Blogi 13.6.2024

Inhimillinen digitalisaatio on kestävä investointi tulevaisuuteen 

Digitaalinen yhteiskunta

Ikääntyminen. Maahanmuutto ja kotoutuminen. Parisuhteen rekisteröinti. Läheisen menehtyminen. Lapsen syntymä. Yrityksen perustaminen. Suuret elämäntapahtumat ovat osa meidän jokaisen elämää. 

Elämäntapahtumalla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön elämässä tapahtuu sellainen muutos, joka edellyttää asiointia useiden viranomaisten kanssa, erilaisia palveluita käyttäen. Samaa voidaan soveltaa organisaatioihin, tällöin puhutaan liiketoimintatapahtumista. Ja tämän päivän yhteiskunnassa, palvelut ovat enenevässä määrin digitaalisia. 

Usein elämäntapahtuman tai liiketoimintatapahtuman äärellä muutoksen tuoma kuormitus on jo itsessään suuri. Yksilön tai organisaation kyky selvitä monimutkaisten palveluiden viidakosta voikin olla koetuksella. Miten siis luoda digitaalinen yhteiskunta, jossa on helppo toimia? Joka toimii elämäntapahtumien äärellä saumattomasti ja mielellään yhden luukun -periaatteella? 

Elämäntapahtumalähtöisen digitalisaation tavoitteena on tuottaa julkisia palveluita aiempaa kokonaisvaltaisemmin huomioiden ihmisten ja yritysten erilaiset tarpeet ja tilanteet. Me Goforella haluamme olla mukana viemässä tätä transformaatiota eteenpäin ja rakentaa siltoja julkisen ja yksityisen sektorin, sekä kansalaisten välille. 

Tähtäimessä uusi suomalainen vientituote? 

Suomi on monilla mittareilla digitalisaation kärkimaita. Digitalisaation seuraavaksi vaiheeksi on arvioitu sen inhimillistymistä: ajattelutapaa, jossa digitaalisia palveluita kehitetään ja muotoillaan ihmisten tarpeista käsin. 

Pysähtyminen digitalisaation inhimillisyyden äärelle on keskeistä, sillä kaikki digitalisointia koskevat päätökset, joita yhteiskuntana teemme tai jätämme tekemättä, muovaavat yhteiskuntamme toimintaa vuosikymmeniksi eteenpäin.  

Tilanne on sinänsä nurinkurinen, kun ottaa huomioon teknologian jatkuvan kehityksen; emme voi tietää, millaista teknologiaa meillä on käytössämme vuoden, viiden tai kymmenen kuluttua. Juuri tästä syystä digitaaliset palvelut ja ratkaisut kannattaa rakentaa inhimillisestä näkökulmasta käsin. Vaikka teknologia kehittyy, ihmisten tarve tulla kuulluksi, saada kokea kuuluvansa joukkoon, tulla kohdatuksi arvostavasti omana itsenämme sekä saada tukea ja apua, tuskin katoavat mihinkään. Ja hetkinen – voisiko käsissämme olla uusi suomalainen vientituote: inhimillisesti digitaalisen yhteiskunnan ja uuden ajan kansalaiskokemuksen muotoiluosaaminen? 

Maailman onnellisimmaksi valitussa maassa digitalisaation tulee kuulua jokaiselle 

Suomi on valittu toistuvasti maailman onnellisimmaksi maaksi. Vaikka sauna ja salmiakki tuovat monelle meistä onnen hetkiä, mistä suomalainen maailmanluokan onnellisuus todella koostuu? 

Onnistuminen tässä alkaa toivottavan, parhaan mahdollisen digitaalisen huomisen rakennuselementtien ja toimenpiteiden tunnistamisesta. Lisäksi tarvitaan rohkeaa katsetta tulevaan ja kykyä ymmärtää, mitä tänään pitää ryhtyä tekemään, jotta saavutamme sen mihin yhdessä tähtäämme. Tarvitaan uusia ajattelutapoja, teknologista osaamista, rakentavia ja sparraavia keskusteluja – ja ennennäkemätöntä yhteiskunnan ja yrityselämän toimijoiden yhteistyötä. 

Yksi tapa startata oma inhimillisen digitalisaation matka on avata Martti Vaalahden Goforelle kirjoittama kirja Inhimillisesti digitaalinen Suomi. Kirjaan on haastateltu yhteiskuntamme digitalisointia keskeisesti edistäviä tahoja 12 edelläkävijäorganisaatiosta.

Kirjan sivuilla äänessä ovat muun muassa Verohallinnon Markku Heikura, Digi- ja väestöviraston Janne Viskari, Kelan Nina Nissilä, Valtiovarainministeriön Jarkko Levasma, SOK:n Hannu Krook; YLE, Business Finland, Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa, Tampereen kaupunki, TTL, KEHA-keskus.

Goforen näkemyksistä kertovat toimitusjohtaja Mikael Nylund sekä hallituksen puheenjohtaja, yhtiön perustajiin kuuluva Timur Kärki.     

Puheenvuorot piirtävät kuvaa Suomesta digitalisaation kärkimaana, jossa suurin muutos on vasta alkanut. Nyt palveluja kehitetään uudenlaisin menetelmin ja ihmisiä kuuntelemalla. Samalla digitalisaatiossa puhuttavat niin tasapuolisuus, eriarvoistuminen kuin turvallisuus. Moninkertaisesti maailman onnellisimmaksi valitussa maassamme digitalisaation tulee kuulua jokaiselle. 

Tutustu kirjaan

Lue kirjan verkkojulkaisu

Kuuntele Spotifyssä

digitaalinen yhteiskunta

ihmislähtöisyys

Elina Mattila

Marketing & Communications Lead

Elinalla on yli 15 vuoden laaja konsulttikokemus strategiseen, liiketoiminnalliseen ja yhteiskunnalliseen muutokseen tähtäävän viestinnän ja vaikuttamisen suunnittelusta ja toteutuksesta erilaisilta toimialoilta. Hänen erityisosaamisaluettaan on ennakoinnin ja tulevaisuusajattelun yhdistäminen tavoitteelliseen visio- ja strategiatyöhön. Elina luennoi tulevaisuusviestinnästä myös Helsingin yliopistolla.

Takaisin ylös