoa, mutta se ei ollut tämän harjoituksen tarkoitus.
Kehitysaskeleena voisi olla esimerkiksi avatar, jolle käyttäjä voisi valita erilaisia ääniä ja persoonallisuuksia. Ehkäpä yli-innokas haastattelija toimitusjohtajamme äänellä? Tai kaiken nähnyt, aina tyytymätön haastattelija, joka puhuisi käyttäjän omalla äänellä? Tilanne olisi yllättävä, aivan kuten mikä tahansa aito asiakashaastattelutilannekin!
Voit myös kuunnella tämän blogin
Tämä äänitiedosto on luotu hyödyntäen tekoälyä, joka muuntaa tekstin puheeksi.