Blogi 25.6.2024

CSRD-matkapäiväkirja: 400 datapistettä ja armollisuutta itselle

Osaaminen

Gofore on monen muun yrityksen tavoin laajentuvan CSRD-raportoinnin edessä. Tämä on ensimmäinen juttu sarjassa, jossa avaamme omaa CSRD-taivaltamme siinä toivossa, että se tukee muitakin. Millainen matka tämä on ollut meille tähän asti, vastuullisuusjohtaja Kristiina Härkönen?

– Sanalla sanoen: Opettavainen. Suurimmat muutokset liittyvät kahteen asiaan: uuttahan on se, että vastuullisuusraportilla tulee olla ulkoinen varmennus ja että oikeellisuus pitää olla samalla tasolla kuin taloudellisen tiedon. Toinen, koko vastuullisuustyötä ohjaava asia on, että asioita pitää katsoa nyt koko arvoketjun eikä vain oman toiminnan mitalta. Aikaisemmin me ja varmaan moni muukin on keskittynyt lähinnä oman toimintansa raportointiin, mutta yritysvastuu laajenee nyt ulkopuolelle ja syvenee myös sisäänpäin.

Miten olemme tähän mennessä valmistautuneet?

– Henkilökohtaisesti aloitin perehtymisen asiaan keväällä 2023. Tutustuin standardiin ja opiskelin, ja kun standardi hyväksyttiin viime kesän lopulla, varmistui, että tämä tapahtuu nyt oikeasti ja nopealla aikataululla.

Viime vuoden isoin raportoinnin laajenemiseen valmistava asia oli kaksinkertaisen olennaisuuden arviointi, joka aloitettiin syksyllä ja joka valmistui helmikuussa tänä vuonna. Sen jälkeen olemme tehneet ns. gap-analyysia eli käyneet läpi datapisteitä kaksoisolennaisuuteen perustuen. Teimme selvityksessä sidosryhmähaastattelut itse ja opimme siinä paljon.

Mitä teemme seuraavaksi?

– Tällä hetkellä meillä on n. 400 raportoinnin datapistettä, jotka ovat meille olennaisia. Meillä on koossa työryhmä, joka käy kaikki datapisteet läpi ja vastuuttaa datan ja muun tiedon keräämisen. Ilmastoskenaarioiden kartoitus on myös iso osa projektia. Tämäkin on niin uusi asia, ettei esimerkkitapauksia oikein ole tutustuttaviksi.

Millainen työryhmämme on?

– Minun lisäkseni työryhmään kuuluu talousasiantuntijoitamme, yksi päätoimisesti asiakastyössä toimiva agile coach, joka on opiskellut Hankenilla vastuullisuutta, kaksi päästölaskentaan keskittyvää asiantuntijaamme sekä in-house -juristimme ja hankintapäällikkömme.

Entä mitä tämä vaatii järjestelmiltä? Onko suutarin lapsilla kenkiä?

– Meillä on ollut taloudellisessa raportoinnissa käytössä Tagetik-niminen taloushallinnon järjestelmä, johon olemme hankkineet ESG-lisäosan. Teknisesti olennaista on mm. koneluettavuus ja kirjausketjun tarkkuus. Järjestelmät eivät ole itseisarvo, vaan data jota niihin kerätään.

Mikä on mielestäsi suurin haaste CSRD-raportointiin valmistautumisessa?

– Projekti on minusta merkityksellinen; CSRD on mielestäni tärkeää kehitystä, joka näkyy jo meidänkin liiketoiminnassamme kilpailutekijänä.

Poliittisesta päätöksestä implementointiin jätettiin kuitenkin yrityksille hyvin vähän aikaa, joten tämä on varmaan lähes kaikille reaktiivinen oppimismatka. Luotan, että siitä selvitään hyvällä yhteistyöllä ja armollisuudella tekijöitä kohtaan.

Projektin tuoksinassa on hyvä muistaa, että kaikki ovat samalla viivalla, tekemässä tätä asiaa ensimmäisinä maailmassa.

Lue sarjan toinen osa: Taloustiimi navigoi sumussa

vastuullisuus

Emmi Berlin

Sijoittajasuhteet

Emmin tehtävä Goforen IR & Sustainability Communications Leadina on toteuttaa ja kehittää yhtiön sijoittajaviestintää ja raportointia, hoitaa sijoittajasuhteita sekä saada vastuullisuusaiheitamme esille. Pitkän linjan viestijä Emmi näkee olevansa palveluammatissa, jossa sidosryhmän näkemyksiä kuunnellaan herkällä korvalla ja pyritään aktiivisella, avoimella otteella vastaamaan odotuksiin aina vain paremmin.

Kristiina Härkönen

Chief Sustainability Officer

Kristiina työskentelee Goforella kestävän kehityksen johtajana – unelmatyössään. Hän uskoo, että teknologia ja digitalisaatio voivat olla merkittäviä tekijöitä aikamme isoimpien haasteiden ratkaisuissa. Samaan aikaan ne ovat usein myös haasteiden aiheuttajia. Ihmiset päättävät millä tavoilla ja keiden eduksi teknologiaa käytetään. Yritysten tulee ymmärtää vastuunsa kestävän tulevaisuuden rakentajina.

Kristiina on ollut Goforella vuodesta 2003 ja sinä aikana nähnyt yrityksen kasvun viidestä työntekijästä kansainvälisesti toimivaksi, yli tuhannen hengen organisaatioksi. Hän on työskennellyt ohjelmistokehittäjänä, arkkitehtuurin ja projektijohtamisen konsulttina sekä myynnissä ja liiketoimintajohtajana.

Takaisin ylös