Lehdistötiedote 22.10.2024

Gofore alkaa julkaista tietoa yhtiön mielenterveysperusteisista sairauspoissaoloista

22.10.2024 09:30:00 EEST

It-palveluyhtiö Gofore haluaa tuoda lisää avoimuutta ja konkretiaa työelämän mielenterveyspuheeseen. Yhtiö ryhtyy erilaisin teoin hakemaan ratkaisuja mielenterveyden haasteisiin ja haluaa lisätä tietoisuutta siitä, mitä työpaikoilla voidaan tehdä enemmän ja paremmin mielen hyvinvoinnin eteen. Ensimmäisenä avoimuustekona Gofore alkaa julkaista sijoittajaviestinnässään tietoa yhtiön mielenterveysperusteisista sairauspoissaoloista Suomessa. Noin 6 % työntekijöistä on sairauslomalla mielenterveyssyistä vuosittain. Ensimmäiset tilastot julkaistaan osavuosikatsauksessa 24.10.

Suomalaisten mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot ovat kasvussa (mm. KelaIlmarinen). Mielen haasteet ovat muodostumassa maamme kilpailukykyä heikentäväksi kansanterveydelliseksi ongelmaksi.

Goforen henkilöstöjohtaja Sanna Hildénin mielestä keskustelu mielenterveydestä pitää kääntää konkreettisiksi ratkaisuiksi ja teoiksi.

”Mielenterveyssyistä johtuvien sairauspoissaolojen ympärillä on edelleen stigmaa. Haluamme herättää keskustelua monimutkaisesta ja arasta aiheesta ja oppia itse lisää siitä, miten voimme tukea työyhteisömme mielen hyvinvointia. Omat tilastomme kertovat, että mielen haasteet näkyvät meilläkin. Ratkaisuissa pitää huomioida, mitä työpaikoilla voi tehdä paremmin, mitä yhteiskunnassa on tehtävä toisin ja mitä ihminen itse voi tehdä. Tietoisuuden lisääminen on ensimmäinen askel. Siksi alamme julkaista sijoittajaviestinnässä tietoa yhtiömme mielenterveysperusteisista sairauspoissaoloista Suomessa.”

Noin 6 % yhtiön työntekijöistä on sairauslomalla mielenterveyssyistä vuosittain. Vuonna 2023 tämä tarkoitti 3984 poissaolopäivää. Laskennallisesti menetys on noin 17,5 henkilön työpanos 1242:sta Suomessa työskentelevästä goforelaisesta. Goforella naiset ovat kaksi kertaa enemmän poissa mielenterveyssyiden vuoksi kuin miehet (2021-24).

Gofore raportoi mielenterveystilastot ensimmäisen kerran 24.10. julkaistavassa osavuosikatsauksessaan. Yhtiö arvioi, että vastaavaa tietoa eivät muut pörssiyhtiöt tiettävästi vielä julkaise Suomessa.

”Olemme ihmislähtöinen yritys ja teemme paljon työhyvinvoinnin edellytysten eteen. Haluamme ja voimme edelleen parantaa tarjoamalla ihmisillemme tukea eri tavoin ja matalalla kynnyksellä. Poissaolojen vähentämisen sijaan paljon tärkeämpää on tutkia ja oppia mielen hyvinvoinnista jotain sellaista uutta, jota emme vielä ymmärrä. Miten rakennamme tervettä ja kestävää työelämää ja pystymme ajoissa madaltamaan kynnystä puheesta tekoihin. On tärkeää, että mielenterveyden haasteet voi meillä jatkossakin tuoda turvallisesti esiin.”

Neljä tekoa mielen hyvinvoinnin edistämiseksi työelämässä

1.Gofore alkaa julkaista sijoittajaviestinnässään tietoa työyhteisön mielenterveysperusteisista sairauspoissaoloista Suomessa; ensimmäisen kerran osavuosikatsauksessaan 24.10.2024.

