Laajasti IT-alalla vaikuttanut ohjelmistotestauksen konkari Kari Kakkonen aloittaa Goforella 1. lokakuuta Expertise Capability Owner -roolissa. Uudessa roolissaan Kakkonen auttaa asiakkaita ja sidosryhmiä hahmottamaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan testausta tavoilla, joissa yhdistyvät tarpeelliset tiedot, taidot ja osaaminen.
Uuden roolin keskiössä on edistää testaustoiminnan toteutusta niin, että se tukee asiakkaiden liiketoiminnallisten tavoitteiden saavuttamista.
”Gofore on piirtynyt minulle aktiivisena alan edelläkävijänä, jolla on selkeä suunta kasvaa kohti kansainvälisiä markkinoita. Odotan suuresti Expertise Capability Ownerin tehtäviä Goforella. Olen ollut vaikuttunut Goforen ekosysteemistä, jonka parissa testaus- ja ohjelmistokehitys talossa toimii. Minulle on merkityksellistä myös hyvä työyhteisö: Goforessa puhuttelee edellä mainittujen asioiden lisäksi liiketoiminnan kestävyys ja eettisyys niin ympäristön kuin henkilöstön näkökulmista”, Kari Kakkonen kertoo.
Testauksen maailma murroksessa
Aiemmin Knowitillä toiminut Kakkonen on alallaan tunnettu niin Suomessa kuin Euroopassakin. Kakkosen vaikuttavaan, yli 30 vuoden mittaiseen työuraan on mahtunut kokemusta IT-alalta niin testauksesta, ohjelmistokehityksestä, ketterästä kehityksestä kuin monimutkaisista kehitysjärjestelmistä.
Kakkonen on omien sanojensa mukaan monen hatun mies, jolla on kirkas näkymä alan historiaan ja tulevaisuuden murrokseen. Testauksen ja laadunvarmistuksen luonne on Kakkosen kokemuksen mukaan muuttunut viime vuosina erityisesti ketterän kehityksen, tekoälyn ja johtamistapojen muutoksen myötä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ohjelmistotestauksen työtehtävät ovat vaatineet kasvavassa määrin muiden opastamista sekä ohjausta laadun ja ohjelmistotestauksen asioihin.
Kakkonen näkee tässä linkin modernin testauksen ja laadunvarmistamisen perusolemukseen:
”Aidosti laadukas testaus- ja laadunvarmistus on sopiva yhdistelmä uteliaisuutta, kriittisyyttä ja tapa ajatella. Uteliaisuus on testaajan kenties tärkein voimavara, sillä siitä nousee usein testauksessa tarvittava kriittisyys ja kiinnostus kulkea myös niitä tutkimattomia polkuja.”
”Olen tehnyt testaukseen liittyvää työtä myös lasten opetustyön kautta ja voin todeta, että meillä aikuisilla on tässä suhteessa paljon opittavaa lapsilta. Taitava testaus onkin kykyä hahmottaa, kyseenalaistaa olettamuksia ja tutkia testattavaa kohdetta luovasti. Testaus tulee tehdä sidosteisena kokonaisuutena eikä järjestelmäkehityksen loppuvaiheen käsipariharjoituksena.”
Tekoäly osana tulevaisuuden järjestelmien testausta ja laadunvarmistusta
”On selvää, että tekoäly tulee vaikuttamaan testaukseen merkittävästi. Olennainen kysymys on kuitenkin tunnistaa, mitä elementtejä testauksesta kannattaa antaa AI:lle ja mitä kannattaa tehdä edelleen käsin. Testausautomaatioon on käytetty monia AI-työkaluja jo vuosia, silti niitä ei hyödynnetä vielä laajasti”, Kakkonen pohtii.
Kakkosen mukaan työkalufokuksen sijaan on olennaisempaa kysyä oikeita kysymyksiä kuten tukeeko testaus liiketoiminnallisten tavoitteiden saavuttamista? Onko järjestelmän testaus riittävää? Kohdentuuko testauspanostukset oikeisiin asioihin? Ovatko kaikki tarvittavat henkilöt osallistuneet järjestelmän testaukseen? Onko testausta tehty systemaattisesti koko järjestelmän kehitysjärjestelmän ajan vai käärittiinkö ”testaushihat” vasta loppuvaiheessa?
Lopuksi: Miltä näyttää testauksen ja laadunvarmistuksen tulevaisuus alan konkarin silmin?
Jos Kakkosen voisi voisi muuttaa yhden testaukseen liittyvän asian, se olisi tämä:
IT-järjestelmien testaus ei ole prosessin vaihe, vaan keskeinen järjestelmäkehityksen taito, jota pitää harjoitella ja harjoittaa. Tämän muuttaminen vaatii organisaatiossa asenne- ja ajattelutavan muutosta sekä aktiivista dialogia.
”Alan tulevaisuuden kehityskaarien ydinkysymys on tämä: Uskaltavatko organisaatiot kysyä itseltään, millaista laatua haluamme järjestelmältämme? Mihin haluamme panostaa? Mitä meiltä odotetaan? Näihin kysymyksiin tulevien vastausten tulisi siten ohjata testaukseen käytettäviä panostuksia ja toimintalogiikkaa”, Kakkonen summaa.
Lämpimästi tervetuloa Goforelle, Kari!
Lue lisää
Kari Kakkosen keynote-puheenvuoro Testaus & AI 2024 -hybriditapahtumassa, 10.12.2024.
Kari Kakkosen ja Marko Rytkösen kirjoittama testauksen käsikirja, Act to Lead.