Devops-malli tai yleisemmin agilet toimintamallit ovat IT-projekteissa arkipäivää. Ketteryys on muodostunut digitaalisen kehityksen De Factoksi ja perinteisen vesiputousmallin hyödyntämistä joutuu varmemmin perustelemaan kuin ketterien kehitysmallien käyttöä.
Ketteryyden teho perustuu siihen, että virheiden ja turhien tai jopa väärien ominaisuuksien havaitseminen ja korjaaminen on kiinteä osa kehitysprosessia. Toisaalta tuote, jota ollaan valmistamassa, ei koskaan ole sanan varsinaisessa merkityksessä “valmis” vaan on koko elinkaarensa ajan kehityksen kohteena. Maailma ei valmistu jouluaatoksi tai juhannuksesi, miksi siis voitaisiin olettaa, että digitaalinen palvelu olisi täysin valmis ennen uuden vuoden lupauksia?
Digitaalisessa kehityksessä ketterää mallia tukevat työkalut, jotka ovat jo hyvin kehittyneitä ja niitä on paljon tarjolla. jokaiselle tiimille löytyy tuoteperhe, jota pystyy hyödyntämään. Ketteryys on työkalujen lisäksi myös kulttuuria ja joidenkin asiantuntijoiden mukaan ketteryys on nimenomaan kulttuuria.
Jos ketteryys on kulttuuria, voisiko ketteryys ulottua digitaalisen kehityksen ulkopuolelle? Mielestäni kulttuurin juurruttaminen vaatii nimenomaan sitä, että kaikki tekeminen on ketterää. Toiminnan keskiössä tulee olla jatkuva kehitys, virheiden mahdollisuus ja nopea reagointi. Kulttuuria tukemaan voidaan luoda erilaisia malleja. Esimerkiksi Goforella etätyöt olivat normi jo ennen koronaa, työajat joustavat, kouluttautumiseen ja henkilökohtaiseen kasvuun kannustetaan eri tavoin ja Goforen oma TES mahdollistaa joustoa monissa muissakin asioissa. Tämän lisäksi työntekijä voi jakaa omaa osaamistaan tai mielenkiinnon kohteita työkavereiden kanssa Small Events -mallilla. Näin kommunikoinnin kynnys madaltuu, eri alojen osaajat tapaavat toisiaan vapaamuotoisesti ja yhteisö vahvistuu. Työkulttuurissa matalat kynnykset ovat ketteryyden edellytys, näin pystytään korjaamaan toimintaa, puuttumaan ilmiöihin ja tekemisen kipupisteisiin nopeasti ja – kyllä – Ketterästi.
Ketteryyden edellytys on kulttuuri, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?
Agile Manifestossa sanotaan:
Individuals and interactions over processes and tools
Working software over comprehensive documentation
Customer collaboration over contract negotiation
Responding to change over following a plan
That is, while there is value in the items on the right, we value the items on the left more.
Manifestin ydinsanoma on ihmisissä, ihmisten välisessä interaktiossa ja muutokseen reagoinnissa sen sijaan, että orjallisesti seurataan prosessia prosessin vuoksi. Ehkä tämän voisikin kiteyttää niin, että ketterän toiminnan tavoitteena on luoda ympäristö, jossa jokaisen työpanoksella on lopputulokselle mahdollisimman suuri merkitys.
Design for agile
Tuoreesta Design for Agile -työkirjastamme löydät käytännön neuvoja ketteryyden lisäämiseen tiimeissä. Suosittu oppaamme on ladattavissa alta englanniksi.