Blogi 7.4.2020

Jatkuvat palvelut takaavat mielenrauhan myrskyisilläkin vesillä

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 5 vuotta sitten.

Viikkopalaverin kokouskutsun muistutus helähtää kalenterissa. Yhteyksiä avatessa saa kuulla monenlaisia elämän ääniä. Yhden taustalla lapset keksivät uusia leikkejä. Toisen utelias koira haluaisi tuhisten osallistua tapaamiseen. Kolmas kohentaa varovasti asentoaan nukkuva kissa sylissään. Neljäs osallistuja saapuu linjoille: “Moi, meillä oli vähän neuvottelua, kun ollaan kaikki etänä kotona.”

Tilanne ei ole kuvitteellinen, mutta se ei toisaalta ole myöskään lainkaan epätavanomainen. Goforen ylläpitopalveluissa ollaan tottuneita etätyöskentelijöitä – teemmehän päivittäin töitä yli paikkakunta- ja jopa maarajojen. Pelkästään jatkuvien palveluiden ydintiimissä on värikästä edustusta kaikilta Suomen toimistoiltamme. Moni asia hoituu nykyään sulavasti vaikka mökkilaiturin nokassa läppäri sylissä istuskellen. Toimivat etätyökalut eivät yksin tätä sujuvuutta varmista, vaan taustalla on myös ketterät, yhteiset toimintatavat ja parviälyä muistuttava hajautettu osaaminen eri tiimien välillä.

Aktiivisessa projektivaiheessa sovellus- ja alustatekeminen on luonnollista keskittää yhdelle ydinporukalle. Järjestelmän valmistuessa ja tuotantoon siirtyessä tekemisen luonne muuttuu. Painopiste siirtyy ylläpitävään, aiempaa reaktiivisempaan tekemiseen sekä pienimuotoisempaan ominaisuuksien jatkokehitykseen. Tässä vaiheessa on ensiarvoisen tärkeää, että tietoa järjestelmän toiminnasta ja osaamista esimerkiksi kriittisissä ongelmatilanteissa löytyy usean ihmisen turvaverkosta.

Alkukevään globaalin tilanteen edetessä moni ihan itsestäänselvyytenäkin pidetty asia on kuitenkin puhututtanut, niistä etätöistä ja palveluiden saavutettavuudesta lähtien. Viimeistään tällä viikolla Suomessa – ja muualla maailmassa – ollaan herätty melkoisen erilaiseen arkeen. Kun maailmantilanne kuohuttaa ja huoli arjen sujumisesta on suuri, on entistäkin tärkeämpää että niin suuret kuin pienemmätkin palvelut säilyvät toimintavarmoina ja pysyvät saavutettavissa. Jos myrskypilviä sattuisi kuitenkin uhkaavasti horisonttiin kertymään, ei venettä kuitenkaan tarvitse yksin jaksaa maihin asti soutaa.

Pakkaa pelastusliivit mukaan hyvän sään aikana

Isoisäni opetti minut pienenä tyttönä soutamaan merellä. Pelastusliivit puettiin päälle jo rannalla; edes laiturille ei saanut astua veneily mielessään ilman asianmukaista varustusta. Pillit testattiin joka kerta, samoin varmistettiin oikeaoppiset kiinnitykset. Harjoittelimme, miten toimitaan jos airo tipahtaa veteen. Tai jos tipahtaa se toinenkin. Joku voisi pitää tätä hassutteluna tai liioitteluna, mutta noilla opeilla on ollut arvaamaton arvo paitsi veneillessä, myös muussa riskienhallinnallisessa ajattelussa.

Nykyisessä työssäni veneilen harmillisen harvoin, mutta ajattelen usein softaprojektin vaativan valmistuttuaan samanlaista huolenpitoa kuin soutuvene: pilssi kannattaa pitää puhtaana, pinnat käsitellä säännöllisesti, ja toisinaan tarpeen voi olla suurempikin remontti. Kun valitsee hommaan asiantuntevan kumppanin, ei huoltotoimista tarvitse pitää itse kirjaa, vaan venho (tai sovellus, tai järjestelmä…) pysyy käyttökuntoisena vailla huolen häivää, ja on valmiina seikkailuihin tai huviretkiin milloin vain.

Joskus taas merellä voi myrsky yllättää kokeneenkin kävijän. Silloinkin toimintavarmuutta ja mielenrauhaa tuo samassa veneessä istuva luotettava kumppani, joka on jo laiturissa tuplavarmistanut pelastusliivisi oikeat säädöt sekä hankainten kunnon. Asiantunteva ylläpitopalvelu on varautunut puolestasi tähänkin koitokseen, eikä hätäilylle jää sijaa kun soudamme varmoin yhteisottein kohti tyyntä.

Vakaa yhteistoiminta on sekin totuttua arkea meillä, etäpalaverien lisäksi. Moderni ja ketterä ylläpitotekeminen sekä käyttämämme Service Centerin asiantuntijamalli tähtäävät muun muassa siihen, ettei yksikään palvelu jää yhden – tai kahdenkaan – henkilön show’ksi. Päivystykselliset vastuut sovitaan joustavasti, osaamista hajautetaan tiimien sekä tekijöiden välille, ja palvelupäällikkö varmistaa palvelun laadullista puolta yhteistyössä Service Centerin vetäjän kanssa.

Service Centerissämme on niin järjestelmäasiantuntijoita kuin ohjelmistokehittäjiä, joista jokainen toimii sulavalinjaisesti niin asiakkaiden kanssa yhteistyötä tehden kuin teknisiä pähkinöitäkin ratkoen. Pyrimme kaikessa tekemisessä siihen, että asiakkaan ei koskaan tarvitsisi miettiä onko meillä saatavilla jotain tiettyä tukea tai osaamista – me hoidamme sen kyllä hänelle.

Mitäs sanot, saisimmeko tarjota sinullekin palasen mielenrauhaa?

Ella Lopperi
Service Center Lead

Gofore Crew

Ylläpitopalvelut

Ella Lopperi

Head of Operations in Continuity Services & People Lead

As Head of Operations in Continuity Services at Gofore, Ella is responsible for nurturing the expert community, as well as for operations and strategy. She values open communication, empathy and transparency, and believes these values are key to both great employee and customer experience. Outside of work, Ella can be found reading, playing videogames, singing, writing... or simply immersing herself in the wonders of the Universe.

Takaisin ylös