  • Tausta: Gofore on digitaalisen muutoksen asiantuntijayhtiö, jossa työskentelee yli 1400 osaajaa digitaalisen yhteiskunnan palveluiden ja älykkään teollisuuden ratkaisuiden parissa. Tulevaisuuden työelämä on yksi yhtiön strategisista fokusalueista, jossa mielen hyvinvointi on nyt keskeinen painopiste. Pörssiyhtiönä Gofore on sitoutunut avoimeen ja läpinäkyvään sijoittajaviestintään. Mielenterveystilastojen julkaisu täydentää käytäntöä raportoida muun muassa liikevaihto ja keskeiset henkilöstöön liittyvät tunnusluvut kuukausittain.
  • Yleinen fakta: Työpanoksen menetys pitkien mielenterveysperusteisten poissaolojen vuoksi oli Suomessa vuoden 2023 tilastojen mukaan arviolta 5,8 miljoonaa työpäivää. Inhimillisen pahoinvoinnin ohella tämä aiheutti vähintään miljardin euron kustannukset (Lähde: Kelan tietotarjotin).
  • Goforen data: Noin 6 % goforelaisista on sairauslomalla mielenterveyssyistä vuosittain. Vuonna 2023 tämä tarkoitti 3984 poissaolopäivää, eli 17,5 työvuotta, kun Suomessa goforelaisia oli 1242.


2. Goforen henkilöstölle järjestetään keskusteluita ja kohtaamisia, joissa tutkitaan naisten ja miesten välisiä eroja siinä, miten mieli jaksaa ja mitä voimme toisiltamme oppia.

  • Tausta: Gofore on uudistanut työelämää perhemyönteisemmäksi mm. pidentämällä isien vapaita, tarjoamalla palkallista vanhempien hoitovapaata ja väljentämällä läheisen perheen käsitettä. Pohdimme, jääkö perheissä ja yhteisöissä jotakin hankalaa ja vielä määrittelemätöntä vastuuta naiselle.
  • Yleinen fakta: Mielenterveysperusteisia sairauspäivärahapäiviä on Suomessa maksettu nuorille naisille viisi kertaa enemmän viime vuosina kuin vuonna 2005 (Lähde: Kelan tietotarjotin).
  • Goforen data: Goforella naiset ovat kaksi kertaa enemmän sairauslomalla mielenterveyssyiden vuoksi kuin miehet (2021-24).

3. Goforen säätiö, Gofore Impact Foundation, selvittää mahdollisuuksia tukea mielenterveyttä ja digitalisaatiota luovalla tavalla yhdistävää tutkimusprojektia.

4. Gofore tutkii opiskelijaverkostonsa kanssa, millaisia huolia nuorilla liittyy työelämässä jaksamiseen, jotta voimme tukea luottamusta ja kehittymistä kohti hyvää työelämää.

Lisätietoja

Sanna Hildén, henkilöstöjohtaja, Gofore Oyj
p. 040 728 3304, sanna.hilden@gofore.com

Mediayhteydet:
Anne Sivula, Gofore Oyj ulkoinen viestintä ja media
p. 040 717 4873, anne.sivula@gofore.com

Sanna Hildénin blogikirjoitus aiheesta

Mielen hyvinvointi Goforella

Images

sannahilden

Gofore on kansainvälinen digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö. Meillä on yli 1 400 asiantuntijaa kaikkiaan 19 toimipisteessä Suomessa, Saksassa, Itävallassa, Virossa, Espanjassa ja Italiassa. Teknologian ja liiketoiminnan asiantuntijamme rakentavat yhdenvertaista digitaalista yhteiskuntaa ja kestäviä älykkään teollisuuden ratkaisuja. Monimuotoista osaajajoukkoamme yhdistää pioneerihenkisyys sekä halu luoda inhimillisempää, vastuullisempaa ja eettisempää digimaailmaa. Toimintaamme ohjaavat vahvat arvomme: olemme jokaiselle hyvä työpaikka, ja elämme asiakkaidemme onnistumisista. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 189,2 miljoonaa euroa. Gofore Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Visiomme on olla merkittävin eurooppalainen digitaalisen muutoksen asiantuntijayritys.

Tilaa tiedotteemme!

Haluatko kuulla uutisemme ensimmäisenä? Tilaa pörssitiedotteet ja lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi!

Tilaa tiedotteet

Takaisin ylös