Blogi 6.9.2024

Osa 2: Taloustiimi navigoi sumussa

Osaaminen

CSRD-matkapäiväkirja on juttusarja Goforen taipaleesta ensimmäisen CSRD-vastuullisuusraportin luomiseksi tänä vuonna. Tämä on sarjan 2. osa.

Uuden CSRD-raportoinnin myötä ei-taloudellinen tieto vyöryy mukaan tilintarkastusprosessiin ja taloushallinnon järjestelmiin. Goforen vt. talousjohtaja Ville Räsänen toteaa taloustiimin johtaman prosessin olevan kuin toimisi laivan kapteenina sumuisella merellä, miehistön vetäen yhtä köyttä.

– Tällä matkalla vaikeinta ja samalla hienointa on, että laaja CSRD-raportointi on kaikille uutta; meille, varmentajille, järjestelmäntoimittajille, kaikille kumppaneille. Siedämme yhdessä epävarmuutta ja täydennämme toisiamme, talousjohtaja Teppo Talvingon sairausloman sijaisena toimiva Head of Financial Controlling and Treasury Ville Räsänen luonnehtii.

Goforen ennestäänkin kattavan vastuullisuusraportoinnin vetovastuu siirtyi CSRD:n myötä tänä vuonna taloustiimille, jota tukee substanssiosaamisellaan vastuullisuusjohtaja Kristiina Härkönen.  Uutta on myös konsernin tilintarkastusyhteisön vaihtuminen keväällä Ernst & Youngiin, päävastuullisena tilintarkastajana Antti Suominen. Yhtenä uuden tilintarkastajan arvioinnin kriteerinä oli CSRD-varmennusosaaminen.

Standardi hakee vielä käytäntöä

EY on tähän mennessä käynyt läpi Goforen aiempaa raportointia, yhtiön viime vuonna määrittelemää kaksoisolennaisuutta sekä arvioinut jokaisen datapisteen relevanssia Goforelle. Tilintarkastajat ovat olleet pitkälti samaa mieltä olennaisuuksista, mutta osoittaneet myös standardinmukaisia asioita, jotka on otettava pakottavan tulkintaohjeen nojalla mukaan vaikkeivat ne tuntuisi järkevältä.

– Standardin paikoittainen jäykkyys on ollut suurimpia yllätyksiä. Meidän tulee esimerkiksi eksplisiittisesti kertoa, ettemme myy tupakkatuotteita tai ylläpidä hiilivoimaloita, eikä tässä riitä pelkkä rasti ruutuun, Räsänen sanoo.

– Jos vertaa IFRS-maailmaan, CSRD:ssä ei ole vielä vakiintuneita raportointikäytäntöjä, vaan sitä tulkitaan kuin piru raamattua ja helpotuksia on kovin vähän. Tämä varmaan järkevöityy ajan mittaan, mutta ensimmäisenä vuotena kukaan tuskin haluaa tehdä irtiottoja standardista, Räsänen jatkaa.

Goforen taustajärjestelmät kuten talouden tai henkilöstöhallinnon järjestelmät ovat pitkälti keskitetyt, mikä helpottaa datankeruuprosessia. Nyt standardia kammataan kohta kohdalta, valitaan relevantit asiat ja järjestetään datankeruu yksityiskohtaisella tasolla. Osa datasta on jo kerätty, mutta tämä on iteratiivinen prosessi, jossa datankeruu ja olennaisuuden arviointi tapahtuvat aikataulun johdosta limittäin.

Kaikki ovat nyt pioneereja

Gofore on käyttänyt tilinpäätöksessään ns. ESEF-tägäystä eli standardoitua koneluettavuutta, joka laajenee jollain aikavälillä myös vastuullisuusosioon. Se, tuleeko asia taloustiimin pöydälle jo ensi alkukeväällä, selvinnee EU-tasolla tässä kuussa.

Uudesta substanssista huolimatta prosessissa on myös tuttuja elementtejä taloustiimille. Tietoa on kerättävä järjestelmällisesti ja kerätyn datan kirjausketjun on oltava varmennettavissa. Tätä prosessia tukee CCH Tagetikin CSRD-moduli, jonka Gofore valitsi vuodenvaihteessa ja implementointikumppanin sille kesän alussa. Tagetik on ennestään käytössä Goforen taloudellisessa raportoinnissa. Elokuussa alkanut implementointiprojekti valmistuu lokakuun loppuun mennessä.

Tiimityön kannalta Räsänen luonnehtii projektia koko kylän asiaksi. Kun Tagetikia ei ole vielä implementoitu, ei niitä, joita datankeruu koskee, ole voitu vielä kouluttaa käytännön tasolla. Ydintiimi on tehnyt parhaansa perehdyttääkseen muita kollegoja siihen, mitä tuleman pitää.

– Prosessi tuntuu todennäköisesti aika-ajoin kaikista välttämättömältä pahalta, mutta toivottavasti myös henkilökohtaiselta oppimismatkalta ja tulevaisuuden asioiden hallinnalta maailman ensimmäisten joukossa, Räsänen päättää.

Lue sarjan ensimmäinen osa: 400 datapistettä ja armollisuutta itselle, vastuullisuusjohtaja Kristiina Härkönen

Emmi Berlin

Sijoittajasuhteet

Emmin tehtävä Goforen IR & Sustainability Communications Leadina on toteuttaa ja kehittää yhtiön sijoittajaviestintää ja raportointia, hoitaa sijoittajasuhteita sekä saada vastuullisuusaiheitamme esille. Pitkän linjan viestijä Emmi näkee olevansa palveluammatissa, jossa sidosryhmän näkemyksiä kuunnellaan herkällä korvalla ja pyritään aktiivisella, avoimella otteella vastaamaan odotuksiin aina vain paremmin.

Takaisin ylös