Digitaalinen transformaatio on parhaimmillaan selkeä polku, joka alkaa vision kirkastamisesta, etenee perustan rakentamiseen ja lopulta ydintoiminnan vauhdittamiseen. Suurin syy sille, että visio jää kaukaiseksi haaveeksi on se, että ihmisiä ei oteta ajoissa mukaan ja ajattelun ja toiminnan muuttaminen on tahmeaa.
Transformaatio edellyttää yleensä varsin perusteellista järjestelmäympäristön uudistamista ja avainjärjestelmien muutosta kellareiden uumenista pilveen tai ainakin hybridimaailmaan.
Tälläkin hetkellä monen organisaation toimitus- tai pääjohtaja, talousjohtaja ja tietohallintojohtaja tuskailevat sen kanssa, että digitaalinen transformaatio ei etene riittävällä nopeudella. Uudistumishankkeilla ei saavuteta haluttuja tuloksia ja kustannukset karkaavat. Iso osa IT-budjetista saattaa mennä Parasta ennen -päiväyksensä jo kauan sitten ohittaneiden järjestelmien ylläpitoon ja konesaleissa puksuttaviin servereihin. Toisaalta digitaalisista palveluista vastaavalla johdolla kärsivällisyys alkaa loppua: perustehtävääkin alkaa olla vaikea toteuttaa, kun digitaalisen siirtymän perusta on enemmän tai vähemmän laho.
Moni haaveilee modernista, ketterästä sekä inhimillisesti ja ympäristön kannalta kestävästä digitaalisten palveluiden tehtaasta – eikä syyttä. Olemme päässeet auttamaan jo lukuisia asiakkaita järjestelmäympäristön uudistamispoluilla aina vision luomisesta pilvi- ja hybridistrategioihin ja tiekartoista toteutukseen. Näin on saatu aikaan moderni digipalvelutehdas, joka tuottaa saavutettavia, laadukkaita ja yhä useammin myös asiakkaiden elämäntapahtumia ennakoivia palveluita ja myös tuo säästöjä yhteiskunnalle.
Miten muutosjohtaminen liittyy modernisaatiomatkaan?
Kun mietimme järjestelmäympäristön uudistamista, huomaamme, että kyse on monia organisaation sisäisiä ryhmiä, kumppaniverkostoa ja asiakkaita ja julkisella sektorilla usein myös monia muita viranomaisia koskettavasta muutoksesta. Ihmisillä saattavat muuttua työnantaja, työtehtävät, kollegat, arjen työn toimintatavat ja rutiinit sekä käytettävät järjestelmät.
Johdon, esihenkilöiden sekä hanke- ja projektijohdon muutosjohtamisen kyvykkyys on yksi ratkaisevimmista kyvykkyyksistä, jotta järjestelmäympäristön modernisaation hyödyt saadaan kotiutettua ja tavoitteissa oleva ketterä digitehdas toimimaan.
Modernisaatiopolulla on tunnistettavissa esimerkiksi seuraavat ihmisiin vaikuttavat muutokset:
- Miten johdetaan muutosta, joka kohdistuu siihen henkilöstöön, joka on ylläpitänyt ja kehittänyt vanhaa järjestelmäympäristöä? Heille saattaa muuttua työssä moni asia perustavaa laatua olevalla tavalla, mikä vaatii huolellista valmistelua ja yksilöiden huolen kohtaamista. Henkilöstöhallinnon osaaminen on tässä työssä välttämätöntä muutosjohtamisen lisäksi.
- Miten johdetaan muutosta, jolla rakennetaan organisaatioon uutta ajattelutapaa ja osaamista ketterän digitaalisen kehittämisen mahdollistamiseksi ja skaalaamiseksi? Uuden omaksuminen edellyttää sitä, että ihmiset haluavat itse uutta, oivaltavat, mikä heille muuttuu, osaavat alkaa toimia uudella tavalla ja vielä pystyvät luomaan uusia rutiineja, jotka syrjäyttävät vanhat ajattelu- ja toimintamallit.
- Miten kehittämisen ja sen portfolion johtaminen muuttuu? Miten johto saadaan muuttamaan omaa toimintaansa tukemaan valittua kehittämisen tapaa?
- Miten koko henkilöstö omaksuu uudenlaisen ajattelun ja rutiinit ja näin vahvistaa kyberturvallisuuskultuuria, jota pilvimallissa toimiminen edellyttää?
- Ja viidentenä eikä todellakaan vähäisimpänä – mitä tämä kaikki tarkoittaa asiakkaille?
Astu modernisaation polulle
Mitä jos sinulla olisi selkeä polku kankeista toimintatavoista ja vanhenevasta teknologiasta kohti modernia, skaalautuvaa ja kustannustehokasta palvelutuotantoa, joka mahdollistaa nopeamman markkinoillepääsyn sekä liiketoiminnan kehittämisen?
Mitä tarkoittaa muutosjohtaminen?
Kun puhutaan järjestelmäympäristön modernisoinnista, sana muutosjohtaminen ei keskusteluissa – saati sitten hankinnoissa, suunnittelussa ja toteutuksessa – juurikaan kuulu. Paitsi ehkä silloin, kun kaikki ei menekään ajatellulla tavalla ja joku alkaa viisastella muutosjohtamisen puutteesta.
Ihan alkuun on syytä avata, mitä me Goforessa muutosjohtamisella tarkoitamme. Auli Packalén toteaa blogissaan näin:
”Kun yksi ihminen kuulee sanan muutoksenhallinta tai muutosjohtaminen, mieleen tulevat kaikkein karmivimmat irtisanomiskokemukset. Toiselle ne tarkoittavat pehmeää ihmislätinää. Kolmannelle merkitys on yhtä kuin projektien pakkopullan eli viestintäsuunnitelman tekeminen. Neljäs liittää ne projektien sisällön muuttamiseen. Viides on ajatuksissaan IT:n ja palvelinten maailmassa. Ja kuudennelle ne eivät tarkoita yhtään mitään.”
Meille muutosjohtaminen tarkoittaa kaikkea sitä, mikä auttaa ihmisiä
- tiedostamaan sen, mikä muuttuu ja miksi
- ymmärtämään, mikä käytännössä muuttuu
- hyväksymään sen, mikä muuttuu
- kokemaan muutoksen hallittavana
- tekemään muutoksesta itselleen mielekkään
- tukemaan kollegoita tai alaisia muutoksessa
- oppimaan muutoksen vaatimat uudet asiat
- omaksumaan uudet rutiinit
- oppimaan pois vanhoista toimintatavoista
- säilyttämään toimintakykynsä muutoksissa ja
- pysymään uusissa toimintatavoissa.
Olemme apunasi myös muutoksen johtamisessa
Gofore on myös Suomen suurin muutosten läpiviennin asiantuntijayritys lähes 100 asiantuntijan voimin. Autamme asiakkaitamme katsomaan muutoksia kolmen linssin – ihmiset, liiketoiminta ja teknologia – läpi ja varmistamaan, että muutoksen tekninen ja ihmispuoli kulkevat käsi kädessä.