Tiedote

Gofore Oyj: Suomalaisen koulutuksen digiloikka alkaa historiallisen yhteistyön myötä

Gofore Oyj: Suomalaisen koulutuksen digiloikka alkaa historiallisen yhteistyön myötä

GOFORE OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 11.11.2020 KLO 15.00

Suomalaisen koulutuksen digiloikka alkaa historiallisen yhteistyön myötä

Suomalaisesta koululaitoksesta on totuttu ottamaan mallia maailmalla. Ainutlaatuisen DigiOne-hankkeen myötä siihen on pian entistäkin enemmän aihetta. Gofore vastaa muun muassa kokonaisarkkitehtuurin ja tietomallien luomisesta uudenlaisessa oppimisen ja koulutuksen ekosysteemissä.  

Vantaan, Espoon, Oulun, Tampereen ja Turun kaupungit sekä Kuntien Tiera ovat päättäneet yhteistyösopimuksesta, jonka myötä tavoitteena on luoda Suomeen kaikki koulutusalan toimijat yhdistävä kansallinen oppimisen ja koulutuksen palvelualusta varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. 

Idea syntyi Vantaalla 2018 digisuunnitelmien tekemisen yhteydessä ja hanke asetettiin keväällä 2019.

”Vantaa halusi yhtenäistää pirstaleisen oppijatiedon ja koulutuksen palvelut, jotta opettajat voisivat keskittyä opettamiseen hallinnollisten rutiinien sijaan”, kertoo Goforen Jouni Kilpi, joka vastaa hankkeen teknisestä kehityksestä ICT-hankepäällikkönä.  

Pian hankkeen aloittamisen jälkeen visio laajeni kansalliselle tasolle, sillä oppimispolkujen haasteet ovat yhteiset kaikkialla Suomessa. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan lähtevät kaupungit tekevätkin todellista pioneerityötä. 

Ainutlaatuinen yhteistyö ja ekosysteemi

DigiOne-hanke on ainutlaatuinen yhteistyön voimannäyte.  

Kilven mukaan julkiset toimijat ja yksityiset palveluntuottajat yhdistävät voimansa tässä mittakaavassa ensimmäistä kertaa ikinä. 

”Valmiita sopimus- ja toimintamalleja ei ole ollut, vaan hanke on tehnyt todellista pioneerityötä tässäkin. Lopputuloskin on ainutlaatuinen: suomalaiset oppimisen ja koulutuksen palvelut yhteen kokoava digitaalinen palvelualusta, johon voivat liittyä tulevaisuudessa kaikki koulutusalan toimijat”.   

Tässä upeassa hankkeessa luodaan avointa, kestävää ja kaikkia osapuolia hyödyttävää ekosysteemiä. 

”Olennaisinta on oppijoiden koko elinkaaren ajalta kertyvän ydintiedon määrä, laatu ja saatavuus. Mitä enemmän laadukasta ydindataa, sitä parempia palveluita sen avulla pystytään tuottamaan halvemmalla ja nopeammin”, kertoo Goforen yhteiskunta-alueen liiketoiminnasta vastaava Riikka Vilminko-Heikkinen

Hankkeen aikana 2019-2023 tullaan kehittämään kaikki tarvittavat palvelut kunnille, esimerkiksi koulutuksen järjestämisen ja opetuksen suunnittelun palvelu sekä huoltajille ja oppijoille hyvinkin näkyvä kodin ja koulun välisen yhteistyön palvelu. 

Perusjärjestelmän valmistuttua rajapinnat avataan kehittäjille.  

DigiOne-alusta tarjoaa rajapinnat kaupallisille palveluntuottajille. Rajapinnat ovat kaikkien niiden palveluntarjoajien käytettävissä, jotka sitoutuvat noudattamaan ekosysteemin pelisääntöjä. Tämä säästää kaikilta tulevaisuudessa valtavasti työtä, koska kuntakohtaisia integraatioita ei enää tarvita.

