Blogi 6.9.2022

Testi­auto­maatio­akatemia testissä

Gofore Crew

Kiva kun löysit tämän artikkelin! Se sisältää varmasti hyvää tietoa, mutta pidäthän mielessä, että se on kirjoitettu 2 vuotta sitten.

Joulukuu, 2021. Silloisen työnantajani tärkeä sovellusuudistus oli vaatinut jo kuukausien ajan intensiivistä manuaalitestausta, ja kehityksen olisi tarkoitus jatkua vielä monta kuukautta lisää. Testitapausten suunnittelun, kirjoittamisen ja manuaalisen testauksen ohessa silmäilin kaipaavasti tähän sovellukseen liittyvää testiautomaatioprojektia.

Testiautomaatioprojekti oli minulle rakas; se oli ensimmäiseni. Sen avulla opiskelin verkkosovellusten testiautomaation kehitystä alusta saakka, vain internet ja sen monet ohjevideot oppaanani. Olin opiskellut Tampereen ammattikorkeakoulussa ohjelmistotuotantoa, joten koodaus oli (ja on) lähellä sydäntäni. Ja sitä testiautomaatio on parhaimmillaan; loogista ajattelua; koodin uudelleenkäyttöä; kaunista, auttavaa, moneen taipuvaa.

“Kunpa vain olisi aikaa. Refaktoroitavaa on niin paljon. Automaatio on auttamatta jäljessä, kun aikani kuluu manuaalitestaukseen,” ajattelin.

Yhteydenotto Goforelta epäilytti minua ensin. Työpaikan vaihdos on aina iso muutos, ja olisin jättämässä taakseni Ensimmäisen Testiautomaatioprojektini. Ensimmäisen IT-alan työpaikkani ja monet työkaverini. Päädyin kuitenkin sopimaan palaverin rekrytoijan kanssa; “jutellaan mukavia samalla, kun kerron sulle Goforesta”. No, testaaja testaa, eikä minulla ollut mitään hävittävää.

Ensimmäinen puhelu sai minut kiinnostuneeksi. Jatkohaastattelu innostuneeksi. Ja kun viimein sain tiedon, että Gofore haluaisi minut osaksi heidän testiautomaatioakatemiaansa, en enää epäröinyt.

Goforetus alkaa

Helmikuun loppu, 2022. Ensimmäiset päiväni Goforella alkoivat rivakasti. Minulle oli jo asiakasprojekti tiedossa ja Gofore oli edelliseen, pienempään työnantajaani verrattuna ihmeitä täynnä. Tylsää hetkeä ei ollut: kun en ollut asiakaspalavereissa kuulemassa ja oppimassa projektista, opiskelin Pythonia ja tutustuin uusiin ihmisiin. Pikkuhiljaa, maaliskuun kuluessa, akatemia pääsi kunnolla vauhtiin.

Mottoni on: “Opi joka päivä jotain uutta”. Sitä akatemia-aikani oli parhaimmillaan.

Testauksen perusteet opittiin ja testattiin ISTQB Foundation-kurssin ja -sertifikaatin avulla. Robot Frameworkin perusteet ja jatkokurssi antoivat uusia näkemyksiä ja vinkkejä, joita en itseopiskellen olisi osannut hyödyntää.

Jokaiselle akatemialaiselle annettiin oma, henkilökohtainen mentori tekemään töiden aloituksesta sujuvampaa. Mentorini antoi kaipaamaani keskustelupintaa automaatioon liittyen, kunnes omat projektimme veivät meidät molemmat mennessään. Itseopiskeltu Azure Fundamentals-sertifikaatti auttoi tutustumaan Microsoftin pilvipalveluihin – vaikkakin alkeellisesti.

Goforella on myös kuukausittaisia tiedonjakopäiviä, ja mahdollisuus osallistua muihin testaukseen liittyviin kursseihin ammattiosaamisen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi. Olen käyttänyt kaikki mahdollisuudet hyväkseni, ja osallistuin esimerkiksi tutkivasta testauksesta pidetylle kahden päivän intensiivikurssille. Goforelaiset ovat olleet kiinnostuneita jakamaan omaa osaamistaan ja parhaaksi kokemiaan käytäntöjä meille akatemialaisille. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, ja näkemyseroista keskusteleminen on antanut uusia puolia jo tutuiksi tulleisiin ongelmiin.

Tein oman akatemiani Tampereelta käsin. Akatemiatoverini tapasin lähinnä etänä akatemiaan liittyvissä etäkokouksissa, ja kerran ISTQB Foundation sertifikaatin tentissä. Välimatkat eivät haitanneet; kaikki akatemian kautta tapaamani henkilöt ovat olleet Tre-Hki junamatkaakin helpommin lähestyttäviä. Heiltä sain tukea akatemian suoritukseen, kun projektikiireet veivät kaiken aivokapasiteettini.

Kuvassa logo-t-paita, printattu diplomi ja avaimenperä

Valmista tuli!

Kesäkuu, 2022. Goforen ensimmäinen testiautomaatioakatemia saapui arvoiseensa päätökseen. Valmistumisjuhlaa varten matkustin Helsinkiin aamujunalla, jotta ehtisin aamupäivän käyttää asiakaspalavereissa – konsultin hommat ovat alkaneet jo luistaa kuin vanhalta tekijältä. Iltapäivällä juhlistimme kolmen kuukauden taipalettamme kuohuvan ja kakun kera. Akatemiasta kaiken tiedon lisäksi saimme todistukset, paidat ja avaimenperät (kaikki robottiaiheisia akatemian malliin). Kotitoimistolle päästyäni asensin akatemiatodistukseni työpisteeni viereiselle seinälle muistutuksena ensimmäisistä kolmesta kuukaudestani Goforella. Toiset kolme kuukautta on nyt kulunut, ja en ole katunut akatemiaan lähtöä pätkääkään. Edes ensimmäistä kertaa.

Oletko kiinnostunut uudenlaisesta työstä ohjelmistokehityksen parissa? Tutustu Goforen testiautomaatioakatemiaan.

Jos olet jo kokenut testiautomaatiokehittäjä, katso ohjelmistotestauksen ja laadunvarmistuksen avoimet työpaikat.

akatemia

testiautomaatio

Anu Malm

Anu on utelias testaamaan niin vapaa-ajalla kuin työpaikallakin. Kaikki uutuuskarkit on maisteltava ainakin kerran, ja sovellusten virhetilanteet makustellaan myös viimeistä murua myöten. Hän kokee automaation olevan ratkaisu tulevaisuuden ongelmiin, ja onkin innolla mukana kehittämässä niitä.

Takaisin ylös