Tänä syksynä keskitymme mielen hyvinvointiin työelämässä, tavoitteenamme herättää keskustelua terveestä ja kestävästä työelämästä. Tuoreiden tutkimusten (Kela) ja uutisten (Yle) mukaan nuoret ja opiskelijat kokevat huolta työelämän vaatimuksista sekä mielen hyvinvoinnista. Tästä syystä yhdistimme voimamme Future Talent Partner -opiskelijaverkostomme kanssa antaaksemme ääntä heidän ajatuksilleen ja tukeaksemme positiivisen työelämän kehittämistä tuleville ammattilaisille.
Toteutimme kyselyn 14.–20. lokakuuta 2024 lähettämällä kyselylomakkeen Future Talent Partner -opiskelijajärjestöjemme Atkinsin, Luupin ja TietoTeekkarikillan jäsenille. Kysely oli anonyymi ja sisälsi monivalintakysymyksiä sekä avoimia kysymyksiä. Lisäksi kustakin opiskelijajärjestöstä yksi henkilö tarjoutui kommentoimaan aihetta omalla nimellään. Tässä ovat vastaajiemme taustatiedot:
- 11% ilmoitti itsensä ei-binääriseksi, 33% naiseksi ja 52% mieheksi, kun taas loput eivät halunneet ilmoittaa sukupuoltaan.
- 27% oli ensimmäisen tai toisen vuoden opiskelijoita, 33% oli opiskellut vähintään neljä vuotta ja 40% kahdesta neljään vuotta.
- 44%:lla oli jo työkokemusta omalta opintoalaltaan.
Kyselyn tuloksista: 42% vastaajista oli erittäin tai melko huolissaan työelämän vaatimuksista ja odotuksista, ja 53% oli hieman huolissaan.
Sukelletaanpa opiskelijoiden ajatuksiin ja kuullaan, mitä he miettivät nykyaikaisesta työelämästä.
Havainto 1: Joustavuus on avainasemassa
Keskeisin havainto oli, että joustavuuden merkitystä työelämässä ei voi liikaa korostaa. Joustavuus voi tarkoittaa esimerkiksi työaikojen tai -paikan valinnanvapautta, tai tukea yllättävissä elämäntilanteissa. Opiskelijoiden mukaan teknologia- ja IT-alat tarjoavat monia inspiroivia esimerkkejä joustavasta työelämästä, mutta he kokivat, että yhä on paljon perinteisiä yrityksiä, joissa työajat ja työpaikan sijainti ovat tiukasti säädeltyjä.
Joustavuus mainittiin yleisimmin opiskelijoiden kuvaillessa ideaalia työpaikkaansa (katso kyselyn vastauksista koottu sanapilvi alla). Joustavuuden lisäksi työn ja vapaa-ajan tasapaino koettiin erittäin tärkeäksi työelämään siirryttäessä. Huolta herätti kuitenkin se, että työn ja henkilökohtaisen elämän rajat nähtiin monilla aloilla hämärtyneen.
Opiskelijat painottivat myös omaa vastuuta hyvinvoinnistaan, mikä tarkoittaa muun muassa rajojen asettamista työn ja vapaa-ajan välille sekä sellaisten työpaikkojen valitsemista, joissa mielen hyvinvointia tuetaan.
On tärkeää, että sekä työnantajat että työntekijät hallitsevat työelämään liittyviä odotuksia tasapainoisesti. Yritysten tulisi pyrkiä luomaan tukevia työympäristöjä, mutta myös työntekijöiden on otettava vastuuta omasta hyvinvoinnistaan, jotta molemmat osapuolet hyötyvät.
Sami Harmaala, TietoTeekkarikilta
Kuten olemme myös Goforella huomanneet, on tärkeää antaa yksilöille mahdollisuus suunnitella työpäivänsä ja -ympäristönsä omien tarpeidensa mukaisesti. Tämä lähestymistapa tukee paitsi autonomiaa ja työn sujuvuutta, myös auttaa hallitsemaan elämän yllättäviä tilanteita. Esimerkiksi äkillisten perhetilanteiden tai neuroepätyypillisten tarpeiden huomioiminen helpottuu, varmistaen, että työntekijät voivat suorittaa työnsä ja silti säilyttää energiaa henkilökohtaiseen elämäänsä.
