Blogi 26.4.2021

Aito DevOps huomioi tekijänsä

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 4 vuotta sitten.

Uudet teknologiat ovat vallanneet alaa ja sen myötä ihmiskeskeinen DevOps on jäänyt taka-alalle. Kulttuurilla on kuitenkin ohjelmistokehityksessä suuri merkitys, ja alalla kaivataankin nyt aidon DevOps-kulttuurin elvyttämistä.

Ohjelmistoalalla ongelmana on nykyään voimakas teknologialähtöisyys. Kehitys liittyy vahvasti historiaan. DevOpsin alkuaikoina tehtiin kaikki itse, nyt kaikkeen on olemassa oma sovellus, mikä on johtanut siihen, että nyt ohjelmistokehityksessä edetään usein teknologia edellä. Viime aikoina yleistyneet pilvialustat ovat tästä hyvä esimerkki, kaikki haluavat pilveen ja sinne mennään teknologian ehdoilla, eikä välttämättä mietitä parasta toimintatapaa.

”DevOpsin kohdalla mennään työkalut edellä, ja koitetaan keksiä siihen sopivia prosesseja, ja odotetaan kulttuurin sopeutuvan siihen, vaikka aidossa DevOpsissa sen pitäisi mennä juuri toisin päin. Ensin pitää luoda oikea ohjelmistokehityskulttuuri, ja sitten vasta miettiä siihen sopivat prosessit ja valita sopivat työkalut”, kertoo Jani Haapala, Goforen DevOps-arkkitehti.

DevOps tarkoittaa yhdessä tekemistä

DevOpsissa lähdetään liikkeelle siitä, että on olemassa ohjelmistojen kehittäjiä ja ylläpitäjiä. Aidossa DevOpsissa kulttuuriin kuuluu purkaa siiloja ja yhdistää toiminnot kuten kehittäminen, ylläpito ja tietoturva saman yhdessä tekemisen alle. Nykyään ohjelmistokehityksessä tuotannon määrä on lisääntynyt ja syklit nopeutuneet, mikä on johtanut siihen, että alalla ei varsinkaan nuorempien tekijöiden keskuudessa ole ehtinyt muodostua kulttuuria, ja lisäksi alan kirjallisuus keskittyy prosesseihin kulttuurin jäädessä sivuosaan.

”Nyt kaikki haluavat mukaan DevOps-hypeen, ja kuvitellaan että liittämällä Ops-pääte oman jutun perään siitä tulee kulttuuri, vaikka todellisuudessa se ei mene ihan näin. Pyörää ei kuitenkaan tarvitse keksiä joka kerta uudelleen, vaan DevOpsiin voidaan lisätä kyvykkyyksiä sen mukaan mikä on tarve, eikä näitä kaikkia erillisiä Ops-juttuja tarvita, sillä ”, tiivistää Haapala.

Aito DevOps on jatkuvaa parantamista

DevOps ei ole organisaatiotasoinen johtamismalli, vaan enemmänkin tahtoa tehdä maailmanluokan sovelluksia. Siinä annetaan tekijöille vapautta toteuttaa ratkaisuja, ja vastuuta ylläpitää niitä tuotannossa.

Tärkeä osa aitoa DevOpsia on sen ideologia, joka kannustaa tekemään asioita paremmin, ja miettimään parempia tapoja toimia yhdessä. Oikeanlaisen kulttuurin avulla eri toiminnoissa olevat asiantuntijat pystyvät paremmin ymmärtämään oman osuutensa kokonaisuudessa. Tämä ymmärrys auttaa esimerkiksi pilviosaajia ja tietoturvaeksperttejä näkemään itsensä osana kulttuuria, ja lisää yhteenkuuluvuutta eri alojen asiantuntijoiden välillä.

”Aitoon DevOpsiin kuuluu oleellisesti myös se, että työntekijöillä on turvallinen ympäristö ja mahdollisuus innovoida, ja olla ylpeä aikaansaannoksistaan, ja vasta sitten vasta katsotaan mitkä prosessit tukevat tätä ja valitaan työkalut sen mukaan”, muistuttaa Haapala.

Tavoitteena kestävä ohjelmistotuotanto

Arvokas yhdenmukainen kulttuuri tulisi saada koodattua yrityksen DNA:n ytimeen. Tämä edellyttää asioiden kirjaamista ylös, ettei kulttuuri ole vain sen hetkisten työntekijöiden mielissä ja toimintatavoissa, jolloin sekä nykyiset, että tulevat työntekijät pääsevät vaikuttamaan siihen.

Koska DevOps-kulttuuri lähtee ohjelmistokehityksestä, kulttuurin jalkauttaminen laajemmin organisaatiossa voi olla haastavaa. Yhtenäisen kulttuurin jalkauttamisessa voivat auttaa erilaiset muutosvalmentajat, joiden avulla toimintamallia voidaan saada laajemmin läpi eri organisaatiotasoilla. ”Agile-coachit ovat jo arkipäivää, ehkä seuraava trendi ovat DevOps-coachit?”, pohdiskelee Haapala.

Organisaatiokulttuuri rakentuu vuorovaikutuksen ja tekemisen kautta. Yhteiset toimintamallit, kuten tiettyjen asioiden automatisointi tai testiautomaation käyttö kehitystyössä, luovat hyvää yhteistä pohjaa kestävälle kehittymiselle.

Tyytyväiset ja hyvinvoivat ihmiset yleensä tuottavat hyvää jälkeä. Aidon DevOpsin tavoitteena on kestävä ohjelmistotuotanto, johon kuuluu se, että töissä voidaan keskittyä merkityksellisten ja asiakkaille relevanttien asioiden edistämiseen. Esimerkiksi testiautomaation ansioista aikaa ei tarvitse käyttää ohjelmiston virheiden korjaamiseen.

”Tulevaisuudessa kokonaisvaltainen ajattelu valtaa alaa. Koneoppiminen ja tekoäly tulevat nousemaan vahvasti myös DevOpsin puolella, näitä kyvykkyyksiä tarvitaan varmasti lisää lähitulevaisuudessa”, veikkaa Haapala.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu 19.4.2021 Tivissä.


Jani Haapala

DevOps Architect

Jani on intohimoinen DevOpsin ja testiautomaation puolestapuhuja, joka aloitti uransa perinteisenä manuaalisena testaajana, mutta innostui nopeasti automaatiosta testiautomaation muodossa. Jania kiinnostaa erityisesti infrastruktuurien automatisointi ja ohjelmistokehitysprosessien modernisointi käyttämällä moderneja menetelmiä kuten Lean, Agile ja DevOps.
Takaisin ylös