Lehdistötiedote 11.11.2020

Gofore Oyj: Suomalaisen koulutuksen digiloikka alkaa historiallisen yhteistyön myötä

11.11.2020 15:00:00 EET

GOFORE OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 11.11.2020 KLO 15.00

Suomalaisen koulutuksen digiloikka alkaa historiallisen yhteistyön myötä

Suomalaisesta koululaitoksesta on totuttu ottamaan mallia maailmalla. Ainutlaatuisen DigiOne-hankkeen myötä siihen on pian entistäkin enemmän aihetta. Gofore vastaa muun muassa kokonaisarkkitehtuurin ja tietomallien luomisesta uudenlaisessa oppimisen ja koulutuksen ekosysteemissä.

Vantaan, Espoon, Oulun, Tampereen ja Turun kaupungit sekä Kuntien Tiera ovat päättäneet yhteistyösopimuksesta, jonka myötä tavoitteena on luoda Suomeen kaikki koulutusalan toimijat yhdistävä kansallinen oppimisen ja koulutuksen palvelualusta varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Idea syntyi Vantaalla 2018 digisuunnitelmien tekemisen yhteydessä ja hanke asetettiin keväällä 2019.

”Vantaa halusi yhtenäistää pirstaleisen oppijatiedon ja koulutuksen palvelut, jotta opettajat voisivat keskittyä opettamiseen hallinnollisten rutiinien sijaan”, kertoo Goforen Jouni Kilpi, joka vastaa hankkeen teknisestä kehityksestä ICT-hankepäällikkönä.

Pian hankkeen aloittamisen jälkeen visio laajeni kansalliselle tasolle, sillä oppimispolkujen haasteet ovat yhteiset kaikkialla Suomessa. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan lähtevät kaupungit tekevätkin todellista pioneerityötä.

Ainutlaatuinen yhteistyö ja ekosysteemi

DigiOne-hanke on ainutlaatuinen yhteistyön voimannäyte.

Kilven mukaan julkiset toimijat ja yksityiset palveluntuottajat yhdistävät voimansa tässä mittakaavassa ensimmäistä kertaa ikinä.

”Valmiita sopimus- ja toimintamalleja ei ole ollut, vaan hanke on tehnyt todellista pioneerityötä tässäkin. Lopputuloskin on ainutlaatuinen: suomalaiset oppimisen ja koulutuksen palvelut yhteen kokoava digitaalinen palvelualusta, johon voivat liittyä tulevaisuudessa kaikki koulutusalan toimijat”.

Tässä upeassa hankkeessa luodaan avointa, kestävää ja kaikkia osapuolia hyödyttävää ekosysteemiä.

”Olennaisinta on oppijoiden koko elinkaaren ajalta kertyvän ydintiedon määrä, laatu ja saatavuus. Mitä enemmän laadukasta ydindataa, sitä parempia palveluita sen avulla pystytään tuottamaan halvemmalla ja nopeammin”, kertoo Goforen yhteiskunta-alueen liiketoiminnasta vastaava Riikka Vilminko-Heikkinen

Hankkeen aikana 2019-2023 tullaan kehittämään kaikki tarvittavat palvelut kunnille, esimerkiksi koulutuksen järjestämisen ja opetuksen suunnittelun palvelu sekä huoltajille ja oppijoille hyvinkin näkyvä kodin ja koulun välisen yhteistyön palvelu.

Perusjärjestelmän valmistuttua rajapinnat avataan kehittäjille.

DigiOne-alusta tarjoaa rajapinnat kaupallisille palveluntuottajille. Rajapinnat ovat kaikkien niiden palveluntarjoajien käytettävissä, jotka sitoutuvat noudattamaan ekosysteemin pelisääntöjä. Tämä säästää kaikilta tulevaisuudessa valtavasti työtä, koska kuntakohtaisia integraatioita ei enää tarvita.

