Goforen sosiaali- ja terveyspalveluiden asiantuntijoiden joukko on saanut vahvistusta, kun Tuomo Mujunen aloitti sote-toimialan asiakkuuksista ja tarjooman kehittämisestä vastaavana. Mujunen on työskennellyt yli 15 vuoden ajan monipuolisissa tehtävissä sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation parissa.
Uudessa roolissa elokuun alussa aloittanut Mujunen siirtyi Goforelle Istekiltä, jossa työskenteli asiakaskokemuksesta ja palvelukehityksestä vastaavana johtajana. Hän odottaa strategista yhteistyötä julkisten ja yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajien sekä ohjelmisto- ja laitetoimittajien kanssa.
Suurten muutosten äärellä olevat hyvinvointialueet ovat suomalaisen sote-kentän keskiössä. Talous on saatava tasapainoon ja uusia osaajia on houkuteltava töihin. Alueilla on lisäksi kasvava tarve laadukkaille, tehokkaille ja ennakoiville palveluille. Mujunen näkee alueiden tilanteen erinomaisena mahdollisuutena uudistua, mutta päätöksiä on uskallettava tehdä rohkeasti, ja niillä on tavoiteltava hyötyä pitkällä tähtäimellä.
Gofore tuotti vuodenvaihteessa 2023–2024 selvityksen, jossa kuvataan hyvinvointialueiden ensimmäistä toimintavuotta ja nykytilaa sekä seuraavien vuosien konkreettisia kehitysaskeleita. Hyvinvointialueet ovat ryhtyneet vakiinnuttamaan toimintaansa ja yhtenäistämään toimintatapojaan. Muutoksen läpivieminen jatkuu kuluvan vuosikymmenen loppuun.
Mujusen mukaan hyvinvointialueiden uudistumista tukevat nykyinen osaaminen ja ymmärrys ihmislähtöisestä lähestymistavasta, jota erilaiset teknologiat mahdollistavat. Hän korostaa, että toiminnan ja palveluntuotannon uudistaminen ihmislähtöisesti on ehdottoman tärkeää, ennen kuin tietojärjestelmiin aletaan tehdä muutoksia. Uusien toimintamallien tulokset näkyvät kustannustehokkuuden ja henkilöstötyytyväisyyden lisäksi hyvinvointialueiden palveluiden vaikuttavuuden parantumisena.
”Nykyisiä palveluita ja nykyistä palveluarkkitehtuuria on arvioitava kokonaisuutena, jotta tulevaisuuden palvelut voidaan rakentaa kustannustehokkaasti ja asiakaslähtöisesti. Digitalisaatio on valjastettava tukemaan ja tehostamaan toimintaa tukipalveluista aina ydintehtävien toteuttamiseen”, Mujunen sanoo.
Etelä-Savon hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä toteaa Goforen julkaisemassa Inhimillisesti digitaalinen Suomi -kirjassa, että jokainen euro inhimilliseen sote-digitalisaation on investointi ihmisyyteen. Parhaimmillaan digitalisaatio edistää yhdenvertaisuutta, kun palvelut ovat saatavilla monikanavaisesti ja oikea-aikaisesti. Mujunen uskoo, että hyvinvointialueilta löytyy tahtoa ja osaamista nostaa suomalaiset sosiaali- ja terveyspalvelut yhdeksi inhimillisen digitaalisen yhteiskunnan edelläkävijöistä.