Blogi 17.11.2020

Etiikkapuhetta: hyvä vai huono tekoäly?

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 5 vuotta sitten.

Tekoälystä on riittänyt viime vuosina puhetta ja monenlaista hypetystä, mutta kuluttajalle se on edelleen varsin abstrakti asia. Tekoäly alkaa konkretisoitua ihmisille ja myös yrityksille vasta sitten, kun markkinoille on yhä enemmän tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia.

Tekoäly on kuin ruuti – se on työkalu, jonka käyttötapa on aina inhimillinen valinta. “Haluatko siis tehdä sillä hyviä asioita vai et?” kysyy tekoälyliiketoiminnan moniottelija ja Silo.ai:n perustaja Ville Hulkko Recoding-podcastin neljännessä jaksossa. Jakson löydät myös SoundCloudista ja Spotifysta.

Tekoälystä on riittänyt viime vuosina puhetta ja monenlaista hypetystä, mutta kuluttajalle se on edelleen varsin abstrakti asia. “Se on edelleen lähinnä suosittelumoottori Netflixin sisällä tai vaikka parempi puhekäyttöliittymä jossakin”, sanoo tekoäly-yritys Silo.ai:n perustaja Ville Hulkko.

Hulkon mukaan tekoäly alkaa konkretisoitua ihmisille ja myös yrityksille vasta sitten, kun markkinoille on yhä enemmän tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia. Silloin ihmisten hahmotuskyky tekoälystä laajentuu. Silo.ai:n liiketoiminnan keskiössä on nimenomaan tämän hahmotuskyvyn laajentaminen yrityksissä. Hulkko kutsuu perustamaansa yritystä tekoälylaboratorioksi. “Meillä on töissä hyvin syvällisiä tekoälyosaajia. Puolella työntekijöistämme on esimerkiksi tohtorikoulutus. Rakennamme tekoälyratkaisuja asiakkaalle tai tarjoamme osaajiamme yksittäisiksi asiantuntijoiksi osaksi asiakkaan tiimiä”, Hulkko kertoo.

Recoding-podcastissa Hulkko sanoo, että vaikka tekoälystä puhutaan jo lähes kaikkialla, ollaan uuden teknologian kanssa vasta alkumatkalla. “Tekoälyn risti kannettavaksi on se, että sen voi periaatteessa työntää joka paikkaan, mutta se ei tarkoita sitä, että se välttämättä kannattaa.”

Eettinen tekoäly puhututtaa

Tekoälyratkaisujen toimivuuden ja hyödyllisyyden lisäksi paljon puhututtaa tekoälyn etiikka. Hulkon mielestä se on ongelmallinen aihe, sillä kyse on pohjimmiltaan työkalusta, joka on verrattavissa vaikkapa ruutiin tai vasaraan. “Vasaralla voit rakentaa talon tai napata naapuria nokkaan, jos siltä tuntuu. Samalla tavalla ruutia voi käyttää rautateiden rakentamiseen tai sitten niistä voidaan tehdä tykkejä ja luoteja. Kyseessä on aina inhimillinen valinta siitä, käytetäänkö työkalua hyviin vai huonoihin asioihin”, Hulkko sanoo.

Tekoälyn etiikasta puhuttaessa olennaista onkin kiinnittää huomiota ennen kaikkea dataan, jota tekoäly hyödyntää ja jota sille syötetään – sekä yhä tarkempaan tekoälyn toiminnan selittämiseen. Hulkko sanoo, että vahvan ja heikon tekoälyn rinnalle on noussut myös käsite Explainable AI eli XAI, selitettävä tekoäly.

Voit kuunnella Recoding-podcastia myös SpotifyssaSoundCloudissa ja Applen podcasteissa

Data ja AI

etiikka

podcast

recoding

vastuullisuus

Takaisin ylös