Blogi 26.4.2021

Lisää hyvinvointia urheiluseurojen ja yritysten yhteistyöllä

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 3 vuotta sitten.

Yritysten ja urheiluseurojen yhteistyöllä voidaan levittää hyvinvointia ja rakentaa parempaa arkea. Tässä Recoding-podcastin jaksossa pohditaan, millaista on uudenlainen yrityskansalaisuus ja entistä syvempi kumppanuus. Vieraana on TPS Salibandyn toiminnanjohtaja ja hyvinvoinnin puolestapuhuja Toni Autio.

Keskustelua vetävät paremman arjen puolesta puhuja ja julkishallinnon liiketoiminnasta vastaava Riikka Vilminko-Heikkinen sekä datan keräämiseen intohimoisesti suhtautuva ja Turun toimistoa vetävä Eero Rostiala Goforelta.

Logo laitamainoksessa tai pelipaidassa. Siinä perinteinen tapa, jolla yritykset ovat mukana urheiluseurojen toiminnassa. Yritysten ja seurojen yhteistyö kuitenkin syvenee ja muuttuu. Yritykset ovat vahvemmin mukana kehittämässä yhdistysten ja urheiluseurojen toimintaa – ja toisaalta seurat tuovat omaa tietotaitoaan yritysten hyväksi.

Goforekin on haastanut itseään ja miettinyt, miten se voisi toteuttaa yrityskansalaisuuttaan muutenkin kuin rahaa lahjoittamalla. Yksi hyvä esimerkki on vuonna 2018 aloitettu yhteistyö TPS Salibandyn kanssa. Se ei rajoittunut vain seuran edustusjoukkueisiin vaan kaikkiin juniorijoukkueisiin. Yhteistyössä etsittiin tapoja, joilla vahvistaa molempien tärkeitä arvoja, kuten positiivisuutta.

“Perimmäisenä ajatuksena oli keskittyä hyvän tekemiseen lasten ja nuorten kautta. Emme halunneet lähteä sille linjalle, jossa lapset puetaan Goforen logoihin ja jossa he toimivat sympaattisina mainostelineinä digitaalisen Suomen puolesta. Ennemmin tavoitteena oli tehdä oikeasti hyvää ja ansaita se näkyvyys, mikä siitä mahdollisesti seuraisi”, kertoo Recoding-podcastin toinen vetäjä Eero Rostiala.

Goforen ja TPS Salibandyn yhteistyössä syntyi Positive Impact -pelaajien konsepti. Se tarkoitti sitä, että jokaisesta juniorijoukkueesta valittiin kaksi pelaajaa, jotka olivat tunnettuja hyvästä asenteestaan. Positive Impact -pelaajat pääsivät käymään myös Goforella.

“Pelaajat tulivat toimistollemme esimerkiksi ideoimaan salibandy-aiheista sisältöä sisäisessä viestinnässämme käytettävälle Granny-botillemme”, Eero kertoo.

Positiivisuuden viestiä jaettiin ilolla myös TPS Salibandyn toiminnassa.

“Yhteisestä kumppanuudestamme on tullut paljon positiivista palautetta. Olemme pystyneet tuomaan näkyväksi niitä arvoja, joihin kannattaa pyrkiä. Yksi pelaajista pyydettiin kertomaan positiivisuudesta myös omassa koulussaan”, TPS Salibandyn toiminnanjohtaja Toni Autio kertoo.

Recoding-podcast pohtii urheiluseurojen ja yritysten yhteistyötä

Toni Autio on vieraana myös uusimmassa Recoding-podcastissa. Jaksossa keskustellaan siitä, millainen on toimiva kumppanuus yritysten ja urheiluseurojen välillä.

Yksi tapa syventää yhteistyötä yritysten ja seurojen välillä on se, ettei tekemisen fokus ole vain voitoissa ja menestyksessä. Rahalla kun ei voi menestystä ostaa.

“Tärkeämpää on luoda sellaiset puitteet, jossa voi menestyä. Siinä olennaista on hyvinvoiva ja innostunut yhteisö harrastuksen ympärillä”, Autio pohtii.

Yrityksille yhteistyön syveneminen voi tarjota vaikuttavampia tapoja kertoa omasta brändistä ja siihen liittyvistä arvoista. Yhtä lailla se on tapa rakentaa kiinnostavaa työnantajamielikuvaa. Seuroille yhteistyö voi taas olla merkittävä apu siinä, miten pitää harrastusmaksut riittävän alhaisina.

Urheilulla ja liikunnalla on suuri vaikutus hyvinvointiin. Urheiluseurat ovat myös avainroolissa ehkäisemässä syrjäytymistä. Tässä työssä yrityksetkin haluavat olla mukana.

“Tämä on tulevaisuudessa seuroille entistä tärkeämpi tehtävä. Sen merkitys on tullut esille kuluneen vuodenkin myötä, kun monet eivät ole päässeet koronan takia harrastuksiin ylläpitämään sosiaalisia suhteita”, Autio sanoo.

Aution mukaan seurojen ykköstehtävänä on yhteisöstä huolehtiminen. Se, että uusia jäseniä pääsee mukaan ja olemassa olevista jäsenistä huolehditaan hyvin.

“On tärkeää luoda mahdollisuuksia siihen, että jokainen pääsee mukaan omalla tavallaan. Jos paikkaa pelikentältä ei löydy, voi tulla tekemään taustalle asioita, vaikkapa viestintään, tapahtumien järjestämiseen tai tuomariksi.”

Seurat mukaan tuottamaan uusia palveluita?

Urheiluseuroissa on valtavasti osaamista, jota voisi tarjota myös seuratoiminnan ulkopuolelle. Recoding-podcastissa kysytään, voisivatko seurat olla myös palvelujen tuottajia, vaikkapa kunnille ja valtiolle?

Autio sanoo, että osittain seurat tätä jo tekevät. Seurat ovat apuna vaikkapa koulujen aamu- ja iltapäivätoiminnan pyörittämisessä, joskus myös liikuntatunneilla. Potentiaalia olisi, sillä seuroissa on valtavasti sitoutuneita tekijöitä sekä hyviä käytänteitä.

Toiminnan laajentamisessa on kuitenkin rajana resurssit. Työtä kun tehdään pitkälti vapaaehtoisvoimin. Urheiluseuroissa onkin nyt ensin otettava hetki happea ja selvitä ensin koronan tuomista haasteista.

“Potentiaalia monenlaiseen olisi paljonkin, ja uskon, että mullistuksia tulee seuraavan kymmenen vuoden aikana.”

Voit kuunnella Recoding-podcastia SpotifyssaSoundCloudissa ja Applen podcastissa.

recoding

sponsorointi

turku

Takaisin ylös