28.3.2025 09:45:00 EET
Suomalaiset organisaatiot hyödyntävät testausta ja laadunvarmistusta ohjelmistokehityksessä jo edistyksellisesti, mutta käyttävät tekoälyn mahdollisuuksia vielä varovaisesti, kertoo Goforen tutkimus. Digitaaliset palvelut ja järjestelmät tarvitsevat tulevaisuudessa kuitenkin entistä älykkäämmän laadunvarmistuksen, jotta yhteiskunta ja yritykset pysyvät käynnissä. Testausinvestoinnin hyötyjä liiketoiminnalle ja kilpailuedulle organisaatiot eivät silti pysty vielä riittävästi osoittamaan. Testiautomaatio tuo palveluiden käyttöön tehokkuutta, nopeutta ja luotettavuutta. Testaamattoman järjestelmän kaatuminen voi vaikuttaa sekä liiketoimintaan että maineeseen.
Helmikuussa 2025 toteutettuun haastattelututkimukseen osallistui 11 julkisella ja yksityisellä sektorilla toimivaa johtajaa. Tutkimuksessa selvitettiin, millä tolalla järjestelmä- ja ohjelmistokehityksessä käytettävä testaus ja laadunvarmistus on Suomessa. Tutkimus vertailee testaustoiminnan eroja ja kehitystä sekä tuo tietoa siitä, mitä hyötyä testaus- ja laadunvarmistustyöstä on liiketoiminnalle sekä palveluiden loppukäyttäjille ja asiakkaille.
”Tulevaisuuden digitaaliset järjestelmät vaativat entistä älykkäämmän laadunvarmistuksen, jotta yhteiskunta ja yritykset pysyvät käynnissä. Testauksen ympärillä vallitsee kuitenkin paradoksi. Testiautomaatioon siirtyminen tuntuu osan mielestä hankalalta ja tekoäly arveluttaa, vaikka tekoälyn avulla pystymme tulevaisuudessa generoimaan yhä enemmän testattavaa ohjelmistokoodia. Esimerkiksi kahden viikon manuaalinen työ hoituu nopeimmillaan muutamalla klikkauksella”, sanoo Goforen digitaalisten palveluiden johtaja Miika Nurminen.
Testaamisen tärkeys kasvaa tulevaisuudessa, sillä tietojärjestelmät, digitaaliset palvelut sekä niiden integraatiot muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi. Laadukasta ohjelmistokehitystä on Miika Nurmisen mukaan mahdoton tehdä ilman testiautomaatiota ja laadunvarmistusta. Ilman niitä organisaatiot eivät tule selviytymään järjestelmien kehityssyklien vaatimista tilanteista.
”Tutkimus vahvistaa käsitystäni siitä, että Suomi digitalisaation kärkimaana osaa jo sujuvasti hyödyntää testausta ja laadunvarmistusta. Seuraavaksi organisaatioiden kannattaa tarttua tutkimuksessakin esiin tulleeseen haasteeseen, miten testauksen tuoma liiketoimintahyöty pystytään ensin laskemaan ja sitten kääntämään kilpailueduksi. Laadukkaasti testatusta palvelusta hyötyvät loppukäyttäjä ja asiakkaita, kun järjestelmän käyttö on helppoa, sujuvaa ja tietoturvallista”, Miika Nurminen kertoo.
Testaamattoman järjestelmän aiheuttama vikatilanne voi tulla kalliiksi: Liiketoiminta saattaa pahimmillaan keskeytyä ja organisaation maine kokea kolauksen. Yksi julkissektorin haastateltu kertoo, että organisaatio on laskenut ennakkoon suunnitellun palvelukatkon maksavan veronmaksajille 1 000 euroa minuutilta. Yllättäen ilmenevä vikatilanne tulee vielä kalliimmaksi.
Fakta: Testauksen ja laadunvarmistuksen tulevaisuus -tutkimus
Digitaalisen muutoksen konsulttitalo Gofore selvitti järjestelmä- ja ohjelmistokehitykseen liittyvää testaus- ja laadunvarmistustoimintaa julkisella sektorilla ja yrityksissä.
Haastattelututkimus tarjoaa läpileikkauksen testauksen ja laadunvarmistuksen tilasta ja tulevaisuudennäkymistä Suomessa: Miten organisaatioiden johtajat näkevät testaamisen ja laadunvarmistuksen liiketoiminta- ja asiakashyödyt, miksi jotkut organisaatiot investoivat niihin enemmän kuin toiset sekä miten tekoälyä hyödynnetään.
Tutkimukseen haastateltiin 11 johtajaa 31.1.-25.2.2025 välisenä aikana. Haastatellut ovat yksikönjohtajia, IT-vetäjiä ja testipäälliköitä, jotka työskentelevät ja omaavat kokemusta testiautomaatiosta ja laadunvarmistuksesta.
Tutkimuksen toteutti Goforen toimeksiannosta Verian.
Yhteenveto: Testauksen ja laadunvarmistuksen hyödyt
- Ihmisten tyytyväisyys: Sekä loppukäyttäjät, henkilökunta, asiakkaat ja sidosryhmät voivat luottaa palveluihin ja tuotteisiin, brändiin.
- Kustannussäästöt pitkällä tähtäimellä: Monesta eri organisaation toiminnosta ja vaiheesta syntyy säästöjä. Riskinhallinta tuo myös säästöjä.
- Hyötyjen mittaaminen kiinnostaa: Harva mittaa tällä hetkellä liiketoimintahyötyjä, konkretialla ehkä johdon agendalle useammin.
- Tekoälyn hyödyntäminen: Monet ovat tehneet kokeiluja. Tulevaisuuden tekoälyä pitää myös testata ja haastaa.
- Testaamisen ja laadunvarmistuksen tulevaisuus: Testiautomaation määrä lisääntyy. Ulkoistamisella lisää näkemystä ja kehittämistä testaamiseen. Testaajien rooli muuttuu tutkivammaksi ja konsultoivammaksi. Tekoälyllä hoidetaan ”bulkkitestaus ja QA”.
Lisätietoja:
Miika Nurminen, johtaja, digitaaliset palvelut, Gofore Oyj
040 503 1982, miika.nurminen@gofore.com
Liite: Tutkimustiivistelmä
Images
Miika Nurminen, johtaja, digitaaliset palvelut, Gofore