Havainto 2: Yksinkertaiset toimet voivat lievittää huolia
Kuten opiskelijat totesivat, on olemassa erinomaisia esimerkkejä työyhteisöistä, jotka aidosti välittävät työntekijöistään. Opiskelijoiden mukaan tämä huolenpito näkyy erityisesti IT-alalla, mutta alan nopeat teknologiset muutokset ja korkeat vaatimukset koettiin haastaviksi. Monet vastaajat kertoivat kokevansa paineita kehittyä jatkuvasti pysyäkseen kilpailukykyisinä ja löytääkseen harjoittelu- tai aloitustason työpaikkoja.
Kyselyn tuloksista: Huoli työelämän vaatimuksista saattaa vähentyä opiskelijoiden edetessä opinnoissaan ja saadessaan työkokemusta. Esimerkiksi 58% opintojensa alkuvaiheessa olevista opiskelijoista oli huolissaan, kun taas valmistumisen kynnyksellä olevista vain 40%.
Tärkeimpänä asiana opiskelijat ehdottivat työnantajille konkreettisia keinoja, joilla lievittää heidän työelämään liittyviä huoliaan:
- Anna meidän kokeilla: Tarjoa mahdollisuuksia tutustua työelämään jo opintojen aikana.
- Ole avoin: Jaa realistisia tarinoita työntekijöiden arjesta.
- Teot sanojen takana: Näytä, millaista tukea ja toimenpiteitä tarjoat työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseksi.
Opiskelijat odottavat kohtuullista palkkaa, tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä sekä positiivista työilmapiiriä. Vuosien koulutuksen jälkeen on perusteltua toivoa hyvää palkkaa ja työpaikkaa, joka kunnioittaa vapaa-aikaa. Koska positiivinen ilmapiiri tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, on tärkeää, että organisaatiot keräävät ja kuuntelevat palautetta.
Otso Rouhiainen, Luuppi
Havainto 3: Sama pätee koko yhteiskuntaan
Opiskelijoilla oli myös ajatuksia yhteiskunnan rakenteista ja asenteista, joita olemme luoneet kestävää työelämää kohtaan. Heidän mielestään joustavuuden sekä työn ja vapaa-ajan tasapainon tarjoaminen tulisi olla lähtökohta kaikelle.
Voisiko tämä tarkoittaa, että yhä useammat yritykset tarjoavat palkallisia poissaoloja sairastavien vanhempien hoitamiseen tai lisää joustavuutta omien tai kumppanin lasten hoitamiseen vanhempainvapaan aikana (Gofore)? Entä voisiko tämä tarkoittaa lyhyempiä työviikkoja (Yle) tai yleistyneempiä mahdollisuuksia valita tai yhdistää erilaisia työsuhteita? Vai voisiko se edellyttää uusia lakeja ja säädöksiä, jotka edistävät perhevastuiden tasapuolisempaa jakamista sukupuolten kesken tai tasapainottavat voimakkaasti sukupuolittuneita ammatteja ja toimialoja?
Opiskelijat toivoivat yhteiskunnalta hyvinvointikeskustelua, jossa ei keskitytä pelkästään oireiden käsittelyyn, vaan pureudutaan hyvinvoinnin juurisyihin. Heidän mukaansa on tärkeää edistää kulttuuria, jossa ihmisläheisiä käytäntöjä arvostetaan, vaalitaan ja pidetään perustana myönteisille tuloksille, mukaan lukien taloudelliset tulokset.
Ihmislähtöisemmillä käytännöillä työelämässä voidaan edistää sekä yksilön hyvinvointia että kestävää työelämää. On ollut ilo huomata, että aihe on herättänyt keskustelua, mikä mahdollistaa muutosta tulevaisuuden työympäristöissä.
Essi Krakau, Atkins
Kohti kestävämpää työelämää
Haluamme kannustaa muita yrityksiä ideoimaan ja jakamaan havaintojaan tehokkaista tavoista tukea mielen hyvinvointia – yksilöiden, työnantajien ja yhteiskunnan hyödyksi. Voit tutustua meidän ensimmäisiin askeleisiimme täällä. Keskustelemalla avoimesti työelämän uusista innovaatioista sekä työntekijöiden ja työnantajien odotuksista, pyrimme palvelemaan sekä työelämässä jo olevien että sinne siirtyvien tarpeita.
Tarvitsemme kaikkien panosta muutoksen aikaansaamiseksi, joten emme saa unohtaa opiskelijoita suunnitellessamme seuraavaa versiota kestävästä työelämästä, sillä he edustavat tulevaisuutta. Yllä on jo hyviä ehdotuksia siitä, miten aloittaa.