Kipsi

Saaristomeren suojeluhanke koordinoidaan sähköisen palvelun avulla

Kun tuhannet viljelijät kutsutaan mukaan Suomen suurimpaan meneillään olevaan yksittäiseen vesiensuojelutoimenpiteeseen, kaiken pitää sujua. KIPSI-hanketta koordinoivassa Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa ollaan tyytyväisiä Goforen ennätysnopeasti luomaan sähköiseen palveluun.

Saaristomeren suojeluhanke koordinoidaan sähköisen palvelun avulla

Saaristomeren fosforikuormitus kasvaa jatkuvasti ainoana merialueena Suomessa. Meneillään olevassa KIPSI-hankkeessa on tavoitteena käsitellä tulevien 3-5 vuoden aikana 50-80 000 hehtaaria peltoa kipsillä kuormituksen vähentämiseksi.

”Kipsi pidättää fosforia pienentäen kiintoaineshuuhtoumaa jopa 50 prosenttia 5 vuoden ajalla. 3400 varsinaissuomalaista viljelijää kutsutaan mukaan ympäristötalkoisiin tilaamalla kipsiä pelloilleen”, kertoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa KIPSI-hanketta vetävä Pekka Salminen.

Sadonkorjuun jälkeen liikkeelle lähtevän massiivisen logistisen ketjun koordinoimiseksi tarvitaan tarkka tieto siitä, minne kipsiä levitetään. Viljelijät ilmoittavat nämä itse sähköisen palvelun kautta.

Salmiselle oli alusta asti selvää, että kehitettävän ratkaisun tulee olla mahdollisimman helppokäyttöinen: ”Vesiensuojelu ei saa jäädä työkalusta kiinni! Yhdellä viljelijällä voi olla satoja lohkoja, joille hän kipsiä tilaa, joten yksittäisten palstojen klikkailu tai tilanumeroiden muistelu palvelussa ei kerta kaikkiaan tule kysymykseen.”

Uusi palvelu ennätysaikataulussa

Koska kaikki ei mene aina kuten suunnitellaan, alkuperäinen ajatus käyttää olemassa olevaa maatalouden sähköistä tukihakujärjestelmää (VIPU-palvelu) myös KIPSI-hankkeessa ei toteutunut.

Pekka Salminen kiteyttää: ”Olimme tilanteessa, jossa tarvitsimme kokonaan uuden sähköisen palvelun käyttöön reilussa kuukaudessa. Meillä oli käytössä Ruokaviraston peltolohkodata. Sitäkin piti kuitenkin jalostaa KIPSI-palvelun käyttöön sopivaksi.”

Goforella ei epäröity tarttua yhteiskunnallisesti merkittävään työhön, vaikka tavallisesti vastaaviin hankkeisiin varataan useita kuukausia aikaa.”

”Luotimme tiiviiseen yhteistyöhön asiakkaan kanssa, vahvaan kokemukseemme muista julkishallinnon sähköisistä palveluista sekä kykyymme toimia ketterästi. Etenemistä demottiin viikoittaisissa Teams-palavereissa, ja kaikki valmiiksi saatu testattiin heti”, kertoo projektipäällikkönä toiminut Minna Kytölä Goforelta.

20.4.2020 julkaistuun palveluun kirjaudutaan vahvalla suomi.fi-tunnistautumisella. Palvelussa voi valita kartalta peltolohkot, joille kipsiä levitetään.

Merkityksellistä ja ketterää yhteistyötä

Lopputulos on Salmisen mukaan vastannut odotuksia.

”Palvelu on ollut nyt käytössä muutaman viikon ja sen käyttö on sujunut ongelmitta. Nyt voi jo hengähtää ja todeta, että kaikki on mennyt juuri niin kuin piti.”

Goforelaiset iloitsevat onnistumisesta Salmisen rinnalla. Kytölän mukaan hankkeen yhteiskunnallinen merkitys säväytti.

”Jokainen hanke ja asiakas on meille tärkeä, mutta tässä työssä oli erityinen lataus. Meistä oli hienoa antaa oma panoksemme Itämeren suojeluun.”

Lataus näkyi positiivisesti myös Salmisen suuntaan.

”Goforelaisten kanssa oli tosi kiva tehdä töitä. He paneutuivat asiaan ja toimivat ketterästi, nopeasti sekä osaavasti. Koin, että onnistuminen oli kaikille merkityksellistä.”

Nyt työn alla olevassa kakkosvaiheessa luodaan työkaluja juhannuksen jälkeen alkavaa hakemusten käsittelyä ja raportointia varten. Kipsi on pelloilla heti sadonkorjuun jälkeen.

Goforelaisten kanssa oli tosi kiva tehdä töitä. He paneutuivat asiaan ja toimivat ketterästi, nopeasti sekä osaavasti. Koin, että onnistuminen oli kaikille merkityksellistä.

Pekka Salminen, KIPSI hankkeen johtaja, Varsinais-suomen ELY-keskus

Projektin kohokohdat

Fosforikuormituksen hillitseminen

KIPSI hankkeen tavoite on vähentää Saaristomeren fosforikuormitusta

Sähköinen palvelu projektin ytimessä

Massiivinen logistinen operaatio koordinoidaan sähköisen palvelun avulla

Toteutus ennätysajassa

Mittava palvelu toteutettiin vain reilussa kuukaudessa.

Kyvykkyydet

Näillä taidoilla ja osaamisella työ toteutettiin

  • Ohjelman- ja projektinhallinta
  • Käyttökokemussuunnittelu
  • Järjestelmäkehitys ja integraatio
  • Web-kehitys
  • Arkkitehtuurikonsultointi

Ota yhteyttä!

Ville Suvanto

Digitaalinen yhteiskunta

ville.suvanto@gofore.com

040 765 6158

Takaisin ylös