Teollisuusyritykset kehittävät nyt vauhdilla digitaalisia palveluitaan. Tavoitteena on löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä pyrkiä kasvattamaan asiakkaille tuotettavaa arvoa. Digitaalinen elinkaariajattelu auttaa teollisuusyrityksiä tarjoamaan merkittävää lisäarvoa asiakkaille sekä tuomaan kilpailuetua liiketoiminnalle.
Palvelut tukevat tällä hetkellä lähinnä vain yksittäisiä vaiheita tuotteen digitaalisessa elinkaaressa, kuten jälkimarkkinointia tai huoltoa. Näissä yritykset käyttävät ja hyödyntävät dataa jo ansiokkaasti, mutta näemme parannettavaa esimerkiksi vielä siinä, miten tieto nopeuttaa ja tehostaa tuotekehitystä.
Digitaaliset kaksoset pitää ensinnäkin pystyä tuomaan osaksi digitaalisten palveluiden kaikkia ratkaisuja. Toisekseen yritysten on pystyttävä panostamaan tuotteen koko elinkaaren digitalisointiin.
Digitaalisen elinkaaren hallinta on uusi tapa hahmottaa, miten fyysisten koneiden tai laitteiden päälle voidaan rakentaa uusi arvoa tuottava digitaalisten palvelujen liiketoimintamalli. Tämä on edellytys digitaalipohjaisen uuden liiketoiminnan ja kasvun rakentamiselle. Fyysisen tuoteajattelun laajentaminen palvelupohjaisiksi tuloiksi on ehdoton elinehto mille tahansa yritykselle.
Digitaalinen kaksonen on keskeisessä osassa koko elinkaariajattelussa. Se auttaa yrityksiä luomaan parempia laitteita nopeammin, tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin. Samalla se muuttaa ja parantaa myös tuotekehitystyötä, tuotantoa, huoltotoimintaa – lopulta koko elinkaarta.
Kolme näkökulmaa elinkaariajattelun hyödyistä digitaalisissa palveluissa
1. Data
Koneen tai laitteen käyttödataa osataan hyödyntää sujuvasti jo esimerkiksi ennakoivan huollon ratkaisuissa. Datan kerääminen ja analysointi tekoälyn avulla tarjoaa yrityksille tietoa, jonka pohjalta ne pystyvät jo tekemään verrattain pitkälle meneviä ennusteita. Tällä tavoin on mahdollista tarkkailla laitteen kuntoa ja päätellä esimerkiksi tietyn mallisarjan tai tietyn osan vikaantumista, välttää odottamattomia korjauksia tai ennakoida tarvittavia, todelliseen tilanteeseen perustuvia huoltotoimenpiteitä.
Olemme kuitenkin havainneet, että tätä dataa tuotekehitys ei hyödynnä vielä tarpeeksi. Tämä kannattaisi, koska data kertoo esimerkiksi, kuinka paljon tiettyä ominaisuutta käytetään ja auttaa ohjamaan, mihin tuotekehityspanostuksia kannattaa suunnata. Tieto myös parantaa kehitettävän tuotteen laatua, kun tuotetietoa saadaan ominaisuuskohtaisesti.
Uskomme, että edelläkävijäyritykset erottuvat joukosta analysoimalla kerättyä dataa koko tuotteen elinkaaren ajalta. Näin syntyy arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi.
Digitaalisia kaksosia voi hyödyntää erityisesti tilanteissa, joissa perinteiset analyysi- ja optimointimenetelmät eivät riitä. Aidon digitaalisen kaksosen ja fyysisen koneen välinen tiedonkulku on olennainen tekijä kentällä olevan laitekannan hallinnan arvonluonnissa.
Digitaaliset kaksoset auttavat yrityksiä myös seuraamaan, analysoimaan ja pienentämään hiilijalanjälkeään. Näin pystytään esimerkiksi noudattamaan ympäristöstandardeja; seuramaan tuotteiden valmistuksen ympäristövaikutuksia, minimoimaan päästöjä ja hallitsemaan jätteen syntymistä sekä simuloimaan uusien säädösten vaikutuksia.
Digitaalisen elinkaaren lopussa data tukee tuotteiden kierrätystä ja uusiokäyttöä, mikä puolestaan edistää kestäviä liiketoimintamalleja.
2. Koulutus
Henkilöstön kouluttaminen ja osaamisen kehittäminen on elintärkeää nykypäivän teollisuusyrityksissä. Kun koulutus toteutetaan ja simuloidaan digitaalisten kaksosten avulla, yritykset voivat luoda sujuvamman, turvallisemman ja mitattavan tavan oppia valmistuksesta, huollosta ja uusista teknologioista.
Koneiden toimintaa pystyy tarkkailemaan ja analysoimaan digitaalisen kaksosen avulla. Jos huoltohenkilöstö havaitsee ongelman, digitaalinen kaksonen auttaa käymään läpi tarvittavat toimenpiteet. Näin toimimalla huoltokäyntejä tulee vähemmän ja on todennäköisempää, että jo ensimmäinen korjauskerta onnistuu.
Koulutusorganisaatioissa tekoälyä ja digitaalista koulutusta voidaan hyödyntää tuottavuuserojen kaventamiseen. Digitaalinen koulutus mahdollistaa oppimisen ajasta ja paikasta riippumatta, mikä tehostaa koulutusta ja parantaa oppimistuloksia.
Tämän toimintatavan merkittävä etu on lisäksi se, että organisaation eri rooleissa ja tehtävissä toimivat työntekijät pystyvät kehittämään tuotetta samanaikaisesti. Muutokset saadaan reaaliajassa näkyviin mallissa, joka on jokaisen suunnittelijan ja koulutettavan käytettävissä.
3. Palvelumyynti
Palvelumyynnin rakentamisessa käyttödata auttaa tunnistamaan asiakkaan tarpeita, räätälöimään palvelutarjontaa sekä kohdentamaan asiakaskontaktoinnin paremmin. Tällä tavalla tuotekehityspanostukset voidaan kohdentaa eniten käytettyihin sekä eniten arvoa tuottaviin ominaisuuksiin.
Esimerkiksi Caterpillar on luonut digitaalisia kaksosia uuden sukupolven kaivinkoneistaan, millä niiden suorituskykyä on parannettu. Virtuaaliset simulaatiot visualisoivat ilman virtausta ja lämpötilaa koneen jäähdyttimissä samalla, kun tuulettimen nopeuksia vaihdellaan simuloimaan suorituskykyä eri käyttösovelluksissa. Digitaalinen kaksonen optimoi koneen jäähdytyksen ja seuraa suorituskykyä koko koneen elinkaaren ajan, optimoiden samalla energiankulutusta.
Käyttödataa voidaan hyödyntää palvelujen personointiin. Tämä luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia, joissa asiakkaiden tarpeet huomioidaan entistä paremmin. Lisäksi data voi olla arvokasta myös kolmansille osapuolille. Esimerkiksi komponenttien valmistajat voivat hyötyä konevalmistajan keräämästä datasta, tai leasing-koneista pystytään myöntämään alennusta silloin, kun niitä ajetaan mahdollisimman hyvin.
Teollisuusyrityksillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus ottaa seuraava askel kohti digitaalista tulevaisuutta – ja rakentaa siitä entistä kestävämpi ja asiakaslähtöisempi.