Alusta maailmanluokan oppimiselle ja opetukselle

Kaikkien mukana olevien yhteisenä tavoitteena on parantaa entisestään oppimisen ja opetuksen käytänteitä ja sitä kautta oppimistuloksia. Siksi suunnittelun lähtökohtana ovat oppijoiden ja opettajien tarpeet ja kehitystyö tehdään yhdessä tulevien käyttäjien kanssa.

”Rakennamme maailmanluokan toimintamalleja ja palveluita. Sellaisia voi suunnitella vain yhdessä maailmanluokan osaajien kanssa. Hankkeen kehittämisessä tullaan osallistamaan ensivaiheessa mukaan lähtevien kuntien opetustyön ammattilaisia miettimään, millaiset ratkaisut tukevat oppijaa ja opettajaa parhaiten”.

Yhdessä löydetään esimerkiksi tiedolla johtamisen, kodin ja koulun yhteistyön sekä opetuksen suunnittelun parhaat käytännöt. Esimerkiksi lukujärjestyksen suunnittelu on monimutkainen palapeli ja siitä on tehtävä helpompaa vähentämällä manuaalisia työvaiheita.

Sekä Kilpi että kaikki muut hankkeessa mukana olevat goforelaiset kokevat suurta ylpeyttä saadessaan rakentaa jotakin näin ainutlaatuista.

”On todella upeaa olla mukana rakentamassa mallia opetusalan alustataloudelle. Tämä on jotakin, mistä emme olisi osannut etukäteen edes haaveilla!”

DigiOne pähkinänkuoressa

 • Ainutlaatuinen Vantaan, Espoon, Oulun, Tampereen ja Turun kaupunkien yhteistyöhanke.
 • Ensimmäiseen vaiheeseen rahoitusta on varattu noin 11 miljoonaa euroa, josta Business Finland on sitoutunut rahoittamaan 5,4 miljoonaa euroa ja Vantaan kaupunki 5,4 miljoonaa euroa.
 • Hanke alkoi 2019 ja päättyy 31.12.2023
 • Palveluita toteutetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
 • Järjestelmän tuleva omistaja on Kuntien Tiera.
 • Kehitetään yhdessä muun muassa Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen kanssa.
 • Vuonna 2024 alkavaan toiseen vaiheeseen voi liittyä mukaan myös muita kuntia.
 • 2022 alkaen kaupalliset palveluiden tuottajat voivat kehittää ja testata omia palveluitaan DigiOnen kehitys- ja testialustalla.

Tutustu tarkemmin:

 • www.digione.fi
 • www.vantaa.fi/digione
 • https://www.vantaa.fi/uutisia/varhaiskasvatus_ja_koulutus/101/0/146125

Lisätietoja:
Riikka Vilminko-Heikkinen, liiketoimintajohtaja (yhteiskunta), Gofore Oyj
riikka.vilminko-heikkinen@gofore.com
p. 044 528 5181

Gofore on kansainvälinen digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiö. Meillä on yli 1 400 asiantuntijaa kaikkiaan 19 toimipisteessä Suomessa, Saksassa, Itävallassa, Virossa, Espanjassa ja Italiassa. Teknologian ja liiketoiminnan asiantuntijamme rakentavat yhdenvertaista digitaalista yhteiskuntaa ja kestäviä älykkään teollisuuden ratkaisuja. Monimuotoista osaajajoukkoamme yhdistää pioneerihenkisyys sekä halu luoda inhimillisempää, vastuullisempaa ja eettisempää digimaailmaa. Toimintaamme ohjaavat vahvat arvomme: olemme jokaiselle hyvä työpaikka, ja elämme asiakkaidemme onnistumisista. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 189,2 miljoonaa euroa. Gofore Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Visiomme on olla merkittävin eurooppalainen digitaalisen muutoksen asiantuntijayritys.

Tilaa tiedotteemme!

Haluatko kuulla uutisemme ensimmäisenä? Tilaa pörssitiedotteet ja lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi!

Tilaa tiedotteet

Takaisin ylös