Perinteinen ohjelmistokehitys on muuttunut ketterämmäksi Agile-menetelmien, DevOpsin ja tekoälyn myötä. Monet organisaatiot hiovat tuotanto- tai kehitystoimintojaan tehokkaiksi, jotta sopeutuminen nopeasti muuttuviin vaatimuksiin ja uusiin teknologioihin käy ripeästi. Samalla liiketoiminta jää usein erilleen tästä kehityksestä.
Menestyvän liiketoiminnan ytimessä on saumaton yhteistyö liiketoiminnan ja kehityksen välillä. Perinteisesti kehitystiimit ovat keskittyneet koodin toimittamiseen, operointitiimit järjestelmän vakauden ylläpitämiseen ja liiketoimintatiimit tavoitteiden asettamiseen ilman, että teknologiaa välttämättä integroidaan strategiaan. BizDevOps purkaa nämä siilot ja luo jatkuvan yhteistyön mallin, jossa kaikki sidosryhmät osallistuvat aktiivisesti kehitysprosessiin.
Kyseessä ei ole vain tekninen prosessi. BizDevOps-toimintamalli muuttaa koko organisaation toimintatapaa, sillä se yhdistää liiketoiminnan, ohjelmistokehityksen ja IT-toiminnot yhdeksi kokonaisuudeksi.
Mikä ihmeen BizDevOps?
BizDevOps auttaa integroimaan liiketoiminnan (Biz), ohjelmistokehityksen (Dev) ja IT-toiminnot (Ops) yhtenäiseksi toimintamalliksi. Se laajentaa perinteistä DevOps-lähestymistapaa, joka keskittyi kehityksen ja operointien yhteistyöhön tuomalla liiketoimintatiimit kehitysprosessiin alusta alkaen.
Turhan usein yritykset hiovat ohjelmistokehitysprosessejaan lähes täydellisiksi, mutta niihin liittyvät liiketoimintaprosessit jäävät huomiotta. Tämä johtaa tehokkaaseen koneeseen, joka toimii puoliteholla. Liiketoiminta ei voi toimia erillisenä yksikkönä – sen on oltava saumattomasti integroituna kaikkeen muuhun, jotta kone toimii täydellä kapasiteetilla.
Miksi yritysten tulisi ottaa BizDevOps käyttöönsä?
Gartner on korostanut BizDevOpsia yhtenä tärkeimmistä ohjelmistokehitystrendeistä, koska se vastaa digitaalisen transformaation ja ketteryyden vaatimuksiin. Gartnerin mukaan yritykset, jotka ottavat käyttöön BizDevOpsin, kohdistavat teknologian investoinnit paremmin liiketoimintastrategiaan ja saavuttavat mitattavissa olevan arvon nopeammin.
Hyödyt, joita BizDevOpsista voi organisaatiolle olla:
Parempi asiakaslähtöisyys – Tiivis yhteistyö liiketoiminnan ja kehityksen välillä varmistaa, että ohjelmistokehitys vastaa todellisia asiakastarpeita.
Nopeampi reagointi markkinoiden vaatimuksiin – BizDevOps mahdollistaa jatkuvan optimoinnin ja nopeamman päätöksenteon.
Enemmän innovaatioita, vähemmän hukattuja resursseja – Kun liiketoiminta ja kehitys ovat linjassa, tarpeeton kehitystyö minimoidaan.
Korkeammat automaatiotasot – Automaatio ja tekoäly voivat parantaa sekä kehitysprosessia että operatiivista tehokkuutta.
Lisäksi Gartner ehdottaa, että Agentic AI:n hyödyntäminen vahvistaa entisestään BizDevOps-mallia. Tämä tarkoittaa, että tulevaisuudessa tekoäly voisi toimia itsenäisenä yksikkönä, joka optimoi kehitysprosesseja, ehdottaa parannuksia ja jopa tekee päätöksiä kehitys- ja liiketoimintatiimien puolesta.
Siilojen purkaminen tekoälyn avulla
Tekoälyä käytetään jo laajasti liiketoiminnassa ja kehityksessä, mutta pääasiassa tukityökaluna yksittäisten työntekijöiden työnsä tehostamiseksi.
Gartnerin mukaan tämä muuttuu. Yritys ennustaa, että tekoälyagentit – Agentic AI – ottavat suuremman roolin erilaisissa liiketoiminta- ja kehitysprosesseissa. Tämä muuttaisi tekoälyn roolin avustajasta itsenäiseksi yksiköksi, joka pystyy tekemään päätöksiä, suorittamaan tehtäviä ja jopa optimoimaan prosesseja ilman jatkuvaa valvontaa.
Voidaanko tekoälyä hyödyntää tarpeettomien siilojen poistamisessa?
Kuvittele tilanne, jossa tekoälyagentti analysoi käyttäjätietoja ja tunnistaa, että tietyt sovelluksen ominaisuudet ovat alikäytettyjä. Se ehdottaa parannuksia liiketoimintatiimille ja luo suoraan teknisiä tehtäviä kehitystiimille, ottaen huomioon sekä liiketoiminnan tavoitteet, että teknologiset vaatimukset.
Gartnerin arvioiden mukaan tekoälyagentit (Agentic AI) ovat tulevaisuudessa liiketoiminnan toimintojen keskeinen työkalu. Tekoälyn rooli on siten kehittymässä työkalusta aktiiviseksi osaksi liiketoimintaprosesseja ja kehitystä.
Tekoälypohjaiset työkalut ja itsenäiset tekoälyagentit sopivatkin täydellisesti BizDevOps-periaatteisiin, sillä ne vähentävät manuaalista työtä ja nopeuttavat monesti päätöksentekoa. Tekoälyagentit voivat purkaa esteitä liiketoiminnan ja kehityksen välillä, helpottaa tiedonkulkua, analysoida liiketoimintavaikutuksia ja optimoida kehitysputkea reaaliajassa.
Tekoälyn nopea kehitys muuttaa liiketoiminnan ja ohjelmistokehitykset toimintatapoja
BizDevOps ja Agentic AI yhdessä luovat mallin, jossa kehitys ei ole enää pelkkää teknistä toteutusta, vaan reaaliaikaisesti optimoitu, liiketoimintalähtöinen ja pitkälle automatisoitu prosessi.
Kyse on viime kädessä kilpailuedun saavuttamisesta suhteessa markkinoihin; Organisaatiot, joilla nämä työkalut ja -tavat ovat käytössä, parantavat paitsi ohjelmistokehitysprosessejaan myös varmistavat, että teknologiainvestoinnit tukevat liiketoiminnan tavoitteita. Ketterämpi kehitys, paremmat asiakasnäkemykset ja tekoälyavusteinen päätöksenteko voivatkin tarjota merkittäviä kilpailuetuja tulevaisuuden markkinoilla.
Miten valmistautua muutokseen?
BizDevOpsin ja tekoälyn tuottama synergia tuottaa parhaimmillaan strategista kilpailuetua organisaatioille. Yhdistämällä liiketoiminnan tavoitteet kehitys- ja operatiivisiin prosesseihin ja täydentämällä niitä tekoälyohjatuilla näkemyksillä, yritykset ovat ketterämpiä, tehokkaampia ja asiakaslähtöisempiä.
Asiakkaan digitaalisella palvelukokemuksella on yhä suurempi merkitys kilpailukyvyn säilyttämiseksi tulevaisuudessa. Sen edellytyksenä on tehokas, ketterä ja jatkuva digitaalisten palveluiden kehitys.
Vie digitaalisten palveluiden kehitys seuraavalle tasolle integroidulla devops-mallilla!