Osallistuin aiemmin tänä kesänä lounastapaamiseen aiheenaan uudistavat tulevaisuudet. Sen pääpuhujana esiintyi konsultti, kouluttaja ja aktivisti Daniel Christian Wahl, joka inspiroi yleisöään näkemyksillään uudistavista yrityksistä. Uudistumisen lähestymistavasta on tulossa osa vastuullisuuden pioneerien strategioita sekä tutkimuksen että liike-elämän puolella.
Vaikka vastuullisuus on edelleen tärkeää, on nousemassa huolia kuten etteivät nollapäästösitoumukset riitä keinoksi taistella alati muuttuvan maailmamme mittavia sosiaalisia sekä ympäristön ja talouden haasteita vastaan. Yritysten tulisi ottaa pitkän aikavälin näkemys tullakseen uudistavaksi liiketoiminnaksi, edistäen luonnonvarojen ja sosiaalisten rakenteiden säilyttämistä ja uudistamista.
Uudistavat yritykset tekevät aktiivisesti työtä tervehdyttääkseen koko niitä ympäröivää ekosysteemiä. Ne luovat liiketoimintamallin, joka uudistaa aktiivisesti luonnonvaroja, vahvistaa yhteisöjä ja suojelee kestävää hyvinvointia kaikille sidosryhmilleen. Uudistavat yritykset eivät pelkästään minimoi haittoja; he luovat positiivista muutosta ympäristölle ja ihmisille. Tämä tarkoittaa, että uudistaminen on myös uuden liiketoiminnan luomista.
Uudistavan ajattelun voi myös yhdistää sidosryhmäkapitalismiin, jossa yritys on olemassa palvellakseen sidosryhmiään eikä vain itseään. Uudistavat yritykset voivat muuttaa muotoaan ja liiketoimintamalliaan tarpeen mukaan ja toimia osana useiden yritysten ekosysteemiä tai sen keskiössä. Ne toimivat myös harmoniassa kilpailevien yritysten kanssa, täydentäen ja auttaen toisiaan ja oppien toisiltaan. Uudistavan liiketoiminnan ominaispiirteitä ovat yritystä ympäröivän verkoston holistinen hallinta, vastuullisuustavoitteiden nettovaikutus, yrityksen kyky tehdä yhteistyötä ja luoda ratkaisuja yhdessä muiden kanssa sekä jatkuva oppiminen ja nopea omaksuminen.
Minulle uudistava ajattelu oli tutumpaa uudistavan maanviljelyn osa-alueelta. Kuultuani Wahlin ajatuksia, aloin pohtia miten voisimme muuttaa Goforenkin liiketoimintaa uudistavammaksi. Hoksasin kuitenkin pian, ettei uudistavuuden ajatus ole korvata vanhaa tarinaa uudella vaan vahvistaa sen luontaisesti uudistuvia elementtejä. Kun taas mietin mitä nämä elementit meille voisivat olla, oivalsin, että olemme toimintamme alusta saakka, yli 20 vuotta, halunneet vaikuttaa positiivisesti maailmaan. Olemme edistäneet jatkuvaa kehittymistä ja uudistumista mahdollistavaa organisaatiokulttuuria; sellaista, joka myös mieluummin tekee yhteistyötä kuin kilpailee muiden kanssa. Olemme hyvin varhaisesta vaiheesta saakka onnistuneet yhteistyöverkostojen ja molemminpuolisen yhteistyön luomisessa ympärillemme.
Viime kädessä tämä myös rakentaa ja säilyttää omistaja-arvoa.
Olemme myös kauan sitten ymmärtäneet, että puhtaasti teknologiset ratkaisut ovat merkityksettömiä ilman inhimillistä näkökulmaa, eri näkemysten kuuntelemista ja muiden kanssa yhdessä luomista iteratiivisessa, luottamukseen perustuvassa yhteistyössä. Toisin sanoen, vaikka uudistuvuus on kenties uusi muotisana, se mitä ylempänä kuvaan on ollut Goforen filosofia koko ajan. Digitalisaatio liiketoimintana on myös merkittävä osa uudistuvan liiketoiminnan pyörittämistä. Se on tärkeä mahdollistaja siinä, miten yritys hallitsee sosiaalisen, ympäristö- ja talousjärjestelmiensä keskinäisiä suhteita. Uudistuminen näkyy myös toteuttamissamme yritysjärjestelyissä; kykymme lisätä kokonaisuuteen asiakkaidemme haluamia asioita aikojen ja tarpeiden muuttuessa.
Mielestäni Gofore voi myös vahvasti samaistua uudistavan liiketoiminnan hyviin puoliin: ympäristönsuojelu, sosiaalinen vaikuttavuus, taloudellinen vastustuskyky, brändin hyvä maine, asiakasuskollisuus, sääntöjen noudattaminen hallinnossa, riskien minimointi, työntekijöiden osallistaminen ja tuottavuus sekä ympäröivän ekosysteemin kukoistus. Viime kädessä tämä myös rakentaa ja säilyttää omistaja-arvoa.
Uskon vahvasti, että menestyäkseen nykymaailmassa yritysten täytyy olla valmiita omaksumaan uudistavuuden ajatus liiketoiminnassaan. Tarvitsemme tarinan, joka motivoi ja kannustaa meitä tekemään työtä paremman maailman eteen – ja se tarina voi usein olla lähempänä kuin uskotkaan.
Kristiina Härkönen
Vastuullisuusjohtaja, Gofore