DigiOne

Uusi oppimisen ekosysteemi helpottaa arkea ja lisää koulutuksen yhdenvertaisuutta

DigiOne tuo kouluissa käytettävät järjestelmät samaan paikkaan ja integroi ne saumattomaksi ja helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi. Kunta- ja koulurajat ylittävä alusta poistaa manuaalista työtä, avaa mahdollisuuksia tiedolla johtamiseen ja varmistaa, että tieto kulkee oppijan mukana.

Uusi oppimisen ekosysteemi helpottaa arkea ja lisää koulutuksen yhdenvertaisuutta

DigiOne tuo kouluissa käytettävät järjestelmät samaan paikkaan ja integroi ne saumattomaksi ja helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi. Kunta- ja koulurajat ylittävä alusta poistaa manuaalista työtä, avaa mahdollisuuksia tiedolla johtamiseen ja varmistaa, että tieto kulkee oppijan mukana.

Perinteisesti koulujen toiminta on hajautunut lukuisiin erilaisiin järjestelmiin, joista kukin kunta, kaupunki tai oppilaitos on vastannut itsenäisesti. Lasta tai nuorta koskeva tieto on kertynyt kunta- tai oppilaitoskohtaisiin palveluihin, mikä on aiheuttanut tietokatkoksia ja manuaalista työtä oppilaan vaihtaessa koulua tai asuinpaikkakuntaa.

DigiOne tuo koulumaailman uuteen aikaan. Hankkeessa kehitetään koulutuksen digitaalinen palvelualusta, joka yhdistää kaikki oppimiseen liittyvät tiedot, järjestelmät ja palvelut. Jos lukujärjestysten tekeminen tapahtui ennen yhdessä ja kodin sekä koulun välinen viestintä toisessa paikassa, jatkossa kaikki palvelut on integroitu DigiOne-alustaan yhden kirjautumisen periaatteella. Yhteinen palvelualusta mahdollistaa myös kuntien välisen synergian ja kustannustehokkuuden, kun samoja kilpailutuksia tai kehitystoimenpiteitä ei tarvitse tehdä monta kertaa.

”DigiOne-alustatalousekosysteemi on uraauurtava, eikä vastaavaa ole olemassa edes globaalisti”, kertoo DigiOnen hankejohtaja Kirsi Lehto.

”Yhtenäinen alusta rakentaa samalla myös tärkeitä tiedolla johtamisen kyvykkyyksiä, joiden avulla kunnat voivat ottaa tiedolla johtamisen kulttuurissaan askeleen eteenpäin. DigiOne tarjoaa helpotusta muun muassa tiedon hajaantuneisuuteen ja rakenteellisuuden puutteeseen sekä tukee oppilaitosten arkea automatisoimalla heille kuuluvia raportointi- ja dokumentointitehtäviä. Lisäksi kunnat voivat suoraviivaisemmin ja joustavammin hyödyntää omia tiedolla johtamisen työkalujaan, kuten Power BI:tä, toimintansa kehittämiseksi”, Goforen vanhempi johdon konsultti Eemeli Hemmi kertoo.

Projektin vetovastuu on Vantaan kaupungilla, jonka lisäksi mukana ovat Espoon, Oulun, Tampereen, Turun, Jyväskylän ja Lahden kaupungit sekä Kuntien Tiera. Hankkeen tärkeänä kumppanina toimii Kuntaliitto. Palvelu on suunniteltu siten, että tulevaisuudessa se on skaalattavissa myös muiden kuntien ja kaupunkien käyttöön. Goforen vastuulla ovat DigiOnen palvelumuotoilu, käyttöliittymän design sekä järjestelmän alustakerros, joka vastaa integraatioista kunnallisiin ja kansallisiin järjestelmiin. Alustalla säilytetään myös DigiOnen masterdata.

