Hyödynnä digitalisaatiota vastuullisuusdatan hallinnassa ja raportoinnissa

Vastuullisuusdata ja CSRD-raportointi

EU:n kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) on muuttanut peruuttamattomasti organisaatioiden toiminnan tulosten mittaamista. Onnistumista määrittelevät nyt paitsi taloutta, myös vastuullisuutta kuvaavat luvut. Parempi vastuullisuusdatan hallinta on edellytys riskien, mahdollisuuksien ja vaikutusten johtamiselle.

Kuulostaako tutulta?

”Vastuullisuuslainsäädäntö ja -vaatimukset kehittyvät jatkuvasti, ja on vaikea pysyä perässä. Miten löytää ja tunnistaa toimivimmat käytännöt?”

”Vastuullisuusdatan laatu on heikkoa ja epäyhtenäistä. Pienetkin virheet voivat heikentää uskottavuutta ja johtaa mainehaittoihin tai sanktioihin.”

”Vastuullisuusdatan lähteet ovat sekalaisia, siiloutuneita ja hajallaan eri järjestelmissä ja manuaalisissa prosesseissa. Miten saamme sen kerättyä yhteen ja rakenteelliseen muotoon tehokkaasti?

”Miten voimme osoittaa, että vastuullisuustoimillamme on todellista liiketoiminnallista arvoa? On vaikeaa yhdistää vastuullisuusdata konkreettisiin liiketoiminnan hyötyihin ja osoittaa tämä johdolle ja sijoittajille.”

Digitalisaatio on vastuullisuusraportoinnin edellytys

Digitalisaation merkitys CSRD-raportoinnissa on keskeinen, sillä se mahdollistaa yrityksille vastuullisuusdatan tuottamisen ja raportoinnin. Digitaaliset työkalut auttavat keräämään ja jäsentämään tietoa reaaliajassa, mikä parantaa yritysten kykyä seurata ja raportoida ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan (ESG) liittyviä toimenpiteitä.

Kun vastuullisuusdataa tuotetaan ja raportoidaan systemaattisesti digitaalisten järjestelmien kautta, voidaan varmistaa, että tiedot ovat helposti saavutettavissa ja vertailtavissa eri sidosryhmille, kuten sijoittajille ja asiakkaille. Tämä auttaa vahvistamaan luottamusta ja tukee yrityksen maineenhallintaa kestävän liiketoiminnan johtajana.

Tukea vastuullisuudatan ja raportoinnin digitalisointiin

Mitä jos vastuullisdata olisi liiketoimintamahdollisuuksien lähde ja ylpeyden aihe, eikä kivi kengässä?

Hyödyt

Miksi vastuullisuusdatan hallinta on digitalisoitava?

Johdonmukaisuutta ja tarkkuutta

Hyvin rakennettu tietoarkkitehtuuri yhdistettynä hyvään tietohallintaan varmistaa, että vastuullisuusdata on tarkkaa, luotettavaa ja ajantasaista. Digitaalisesti hallinnoitu vastuullisuusdata vähentää inhimillisten virheiden mahdollisuutta ja parantavaa tiedon varmentamista.

Parempaa päätöksentekoa

Digitalisoitu vastuullisuusdata on helposti saatavilla ja analysoitavissa, mikä tukee johdon ja muiden sidosryhmien strategista päätöksentekoa. Rakenteellisessa muodossa olevaa tietoa voidaan hyödyntää liiketoiminnan kehittämisessä, riskienhallinnassa ja kehittyviin säädöksiin reagoimisessa.

Tehokkuutta ja ketteryyttä

Toimiva tietoarkkitehtuuri nopeuttaa tietojen käsittelyä, vähentää päällekkäisyyksiä ja pienentää manuaalisen työn tarvetta kestävyyteen liittyvässä raportoinnissa.

Skaalautuvuutta ja joustavuutta

Hyvin suunniteltu tietoarkkitehtuuri joustaa vastuullisuusdatan laajentuessa ja muuttuessa.

Miten vastuullisuusdatan digitalisoinnissa onnistutaan?

Suunnittelu

Luo onnistumiselle edellytykset määrittelemällä nykytila ja tavoitteet selkeästi.

  • Vastuullisuusdatan hallinnan nykytilan arviointi
  • Tavoitetilan toimintamallin rakentaminen
  • Tietoarkkitehtuuri ja hallinto
  • Projektisuunnittelu
  • Hankinta

Toteutus

Varmista uuden ratkaisun sujuva toteutus ja käyttöönotto, ja saavuta raportointivalmius heti ensimmäisellä yrittämällä.

  • Arkkitehtuurin hallinta
  • Vastuullisuusdatan hallinta
  • Projektijohtaminen
  • Muutosjohtaminen
  • Toimittajahallinta
  • Laadunvarmistus

Kehittäminen

Tue vastuullisuusratkaisun tehokasta käyttöä ja elinkaaren hallintaa varmistaen samalla, että säädöksiä noudatetaan.

  • Arkkitehtuurin hallinta
  • Vastuullisuusdatan hallinta
  • Projektijohtaminen
  • Muutosjohtaminen
  • Laadunvarmistus

Ota yhteyttä!

Jarmo Nykänen

Neuvonantopalvelut

jarmo.nykanen@gofore.com

040 041 9287

Tallenne: Pakollinen vastuullisuusraportointi lähestyy – nyt on aika laittaa data kuntoon!

Webinaarissa kuulet CSRD:n vaatimuksista ja niiden vaikutuksista vastuullisuusjohtamiseen. Saat vinkkejä siihen, miten aloittaa ESG-datan hallinnan kehittäminen ja millaisia digitaalisia työkaluja ja kyvykkyyksiä se edellyttää. Webinaari pidettiin 16.6.2023.

Lataa tallenne

Takaisin ylös