Alusta maailmanluokan oppimiselle ja opetukselle 

Kaikkien mukana olevien yhteisenä tavoitteena on parantaa entisestään oppimisen ja opetuksen käytänteitä ja sitä kautta oppimistuloksia. Siksi suunnittelun lähtökohtana ovat oppijoiden ja opettajien tarpeet ja kehitystyö tehdään yhdessä tulevien käyttäjien kanssa. 

”Rakennamme maailmanluokan toimintamalleja ja palveluita. Sellaisia voi suunnitella vain yhdessä maailmanluokan osaajien kanssa. Hankkeen kehittämisessä tullaan osallistamaan ensivaiheessa mukaan lähtevien kuntien opetustyön ammattilaisia miettimään, millaiset ratkaisut tukevat oppijaa ja opettajaa parhaiten”.

Yhdessä löydetään esimerkiksi tiedolla johtamisen, kodin ja koulun yhteistyön sekä opetuksen suunnittelun parhaat käytännöt. Esimerkiksi lukujärjestyksen suunnittelu on monimutkainen palapeli ja siitä on tehtävä helpompaa vähentämällä manuaalisia työvaiheita.  

Sekä Kilpi että kaikki muut hankkeessa mukana olevat goforelaiset kokevat suurta ylpeyttä saadessaan rakentaa jotakin näin ainutlaatuista.  

”On todella upeaa olla mukana rakentamassa mallia opetusalan alustataloudelle. Tämä on jotakin, mistä emme olisi osannut etukäteen edes haaveilla!”

DigiOne pähkinänkuoressa 

 •  Ainutlaatuinen Vantaan, Espoon, Oulun, Tampereen ja Turun kaupunkien yhteistyöhanke.
 •  Ensimmäiseen vaiheeseen rahoitusta on varattu noin 11 miljoonaa euroa, josta Business Finland on sitoutunut rahoittamaan 5,4 miljoonaa euroa ja Vantaan kaupunki 5,4 miljoonaa euroa.
 •  Hanke alkoi 2019 ja päättyy 31.12.2023
 •  Palveluita toteutetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
 •  Järjestelmän tuleva omistaja on Kuntien Tiera.
 •  Kehitetään yhdessä muun muassa Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen kanssa.
 •  Vuonna 2024 alkavaan toiseen vaiheeseen voi liittyä mukaan myös muita kuntia.
 •  2022 alkaen kaupalliset palveluiden tuottajat voivat kehittää ja testata omia palveluitaan DigiOnen kehitys- ja testialustalla.

Tutustu tarkemmin: 

 •  www.digione.fi
 •  www.vantaa.fi/digione 
 •  https://www.vantaa.fi/uutisia/varhaiskasvatus_ja_koulutus/101/0/146125

Lisätietoja: 
Riikka Vilminko-Heikkinen, liiketoimintajohtaja (yhteiskunta), Gofore Oyj

p. 044 528 5181

Gofore Oyj on kansainvälistä kasvua tavoitteleva digitalisaation asiantuntija. Yhdessä asiakkaidemme kanssa rakennamme digitaalista, eettistä maailmaa. Meitä on Suomessa, Saksassa, Espanjassa ja Virossa yhteensä yli 700 alan johtavaa asiantuntijaa, jotka ovat yrityksemme sydän, aivot ja kädet. Kaikella tekemisellämme on positiivinen vaikutus – oli kyse sitten johdon konsultoinnista, muotoilusta tai koodauksesta. Meillä tehdään töitä ihmisistä, yhteisöistä ja organisaatioista välittäen. Toimintaamme ohjaavat vahvat arvomme: olemme jokaiselle hyvä työpaikka ja elämme asiakkaidemme onnistumisista. Liikevaihtomme vuonna 2019 oli 64,1 milj. euroa. Gofore Oyj:n osake noteerataan Nasdaq First North Growth Finland -markkinapaikalla. Lisätietoja osoitteessa www.gofore.fi.