Teknisesti ja kognitiivisesti saavutettava järjestelmä lisää koulutuksen yhdenvertaisuutta

Kattavan ja monipuolisen järjestelmän käyttäjäkunta tulee olemaan laaja, minkä huomioiminen on ollut tärkeää kehitystyön alkumetreiltä asti. DigiOnen käyttöliittymät suunnitellaan ja toteutetaan visuaalisesti, kognitiivisesti ja teknisesti saavutettaviksi kaikille kohderyhmille. Alustan palvelut toimivat pääosin kaikilla päätelaitteilla aina matkapuhelimista pöytätietokoneeseen. Tärkeimmät palvelut tuotetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

”Käyttäjiä on osallistettu palvelumuotoilun menetelmin DigiOnen eri vaiheissa. Mukana on ollut käyttäjiä kaikista kunnista aina virastotasolta peruskoulun ja lukion rehtoreihin, koulusihteereihin, opetushenkilökuntaan, huoltajiin ja oppijoihin saakka. Käyttöliittymiä on testattu prototyyppien avulla jo ennen koodin kirjoittamista, minkä lisäksi saavutettavuusauditointeja on tehty mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jo toteutustyön aikana”, kertoo Goforen palvelumuotoilija ja käyttöliittymäsuunnittelija Päivi-Mari Hietamies.

”DigiOne syntyy ainutlaatuisen osaamisen lopputuloksena. Pedagoginen osaaminen tulee kunnilta ja Goforen kehittäjät ja palvelumuotoilijat miettivät, mitä se tarkoittaa teknologian ja käyttäjien näkökulmasta. Muun muassa hankittavien palveluiden saavutettavuusvaatimukset on laadittu yhdessä Goforen kanssa”, Kirsi Lehto kuvailee.

DigiOnea kehitetään tietoturva edellä

DigiOne-alustan kehittäminen perustuu moderneihin teknologioihin. Ne mahdollistavat muun muassa tekoälyn ja automaation käytön ja varmistavat, että palvelualustan elinkaari on pitkä. Palvelualusta on modulaarinen, jolloin myöhemmin osa palveluista voidaan tarvittaessa vaihtaa toisiin palveluihin.

DigiOnen masterdata sisältää erittäin sensitiivistä tietoa kuten henkilötietoja ja tietoa muun muassa opiskelijoiden uskonnollisesta taustasta, erilaisista tukipäätöksistä sekä arvosanoista. Koska dataa hyödynnetään paitsi ekosysteemin sisällä myös sen ulkopuolella, on tietoturvalla kriittinen rooli alustan kehittämisessä ja Goforen työssä. Jokainen uusi ominaisuus on puntaroitu kokonaisturvallisuuden näkökulmasta, ja kehittämistä on edeltänyt huolellinen riskimallinnus.

”Goforelta olemme saaneet erittäin hyvää teknistä osaamista tietoturvaan liittyen. Eikä tietoturva ole ollut vain yhden ihmisen vastuulla, vaan jokainen kehittäjä on osannut miettiä sitä myös itsenäisesti”, DigiOnen ICT-hankepäällikkö Jouni Kilpi kiittää.

­”Arvostan sitä, miten Gofore on sitoutunut kunnianhimoiseen visioomme ja ottanut sen omakseen. Olemme voineet luottaa Goforeen osaamiseen”, Kirsi Lehto sanoo.

Lue lisää aiheesta Helsingin Sanomien artikkelista: Espoo ja Vantaa luopuvat koulujen viestipalvelu Wilmasta.

Arvostan sitä, miten Gofore on sitoutunut kunnianhimoiseen visioomme ja ottanut sen omakseen. Olemme voineet luottaa Goforeen osaamiseen.

Kirsi Lehto, Hankejohtaja, DigiOne

Projektin kohokohdat

Tavoite

Helpottaa koulujen ja oppilaitosten arkea, luoda edellytykset laadukkaalle opetukselle sekä varmistaa tiedonkulku ja eheä oppimispolku koulutusasteelta toiselle.

Lähestymistapa ja työ

Seitsemän kunnan yhteistyönä syntyvä DigiOne on kehitetty käyttäjiä osallistaen, saavutettavuus sekä tietoturva ja -suoja edellä.

Lopputulema

Kaikki koulutukseen liittyvät tiedot, järjestelmät ja palvelut kootaan yhdelle alustalle. Vuoden 2023 loppuun mennessä tuotetaan palvelut perusopetukseen ja lukioon, mutta DigiOnen suunnittelussa huomioidaan alustavasti myös varhaiskasvatus ja ammatillinen koulutus.

Kyvykkyydet

Näillä taidoilla ja osaamisella työ toteutettiin

  • Palvelumuotoilu
  • Järjestelmäkehitys ja integraatio

Ota yhteyttä!

Ville Suvanto

Digitaalinen yhteiskunta

ville.suvanto@gofore.com

040 765 6158

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista asiakastarinoistamme

Takaisin ylös