Blogi 26.11.2024

Onnistuminen työnhaussa – vinkit kokeneille asiantuntijoille

Osaaminen

Työnhaku on erilaista uran alkuvaiheessa verrattuna aikaan, jolloin kokemusta on jo kertynyt useamman vuoden tai vuosikymmenen verran. Mitä työnhaussa kannattaa huomioida kokeneena asiantuntijana ja miten voit välttää tyypillisimmät sudenkuopat? 

1. Aseta fokus kokemuksen sijaan osaamiseen 

Äkkiseltään voi tuntua houkuttelevalta listata CV:ssä koko työhistoria ja kuvata yksityiskohtaisesti, minkälaisia työtehtäviä eri rooleihin on sisältynyt. CV:ssä pituus ei kuitenkaan korvaa laatua eli pyri tiivistämään siihen hakemasi työtehtävän/organisaation kannalta relevantti kokemus.

Sijoita kokemus kontekstiin ja mittakaavaan kertomalla lyhyesti myös organisaation toimialasta ja koosta sekä työn kannalta keskeisistä sisäisistä ja ulkoisista sidosryhmistä. Kuvaa millaista osaamista työkokemuksesi ja mahdolliset viimeaikaiset opintosi ovat sinulle kerryttäneet. Laadukas CV voi olla myös yhden sivun mittainen, ja sitä voi täydentää linkillä laajempaan LinkedIn-profiiliin. 

2. Kerro mistä sytyt ja mitä haluat oppia 

Aina silloin tällöin somessa aktivoituu keskustelu siitä, onko aika ajanut perinteisten hakemuskirjeiden (cover letter) ohi. Itse koen niiden tuovan oikein hyödynnettynä paljon lisäarvoa. Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa pysähtyä pohtimaan, mitä haluaisit seuraavaksi urallasi tehdä. Tässä auttaa tutustuminen kiinnostavien organisaatioiden työmahdollisuuksiin ja nettisivuihin laajemminkin.

Hakemuskirje on hyvä paikka kuvata em. pohdintaa ja omaa senhetkistä uratilannetta. Tämä ajatustyö voi tuntua aluksi hankalalta ja siihen voi liittyä myös omien arvojen pohtimista, mutta on hyvä muistaa, että kukaan toinen henkilö ei voi tehdä tätä ajatustyötä puolestasi. Jos harkitset avoimen hakemuksen jättämistä, omia kiinnostuksen kohteita kannattaa sanoittaa mahdollisimman konkreettisesti. 

3. Asennoidu haastatteluun vastavuoroisena keskusteluna 

Työhaastattelu on työnantajan näkökulmasta tilaisuus syventää kuvaa mm. osaamisestasi, vahvuuksistasi ja toiveistasi. Tarkoituksena ei ole käydä läpi työhistoriaa vaan hahmottaa punainen lanka sen lomassa: miten olet päätynyt niihin valintoihin joita olet tehnyt, millaisia onnistumisia ja haasteita olet kokenut, minkälaiset henkilökohtaiset tavoitteet sinua ovat ohjanneet?

Sinulla on puolestasi hyvä mahdollisuus muodostaa kuvaa siitä, millaista työskentely ko. organisaatiossa käytännössä olisi: miten organisaation arvot toteutuvat työn arjessa, mitä asioita kulttuurissa vaalitaan, miten työntekijöitä johdetaan? Kysy lisätietoa asioista, joiden tiedät kokemuksesi pohjalta olevan juuri sinulle tärkeitä. 

4. Huomioi valintapäätökseen vaikuttavat tilannetekijät 

Kielteisten valintapäätösten vastaanottamisesta saattaa työkokemuksen karttuessa tulla kivuliaampaa, sillä kokeneina asiantuntijoina meille on muodostunut oma käsityksemme osaamisestamme ja vahvuuksistamme. On hyvä muistaa, että työpaikkailmoitus on lyhyt, tiivistetty kuvaus kyseisen tehtävän sisällöstä ja osaamisesta, jolla onnistuminen on siinä todennäköisintä.

Jos valintaprosessi osaltasi päättyy, kyse ei välttämättä ole siitä etteikö sinulla olisi hyvää osaamista ja erilaisia vahvuuksia vaan näiden sopivuudesta organisaation sen hetkisiin tarpeisiin. Usein myös konsulttimaailmassa on niin, että hyviä ehdokkaita on enemmän kuin heitä on mahdollista palkata. 

Yhä useammat organisaatiot ovat nykyään mahdollistaneet tarkemman palautteen saamisen valintapäätökseen vaikuttaneista tekijöistä. Meillä Goforella 90 % ehdokaskokemuskyselyyn vastanneista, haastattelussa käyneistä henkilöistä kertoi saaneensa rekrytointiprosessin päätteeksi palautetta ja tiedon siitä, miksi prosessissa ei edetty pidemmälle. Mikäli näimme sinut potentiaalisena henkilönä, jota emme harmillisesti juuri sillä hetkellä voineet palkata, on hyvin todennäköistä että kuulet meistä vielä uudestaan.


Oletko kiinnostunut Goforesta työpaikkana?

rekrytointi

Satu Matinlauri

Recruitment Business Partner

VTM Satu Matinlaurilla on yli 15 vuoden kokemus rekrytoinnin asiantuntijatehtävistä. Parhaillaan hän työskentelee Recruitment Business Partnerina Goforella, missä eettisen digitaalisen maailman rakentaminen on keskeinen osa yrityksen arvopohjaa.

Takaisin ylös